Sodobna nigerijska proza III: Adaobi Tricia Nwaubani

Oddaja
1. 3. 2015 - 18.00

Preden pogled usmerimo v sodoben ženski avtorski glas Adaobi Tricie Nwaubani, namenimo nekaj besed njenim predhodnicam in sodobnicam. Če je za očeta nigerijske proze okronan Chinua Achebe, bi lahko rekli, da je njegov ženski antipod kot sploh prva afriška avtorica romana v angleškem jeziku, Flora Nwapa, rojena leta 1931. Nwapa je torej nekakšna mati afriške literature, pisateljsko slavo pa si je zagotovila z romanom Efuru leta 1966, umeščenim v Igbo vaško tradicijo v času kolonializma, a z ženskim likom v ospredju – torej zavrnitvijo nevidnih obstranskih ženskih likov, tistih, ki so jih pogosto očitali Achebeju. Bolj radikalne teme je v svojih romanih malce kasneje začela naslavljati Buchi Emecheta, rojena leta 1944. V svojih več kot dvajsetih romanih, med njimi sta najbolj znana Second Class Citizen iz leta 1974 ter The Bride Price iz leta 1976, se je lotevala tem kot so seks, politika, korupcija, ob tem pa v izrazito feminističnem tonu predvsem osvetljevala položaj ženske v postkolonialni Nigeriji.  

Med zgodnejšimi avtoricami proze lahko omenimo še pisateljico kriminalk in novinarko Adaoro Lily Ulasi, Zaynab Alkali, ki je prva romanopiska severnega, muslimanskega dela Nigerije, Ifeomo Okoye, ki je pisala predvsem otroško literaturo, a uspeh požela tudi z romanom za odrasle Behind the Clouds ter avtorico kratke proze Karen King-Aribisalo in njeno zbirko Our Wife and Other Stories.

Med sodobnicami, rojenimi po letu 1970, je najbolj vroč nigerijski, menda pa celo afriški literarni artikel trenutno Chimamanda Ngozi Adichie. Ta je uspeh požela predvsem z romani Purple Hibiscus, Half of the Yellow Sun ter Americanah. Samooklicana »happy feminist« je s svojim Ted-X predavanjem z naslovom »How to be a feminist«, navdušila tudi Beyonce, del njenega govora pa je zdaj tako posamplan v Beyoncinem hitiču Flawless. Poleg Adichie je tu Lola Shoneyin, ki prvenstveno piše poezijo, a je prepoznavnost pridobila prav s proznim prvencem, romanom The Secret Lives of Babu Segi's Wives, v katerem kritično naslavlja nigerijsko tradicijo poligamije. Še ena izmed mlajših avtoric je v Belgiji živeča Chika Unigwe. Tam je izšel tudi njen roman o afriških prostitutkah v Belgiji On Black Sister's Street. Omenjene avtorice se pogosto lotevajo tem, ki se tičejo problematike spolov, v njih je pogost feminističen ton, večina njih pa poleg pisateljevanja objavlja tudi članke in eseje na temo nigerijske kulture in politike v tujih zahodnih medijih.

Danes bomo poslušali odlomek iz romana I do not Come to you by Chance še ene sodobnice, Adaobi Tricie Nwaubani. Nwaubani, rojena leta 1977 v Enuguju, je za svoj pravkar omenjeni roman leta 2010 dobila nagrado Commonswealth Writer's Prize za najboljši afriški prvenec. Nwaubani je ena redkih afriških avtoric, ki ji je na globalnem knjižnem trgu uspelo, navkljub temu, da sama ostaja v Nigeriji. Roman je prvi, ki je za svojo snov vzel nigerijske 419 prevare z elektronsko pošto. V njem spremljamo zgodbo mladeniča Kingsleya, ki navkljub uspešno pridobljeni izobrazbi ne more dobiti službe, da bi preživljal svojo revno družino, zato se zateče k svojemu stricu, t.i. Cash Daddyju, ki ga vpelje v svet tovrstnih prevar. Nwaubani v humornem in sproščenem slogu pod drobnogled vzame človeški faktor za 419 prevarami ter z zbadljivim tonom in uporabo imen kot so Rumsfeld, Albright, Condolezze ter Letterman za naivneže, ki prevaram nasedajo, poudarja občutek nemoči in tiho zadovoljstvo ob simbolni repatriaciji kapitala, za katerega se zdi, da je bil temu delu sveta odvzet. V nadaljevanju bomo prisluhnili odlomku iz začetka romana, kjer Kingsley v krogu družine razmišlja o svojem položaju, nato pa naredili preskok k njegovi prvi pravcati prevari v sredini romana. 

//////////////////Intepretaciji odlomka romana lahko prisluhnete v posnetku oddaje.//////////////////////////

Govor Chimamande Ngozi Adichie "We should all be feminists": https://www.youtube.com/watch?v=hg3umXU_qWc

Chimamanda Ngozi Adichie v New Yorkerju:

http://www.newyorker.com/contributors/chimamanda-ngozi-adichie/all

Chika Unigwe o Boko Haram:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/19/nigeria-students-ki...

Lola Shoneyin o Boko Haram in ugrabljenih dekletih:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/may/11/nigeria-boko-haram-...

Lola Shoneyin o poligamiji v Nigeriji:

http://www.theguardian.com/world/2010/mar/20/polygamy-nigeria-abuja-trad...

Adaobi Tricia Nwaubani o problematiki izobrazbe v Nigeriji:

http://www.premiumtimesng.com/news/102789-my-degree-is-better-than-yours...

...ter o tribalizmu:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/sep/18/nigeria-tribalism-p...

 

Prevod: Petra Meterc

Interpretacija: Biga, Botz, Mateja, Valentina, Žiga

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zelo fino :) !!

zlo dobr, spoštovanje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.