Cool Japan: Last Album

Recenzija izdelka
29. 11. 2014 - 19.00

Samozaložba/Bandcamp, 2014

 

Delo mladega producenta, znanega pod imenom Tofubeats, ki prihaja iz mesta Kobe na Japonskem, tvori zanimiv presek dogajanja na dveh za večino ušes eksotičnih glasbenih pokrajinah: Japonski in internetu. Kot varovanec založbe Warner Japan ustvarja znotraj ustaljene paradigme japonskega hip hopa, kjer poleg na klasične hip hop in R'n'B štiklce opira svoj zvok še na melodično gnan j-pop, technopop, house in celo eurobeat. Kot DJ, remikser in Soundcloud uporabnik pa je Tofubeats tudi aktiven v t.i. internetnem popu: gre za ekscentrični spletni žanr, ki združi ta hip priljubljene post-dubstep, footwerk, trap in Jersey Club ritme z značilnimi japonskimi pop potezami, in ki zadnje čase beležijo markantne dosežke tudi v ZDA in v Angliji.

Pod imenom Cool Japan - če ne poznate duhovite reference, »Cool Japan« je državno-marketinški ekvivalent našemu »I feel sLOVEnia« - se nam hiperdejavni producent predstavi kot popolnoma druga oseba: na prvi pogled gre za klasični profil vaporwave izvajalca, torej beli Američan, obseden z japonsko kulturo in internetom. In razen redkih trenutkov, ko preciznost njegovega ljubiteljsko-sarkastičnega pogleda na japonsko kulturo presega povprečje vaporwavovske japanofilije, krinka povsem drži. Konec koncev mu je uspelo okrog prinesti pisca današnje recenzije. Zato lahko brez večjih problemov formuliramo interesantno zgodbo za albumom, ki ga danes poslušamo, takole: Cool Japan je z bandcamp izdajo Last Album remiksiral oz. razstavil albumski prvenec Tofubeatsa, First Album, ki je bil izdan na začetku oktobra letos.

Taka formulacija je pravzaprav nujna: uspešno udejanjanje spletne glasbene persone od poslušalca in ocenjevalca prav zahteva, da odmislimo istovetnost teh dveh izvajalcev. Misteriozni Cool Japan je namreč ustvaril eno najbolj eklektičnih in obetavnih izdaj letošnjega leta kot producent, vešč v zahodni vaporwave tradiciji, in ne kot alter ego j-pop producenta Tofubeatsa.

Last Album tako jasno gradi na dveh odmevnih momentih, ki sta se kristalizirala skozi postopke igranja in eksperimentiranja na obskurnih samplih temelječe, »quick and dirty« spletne godbe vaporwave: posrečeno razvlečenje in mutiranje kompleksnih melodičnih in vokalnih struktur japonskih godb in spretno izmikanje avtorske osebnosti za dimno zaveso amaterizma, ki bodisi vedno znova pričara nasmeh na obrazu vaporwave navdušencev bodisi gre krepko na živce njegovim kritikom. Rezultat je v tem primeru polnopravna dekonstrukcija japonskega popa, ki jo na zelo subtilen, komaj zaznaven način informira »insajderski« pogled na to glasbo.

Last Album se razteza od navidez nametanih tekstur živega jpop petja in prepoznavnega in nalezljivega sampla - pravna siva cona vaporwavea gotovo predstavlja marsikatero prednost za nadobudnega producenta - komada »I Like It« črnske R'n'B skupine DeBarge, ki genialno odmeva po Cool Japanovem nadaljnjem preizpraševanju inherentne težnje j-popa po melodičnem suprematizmu, do »chopped and screwed« japonskega hip hopa, ki - vsaj meni se zdi - gradi na slučajni zvočni podobnosti z g-funkom in ležernim zvokom hip hopa zahodne obale ZDA.

Na albumu Cool Japan čofota po pestri paleti spontanih neumnosti, ki bodisi odprejo neslutene razsežnosti internetne glasbe, bodisi uveljavljajo avtorjevo pravico in kratkomalo dolžnost, da kot vaporwave producent sebe in svojega izdelka sploh ne jemlje resno. Vse pa je začinjeno z enkratnim čutom za miniaturne a zelo opazne ekscentrične zvočne detajle - tukaj, če sploh kje, lahko hipoma uvidimo, da niti v rokah v resnici drži j-pop producent - ki prekinejo morebitno monotonost in obenem ponujajo nepričakovane prehode, ki onemogočajo, da bi se poslušalčevo dojemanje ustalilo za dlje kot nekaj sekund.

Ko je vsega konec - oz. prej, kolikor poslušalec a priori ni naklonjen tu predstavljenim zvrstem - nas utegne obleteti občutek, da nas je nekdo pravkar trolal. Le najbolj trmasti poslušalci pa bojo lahko zanikali, da je ta sladko-slani dražljaj neločljivo prepleten z glasbenim izdelkom, ki je v enaki meri edinstven in zanimiv. Nekdo, ki se živčno veseli potenciala vaporwavea in drugih internetnih godb, da strgajo svileno zaveso, ki loči zahodna ušesa od bogate, odlične tradicije japonskega popa, bi šel pa še korak dlje: Last Album je razlog za nevzdržno veselje in kot tak sodi v sam vrh letošnjih izdaj.

Vaporwave

>tfw vaporwave

 

Want to learn more about Cool Japanese Music and Culture? Check out these other Awesome RŠ shows!: Glas gore, Muzikalija, Razširjamo obzorja, Leteči Pilot, Stripofilija

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

definitivno

dope

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness