Svaštarnica

Oddaja
12. 6. 2015 - 9.15

OSMRTNICE:

V 85. letu starosti je včeraj preminul saksofonist, občasno violinist in skladatelj Ornette Coleman, ki je bil eden najbolj plodovitih inovatorjev v zgodovini jazza. Ornette Coleman je konec 50-ih in zgodnjih 60-ih pomagal spremeniti jazz, ki se je tako počasi otresel pravil harmonij in ritma in pridobil na svobodi. Leta 2007 je dobil Pulitzerjevo nagrado za album Sound Grammar.

V svojem 93. letu v nedeljo preminul igralec Christopher Lee, najbolj znan po svojih vlogah v filmih, kot so Drakula, The Wicker Man in trilogija Lord of the Rings. Zaradi želje njegove žene, s katero sta bila poročena kar častitljivih 50 let, je vest o njegovi smrti prišla v medije s nekajdnevno zamudo, saj je najprej želela o tem povedati njuni družini. Poleg zajetne filmske kariere je Christopher Lee izdal tudi serijo heavy metal albumov in skoraj postal operni pevec.

 

 

NOVICE:

V tovarni kultnih ročno izdelanih sintesajzerjev Moog, ki so eden od stebrov sodobne elektronske glasbe, je v torek njen lastnik Michael Adams naznanil, da je prodal polovico podjetja. Novica niti ne bi bila nič posebnega, če ne bi 49-odstotnega deleža podjetja prodal svojim zaposlenim. Podjetje, ki se je v preteklosti navkljub slovesu vseeno moralo boriti za preživetje, je tako sedaj v 49-odstotni lasti zaposlenih prek modela ESOP (employee stock ownership plan), kar pomeni, da je gospod Adams vzpostavil sklad brez vnaprejšnjih stroškov za zaposlene in na neki način posodil podjetju denar, da v obdobju šestih let odkupi še preostali delež podjetja. Zaposleni pa bodo ob upokojitvi svoj delež lahko uporabili kot nekakšen pokojninski sklad, le da brez vpletenosti države. V ZDA je trenutno že vsaj 7.000 podjetij s takšno lastniško shemo.

Basist zasedbe Lightning Bolt Brian Gibson takrat, kadar ne igra basa, dizajnira video igrice in kljubuje stereotipom o basistih. V preteklosti je že sodeloval s podjetjem Harmonix pri video igrah, kot sta Guitar Hero in Rock Band. Poleg tega pa je tudi soustanovil podjetje Drool, ki se prav tako ukvarja z videoigrami in pri katerem so naznanili igro Thumper, ki bo na voljo za Playstation 4 in Steam naslednje leto.

Björk je razkrila prvi EP remiksov s svojega zadnjega albuma Vulnicura. Na njem so štirje remiksi, ki so jih pripravili Mica Levi, Lotic, Katie Gately in Krampfhaft. Mala plošča bo kmalu izšla pri založbi One Little Indian.

Dvojec Golden Rules, ki ga tvorita Londončan Paul White in floridski Eric Biddines je na spletu objavil nov single s prihajajoče plošče, ki bo nosila naslov Golden Ticket in izide 7. avgusta pri Lex Records. Skladba nosi naslov Never Die in na njej gostuje še Yasiin Bey, bolje poznan kot Mos Def.

 

GTFO:

12. 6.: Ez3kiel @ Kino Šiška, Ljubljana

12. 6.: MED 2015: Cut Hands, Wolf Müller, Dodecahedragraph, Mono Scarves, Kaganovich, Krilc @ Kibla Portal, Maribor

13. 6.: Ctrl N: Poglavje slovenske elektronike @ Riiba, Izola

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

RIP mr. Ornette.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness