Javno pismo uredništva RŠ proti 260. Členu kazenskega zakonika

Mnenje, kolumna ali komentar
30. 1. 2015 - 14.00

Sodelavke in sodelavci Radia Študent se pridružujemo ostri obsodbi preganjanja, obravnavanja in nasploh poseganja državnega aparata v delo novinarjev, ki v duhu avtonomije novinarstva opravljajo svojo poklicno dolžnost v skladu s profesionalnimi standardi, kot tudi v interesu javnosti, ki naj bi razpolagala z ustavno pravico do obveščenosti.

V sredo, 28. Januarja, se je v predkazenskem postopku znašel novinar Erik Valenčič, osumljen razkritja tajnih podatkov Sove, vezanih na povezave med desnim ekstremizmom in Slovensko demokratsko stranko pod vodstvom Janeza Janše v dokumentarcu Koalicija sovraštva. Zaradi podobnih okoliščin je Sova že ovadila Anuško Delić, Meta Roglič in Peter Lovšin sta podobno kot Valenčič v predkazenskem postopku.

V vseh štirih primerih institucionaliziranega obravnavanja novinarjev je šlo za objave, ki so bile nesporno v javnem interesu. Od specializiranega državnega tožilstva pričakujemo, da ustavi preiskavo proti Meti Roglič, Anuški Delič, Petru Lovšinu in Eriku Valenčiču, ter se osredotoči na dejstva, ki so bila izpostavljena s strani obtožene in osumljenih novinarjev.

Pri tej politični gonji zoper novinarje, ki bremeni davkoplačevalski proračun, ne smemo spregledati molka polpretekle politične generacije, ki se do povezav med desnim ekstremizmom in politično stranko SDS ni želela oz. se ni nikoli opredelila. Obenem od aktualnega vladajočega političnega razreda, kot tudi od pravosodne stroke pričakujemo, da se opredeli do dotičnega preganjanja novinarjev ter se zavzame za medijsko neodvisnost kot enega od temeljev demokratične družbe.

Od predsednika vlade in ministra za pravosodje pričakujemo, da se pospešijo postopki sprememb kazenskega zakonika, predvsem 260. člena, ki je bil prirejen leta 2008 v času prve Janševe vlade ter s tem ustrezno zaščitijo novinarje, žvižgače in ostale, ki so očitno v boju proti popolnem nadzoru države nad državljani najbolj na udaru.

 

Uredništvo RŠ
V Ljubljani, 30. januarja 2015

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

About time !

Prepozno...

je relativen.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.