Balade Nasilja

Kulturna ali glasbena novica
28. 9. 2015 - 15.10

Drevi bodo petnajst čez deveto v Menzi pri koritu zopet na sporedu Mlade rime. Periodični literarni večer v organizaciji KUDa Kentavra se počasi premika iz obskurnega v območje kultnega. Mlade rime so namreč postale že kar izkušene, saj bodo tokrat na ogled in posluh že stotič. A še vedno so zveste svojim koreninam in izvornemu poslanstvu, torej večer namenjen mladim avtorjem, kjer se sproščenost pri izboru kompenzira s sproščenostjo pri poslušanju. Pravijo, da ne boste lačni.

 

Prav tako drevi, ob devetih bo v mariborskem GT 22 na sporedu glasbeno pesniški večer, imenovan Balade Nasilja. Preden pa preidemo na sam dogodek, pa se vrnimo na jubilej Mladih rim. Pesnika Tiborja Hrsa Pandurja, protagonista Balad nasilja in sopotnika Mladih rim, smo povprašali o prednostih Mladih rim.

 

Sedaj pa k Baladam Nasilja. Pogleg Pandurja bosta v tem glasbeno literarnem večeru sodelovala še Aphra Tesla ter Jan Krmelj. Pandurja smo vprašali, od kod si Balade nasilja jemljejo pomen.

 

Danes je očitno dan obletnic kultnih dogodkov. V kinoteki bo namreč potekala tudi dvajseta obletnica Kina-Uho. Kino-uho je program Kinoteke, kjer gojijo izvorno kino stanje, saj projekcije spremlja živa glasba. Kljub temu pa to ni čisto muzejska forma, saj gre za progresivno reaktualizacijo in nikakor za muzejsko reinkarnacijo. Kino Uho obstaja 20 let, Kinoteka pa 19. Kot pravijo organizatorji, je Uho na nek način zametek same Kinoteke in njene usmeritve. Kino-Uho se je začel z glasbeno podlago oziroma bolje rečeno z glasbenim komentarjem filma Mož s Kamero Dzige Vertova, četrta petletka pa se prav tako obeležuje z Vertovom. Na sporedu bo namreč Entuziazem: Simfonija Donbasa - Slava Diktaturi prijaznosti. Tema pa bo kakopak petletka. Pogovarjali smo se s portugalskim glasbenikom in teoretikom Eduardom Ramonom, dolgoletnim sodelavcem Kina Uho in današnjim avtorjem ter izvajalcem. Zanimalo nas je, kaj imamo danes slišati in videti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

izjave?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.