Izrabljena seja državnega sveta

Recenzija dogodka
2. 4. 2015 - 14.00

Odprti termin redakcije za kulturo in humanistične vede bomo namenili predstavitvi in razpravi, ki je jo imel Andrej Šiško na 24. Seji komisije nacionalnega sveta za šolstvo, znanost, kulturo in šport. To ni prvoaprilska šala! Kot je na začetku seje poudaril predsednik omenjene komisije Zoran Božič, naj bi sejo izrabili za predstavitev faksimila knjige »Kronika vezda znovich zpravliena Kratka Szlouenzkim iezikom« v Ormožu rojenega hrvaškega pisca Antuna Vramca.

Če je bil povod seje predstavitev faksimila knjige, pa se je seja pod točko »Anton Vramec in Slovenci« zelo hitro sprevrgla od eruditske razprave nekega poljudnega besedila iz 16. stoletja v promocijo skoraj šeststostranske študije, ki jo je pripravil Šiško s sodelavci. Iz video zapisa seje, na katerem temelji pričujoče poročilo s predstavitve, pravzaprav ni razvidno, kje je meja med Vramcem in med Šiškovim umotvorom.

 

Video Seje:   

https://www.youtube.com/watch?v=WKpvkljQgBg

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ste po nerodnosti ravno sedaj izbrisali vse komentarje?

Kakšna škoda!

Verjamem, da tu vidiš zaroto, a vse skupaj je zelo preprosto - imeli smo težave s strežnikom in zadnji dober backup je bil z 2.4. Shit happens.

Babiću službo si najdi!

Haha škoda res ja za strežnik :) KOSovci

Saj pravim, kakšna škoda. Vidim pa, da tolerirate nestrpnost do tistih, z -ić priimki.

Sam sicer nisem v tej kategoriji, je pa vseeno zanimivo videti "strpnost" z vaše strani, predvsem pa veliko znanja:

Koliko je točno splošno verovanje, da so priimki na -ič hrvaškega oz. srbskega izvora?

Tako kot z verovanji nasploh, ljudje ne morejo vedeti, da se pojavi priimek Babič najprej v Trstu, potem v slovenskem prostoru in šele 200 let pozneje v Srbiji! Zdaj to dopovej ljudem, ki si ponavljajo že dolgo stoletje, da so vsi priimki na -ič balkanski. So tudi. Pripona -ič je lastna vsemu slovanskemu svetu, celo Rusom.

Kaj je sploh pomenil Babič?

Otrok, ki mu je mati umrla pri porodu in ga je vzredila baba, to je starejša ženska iz družine, iz klana ali iz vasi. Baba je sprva slovanska beseda, ki nima najmanjšega slabšalnega pomena: pomeni poročeno žensko. Danes je ta izraz v večini slovenskega prostora dobil slabšalni pomen, vendar pa v Benečiji baba nima nobenega slabšalnega pomena. Če v Terski dolini srečam 25 let staro žensko in jo nagovorim: "Čujte, baba," mi ne bo zamerila

http://www.mladina.si/93287/izvori-priimkov/

Glede na to, da se avtor tega prispevka ni potrudil odpreti knjige in je poenostavil, da so jezikoslovci (v mislih je imel zakonca Dular) vse lepo ovrgli, moram še enkrat navesti citat, ki je bil objavljen pred sesutjem strežnika.

Jezikoslovka v pokoju, dr. Francka Premk je namreč na stran 542 Šiškove knjige zapisala naslednje:

Priznani dialektolog Jakob Rigler, ki se dosledno izogiba skrajnim stališčem v znanosti, je med vrednotenjem opornih točk pri študiju leksikalnih in glasoslovnih pojavov v Kroniki prepoznal prvine stare slovenščine in panonsko-slovenske narečne posebnosti ter opozoril slovensko jezikoslovno srenjo na nujnost poglobljenega nadaljnjega študija pereče problematike. Šiško opozarja na poglavja Kronike, iz katerih je razvidna klasifikacija prvotnega stanja in s tem poznajša periodizacija hrvaškega priliva v danes obmejno, nekoč slovensko etnično področje. Knjiga prinaša vse dokaze o nekdanji teritorialni širini in dolžini slovenskega ozemlja in sistematičnem prisvajanju poimenovanj za slovenske prebivalce, ki se je pričelo s prodiranjem hrvaškega življa na slovenska tla.

Morda pa se je strežnik sesul zato, ker so "tovariši" na radiu Študent storili kaznivo dejanje, s katerim so bralce te spletne strani zavedli do te mere, da so Andreja Šiška ozmerjali kot izdajalca. Slika na vrhu je namreč namerno ponarejena. Slovenski grb - Črni panter, je načrtno izbrisan, na majico, ki jo nosi, pa je prilepljen hrvaški znak HOS - Hrvatske oružane snage in dodan napis tukaj je Slavonija, česar Šiško seveda ni nosil. Kako se že imenuje takšno početje?

da, sesusl sem se pod težo izdajalskega, genocidalnega in ne narodno zavednega početja RŠ-a. Hervardi osvobodite me že enkrat te sramote!

nacionalizem v času vse večje multikulturnosti. Daleč boš prišel, daleč... ....upam da čim dlje

Če bi bil jaz s Šiškom, bi vložil ovadbo na pristojno sodišče zaradi blatenja dobrega imena in manipulacije s ponarejanjem z namenom škodovanja določeni osebi.

Kot so čakre v človeškem telesu, tako so nivoji v družbenem ustroju, oz. v družbeni identiteti posameznika.

Eden od teh nivojev (nikakor ne edini) je nivo narodnega oz. nacionalnega.

Ekstremizem v smislu le enega nivoja (izključevalni princip) ali pa ekstremizem v smislu mešanja vseh nivojev (mešalni princip) sta zgrešena.

Posameznik lahko svoj družbeni položaj vzpostavi šele po tem, ko ima razčiščene vse nivoje, seveda vključujoč narodnega/nacionalnega.

Razosebljanje in razdiranje osebnosti se v zadnjem času vrši tudi preko difuzije na tem "spornem" nivoju.

Še kaj?

Niso omogočeni popravki znotraj enega prispevka, zato tukaj:

Ko sem govoril o ekstremizmu na enem nivoju, sem mislil nivo narodnosti/nacionalnosti, ki vsiljuje enost, kot na istem nivoju princip "multikulti" vsiljuje različnost.

Še vedno gre v obeh primerih za vsiljevanje, ne pa za raziskovanje dejanskega stanja na določenem nivoju.

Osebno nikoli ne pišem komentarjev ne tukaj ne na rtv itd...
Ma bom to pej morem povedat! Berem veliko portalov se ne prislužujem mnenj od nobene strani ustvarjam svoja lastna Ma takšna dejanja kakor so vaša "študentje" takšno blatenje in zavajanje naroda to mi samo potrjuje resnico na portalih primorski panterji ter hervardih.
Ste sramota narodu Ste narodi izdajalci !!! In sram vsa je lahko, da vas denar tako pokvari !!!
Upam, da se na vaš portal NE vrnem več! In moje mnenje NEGATIVNO bom kar bo v MOJI moči delil z vsemi znanci ter prijatelji!
Ker kot pravijo domoljubi V RESNICI JE ZMAGA!
Vi ste pokazali vašo stran ŠE enkrat SRAM VAS JE LAHKO S R A M !!!

Dej nestojte tolk pisat, da se nebo server spet sesul no :D

Koji to narod... zanimivo, koliko skupnega imajo mnenja g. Jezernika, ekipe RŠ in g. Šešelja.

https://www.youtube.com/watch?v=fElBXTU08kc

Sranje, odkril si nas, RŠ je del zaraote srbo-boljševikov, ki poskušajo iztrebit slovenski narod, zato ker je najstarejši na svetu... Če ne bi bilo tebe, Blaž Babič, bi nam že uspelo!

Pozanimaj se o knjigi Jerneja Kosija. Ta Štihov učenec je bil prvi dovolj drzen, da je lansiral idejo o tem, da je slovenski narod nastal šele 1848. Za svojo knjigo je dobil denar, Rok Zavrtanik je knjigo natisnil in zaslužil.

G. Jezernik je poskušal z nadaljevanjem tega scenarija in če ne bi bilo v tem primeru reakcije, bi se take laži pričele ponavljati. Plasirale bi se tudi prek "naprednih" medijev, kot je RŠ in čez recimo 10 let bi mladina verjela v ta scenarij - saj že danes vidimo, kako zlahka se da nekaterim oprati glave.

Vi ste le ubogljive lutke, nič več, nič manj. Edino rešitev vidim v tem, da pričnete obiskovati knjižnice in tam najdete prave knjige.

Ena od prvih, ki bi jo morali odpreti, je ravno Šiškova študija Vramec in Slovenci.

Pa lep vikend, deca.

Zato podpišite peticijo in odprite področje zgodovine za resnične, argumentirane in strokovne razprave:

Ukinitev financiranja Jezernikovega kroga

http://www.pravapeticija.com/ukinitev_financiranja_jezernikovega_kroga

Ali pa podpišite to peticijo in podprite področje zgodovine za resnične, argumentirane in znanstvene razprave:

Povečanje financiranja Jezernikovega kroga

http://www.pravapeticija.com/poveanje_financiranja_jezernikovega_kroga

Anja Zupančič (avtorica "humoristične" peticije) je Štihova študentka, opranoglave sorte. Ne dojema tudi, da s takimi praznimi poskusi dejansko PR škoduje svojim mentorjem - ki ji bi zagotovili varno službico nekje, kjer logika v zgodovini ni tako zelo pomembna.

Ampak ok, ste mladi, vse vam je jasno. Koga briga za neke knjige!

slovenceljni

Verjetno lahko za vnaprej pričakujemo korektno in objektivno spremljanje te tematike:

http://www.rtvslo.si/slike/photo/266324

in

http://www.rtvslo.si/slike/photo/266325

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness