Javljanja iz protestniškega Skopja!

Aktualno-politična novica
protestna panorama

protesti makedonija
Strnili smo vtise z dopisniškega obiska Makedonije.
 / 29. 5. 2015

Ekipa Radia Študent se javlja v živo iz protivladnih protestov iz Skopja. Po grobih ocenah  se je v centru makedonske prestolnice zbralo 50 000 ljudi, ki zahteva odstop premiera Nikole Gruevskega iz konzervativne VMRO-DPMNE. 

Protest so organizirali: opozicijska Socialdemokratska zveza Makedonije (SDZM) Zorana Zaeva, Studentski plenum, nevladne organizacije Ajde!, Protestiram!, Građanski plenum, LGBT skupnost in nekaj albanskih civilnih organizacij. 

Kljub navidez inteligentni predvolilni kampanji SDZM, je artikulacija nezadovoljstva nestrankarska. Protest lahko mirno označimo za multietničnega. Največ je razumljivo Makedoncov, sledijo Albanci, opazili pa smo tudi srbsko manjšino, Bošnjake in Bolgare. 

Protestniki bodo pred vlado vztrajali do odstopa Gruevskega. Ne preseneča poteza vlade, da je v Makedoniji danes delovni dan, jutri pa je dela prost dan, ker je jutri napovedana manifestacija v podporo vladajoče stranke.

Vpadnice v Skopje so blokirane s s policijskimi blokadami. Avtubusni prevozi iz drugih mest so bili onemogočeni z izrednimi tehničnimi pregledi, pred tem pa so bili avtoprevozniki deležni pritiskov. V Kumanovu so na primer organizirali 60 avtobusov za Skopje, 15 jih je pokleknilo pod pritiski, a so bili namesto obsojanja, deležni razumevanja.  . 

Prvič smo se javili ob 14:50. Drugo javljanje pa ob 17:00. Do takrat se je v centru Skopja zbralo več kot 100.000 demonstrantov. Najhrumnejše vzklike je z govorom požel vodja opozicije Zoran Zaev. Po njegovem govoru so se protestniki mirno razšli.

Makedonija
O zaostritvi makedonske politične krize.
 / 13. 5. 2015

Se je pa ob 18:00 začel protest proti policijskemu nasilju. Ti shodi se odvijajo vsak dan, na njih pa pride okrog 500 protestnikov. Razlog za te shode je "medijska bomba", ki jo je sprožil Zoran Zaev. V prisluhu se sliši nekdanjo notranjo ministrico Gordano Jankulovsko - odstopila je ta teden -, ki se z bratrancom premiera Nikole Gruevskega, Sašo Mijalkovim (šef tajne policije, istočasno je odstopil kot prej omenjna Jankulovska), pogovarja o prikrivanju uboja enaindvajsetletnega Martina Neškovskega. Neškovski, ki je bil podpornik Nikole Gruevskega mu je leta 2011 ob njegovi zmagi želel čestitati,  pripadnik makedonske specialne policije pa ga je, po naročilu premierovega osebnega, varnostnika pretepl do smrti. Takrat je bil prvi odziv vlade, da se je Martin pri begu spotaknil ob kabel in podlegel poškodbam. Kljub tudi kasnejšim poskusom zanikanja zločina s strani makedonskih oblasti, je bil pripadnik makedonskih specialcev obsojen na večletno zaporno kazen.  

Prvi "Građanski" protest proti policijskemu nasilju se je zgodil 5. maja. Takrat je bilo na protestu tudi 8 študentov Studenskog plenuma. Kasneje so jih klicali na policijo, tam pa so jih priprli. Včeraj se je iztekel 8-dnevni rok, po katerem bi morali biti izpuščeni iz pripora, a jim je policija podaljšala pripor. Obtožnica jih bremeni zgolj prisostvovanja na protestih.

Naslednji ukrep vlade, ki dobesedno zasmehuje proteste, je bila uvedba delovnega dne to nedeljo. Delavci nekaterih privatnih tovarn se tako niso mogli udeležiti današnjih protestov, bodo pa imeli dela prost dan jutri.

Je pa lokacija jutrišnje manifestacije v podporo vladajoče stranke prestavljena izpred parlamenta. Tam bo vsaj 5000 demonstrantov postavilo tabor in na njem vztrajalo do odstopa Nikole Gruevskega. 

Kmalu se vam javimo še s protesta proti policijskemu nasilju, jutri pa se slišimo še s provladnega zborovanja. 

zaev tik tak

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Državljanke in državljani R.Makedonije: za razliko od 99% državljank in državljanov R.Slovenije, R.Hrvaške, BIH, R.Srbije, Črne Gore in Kosova, ste se ve odločile za politično delovanje. Kot že tolikokrat doslej, "raja" na "periferiji" očitno šteka precej bolje, kot ljudje v "centru". Naj bo vaše delovanje pogumno in vztrajno in ne pustite se odgnati! Svaka čast!

..in nikar ne dovolite, da bi vam kdorkoli, kaki velepomembni posameznikizlasti ne kaka "politična stranka", kaka družbena gibanja in podobna družbena navlaka, zajezila vaše horizonte, ki jih sedaj naskakujete. IN za boginjino voljo..nikar ne dopustite, da bi vam razni Žižki, Horvati in sorodna evropska in zunajevropska "teoretska" strašila prišla soliti pamet!!

link zadnje slike ne deluje

Super so vam te fotke v horizontali. Probajte ctrl , ali ctrl .

Urejeno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness