Sama sebi nevarna Slovenija

Mnenje, kolumna ali komentar
18. 11. 2015 - 16.00

Predsednik vlade Miro Cerar je na današnji samo prav tako danes zjutraj začeti beli stavki pripadnikov Slovenske policije in uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve posvečeni tiskovni konferenci policijska sindikata in vse družbene skupine pozval k zdravemu razumu. Po lastnih besedah ne le razočarani, pač pa tudi ogorčeni vodja aktualne vlade in koalicije je stavko policistov v času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, označil za neodgovorno in nedostojno za policijo, ter dodal, da smo ta čas pač edini v Evropi, kjer policija stavka, in da je to sramota. Ne glede na to, da je vsaj enako sramotno, da je ta čas Slovenija edina država v Evropi, v kateri morajo policisti stavkati, da bi se izpolnile zaveze prejšnjih Vlad o izboljšanju razmer in pogojev kadrovsko in opremsko podhranjenega za mirnodobne čase pač ključnega represivnega aparata, pa je Slovenija te dni tudi država, kjer so varnostne razmere vse bolj napete predvsem po zaslugi notranjepolitičnih bojev in z njim povezanim razpihovanjem občutkov ogroženosti in izrednega stanja pri ljudeh.

Tako je v domačih političnih bojih prekaljeni opozicijski poslanec SDS Branko Grims, ki mu v vlogi predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb te dni medijske pozornosti res ne manjka, svoj politični dan strašenja neukega volilnega telesa pričel z v današnjem off programu Radia Študent že predvajano izjavo, da je Slovenija del EU in da je EU v vojni, od kar je prvič v zgodovini Evropske unije na zahtevo Francije uporabljena 7. točka 42. člena pogodbe EU ali klavzula o vzajemni obrambi, ki določa, da članici unije, ki je kot Francija žrtev oboroženega napada na lastnem ozemlju, preostale članice priskočijo na pomoč z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo. Kljub temu da ga na mestu predsednika republike prav brez podpore največje opozicijske stranke SDS ne bi bilo, pa je Branka Grimsa na laž gladko postavil prav Borut Pahor, kot v skladu s 102. členom domače Ustave tudi vrhovni poveljnik domačih obrambnih sil, ki je za državno televizijo pritrdil tako predsedniku vlade kot notranji in obrambni ministrici ter pribil in ostal živ, da je Slovenija tudi po petkovih terorističnih napadih v Parizu ena najbolj varnih držav na svetu in da si naši, pa čeprav od danes naprej stavkajoči varnostno organi prizadevajo, da bi tako tudi ostalo.

Branka Gimsa, ki sicer v prostem času, a v povsem predvolilni maniri in imenu matične stranke SDS na lastnem lokalnem terenu Mestne občine Kranj pripravlja javne tribune, naslov prejšnje tedenske z edinim gostom in strankarskim kolegom dr. Vinkom Gorenakom je denimo bil: Ali že gorijo kresovi?, sicer ni prav posebej težko postaviti na laž, saj mu očitno gre zgolj za notranjepolitične namene. Nenazadnje še pravzaprav nikomur v EU ni prav natančno jasno, kaj uporaba klavzule o vzajemni obrambi v praksi sploh pomeni, saj se bodo posamezne države o zagotavljanju potrebne vojaške in druge pomoči s Francijo, ki je razglasila izredne razmere, omejila človekove pravice in svoboščine ter na ulice Pariza in drugih mest poslala lastne vojaške obrambne sile, dogovarjale ena na eno oziroma bilateralno. Kar samo po sebi le pomeni, da dokler tega dogovora ni in ne bo, je tako v en dan klobasati o tem, da je Slovenija v vojni oziroma kar vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni, prav tako prosto po 63. členu domače ustave preprosto protiustavno in prepovedano. Republika Slovenija namreč bo v vojni in izrednem stanju, šele ko bo o razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi na predlog vlade ter povsem v skladu z 92. členom domače ustave odločil Državni zbor.       

Dokler pa o vojni in izrednem stanju prosto po črkah na Slovenskem veljavnih zakonov in Ustave pač ne moremo govoriti, pa v državi ključni varnostni organ ostaja slovenska od danes naprej do izpolnitve 26-ih stavkovnih zahtev stavkajoča Policija. In ker nismo v vojni, saj nas nenazadnje še nihče ni napadel in politično odgovorni trdijo, da se varnostne razmere v državi ne slabšajo, bi kot kaže te dni v notranjepolitično razklani domovini še kako potrebovali prav visoko motivirano in aktivno policijo, da nenazadnje zaščiti državo pred samo sabo, saj se vse bolj zdi, da smo največja varnostna grožnja na Slovenskem pravzaprav sami sebi. In to bosta slej kot prej morala z uresničitvijo policijskih stavkovnih zahtev in v imenu zdravega razuma spoznati tudi aktualna koalicija in Vlada. Toda tako to gre. Zmedenost političnega trenutka je namreč tolikšna, da se do nekaj dni nazaj v nasprotni prepričani domoljubi zdaj popolnoma pripadni varnostno ogroženi širši evropski domovini in splošni militarizaciji evropskih družb in držav, ki sledi zadnjim terorističnim napadom v Parizu. Slovenci, ki pa si, kot sami pravijo, ne želijo mazati rok s krvjo in si želijo mir, pa se podpisujejo pod peticijo, s katero zahtevajo takojšen izstop Slovenije iz Evropske unije in zveze NATO.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da so na Slovenskem te dni še največja varnostna grožnja pravzaprav s strani opozicijske politike SDS podpihovani domači sodržavljani, v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

No, Slovenija JE ŠE KAKO V VOJNI, najmanj v eni, tisti v Iraku. Če se in vsekakor se zdi, da se bo, pridružila Franciji v njeni verziji "war on terror", potem bo tudi že v novi vojni kajti, tista "stran", ki so ji namenjena postbuševske bombe in rakete, bo RS vsekakor postavila na os "zahodnjaškega zla". Tako to gre in s sdsbrankotom se je mogoče v neki meri celo strinjati, jebi ga.

Janez Janša (http://prva.sds.si/News/Details/2686) "In kaj če bo vlada še naprej cincala in preučevala ter služila zgolj kot transportni servis nezakonitega imigrantskega vala? V tem primeru se bomo morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine strahu organizirati sami." Postfašizem v sloveniji v "podobi" pahorizma (sedanji upravniki slodružbe) in janšizma (precej verjetni prihodnji upravniki slodružbe) je kristalno jasen, resda smešen, na ravni argumentacije osnovnošolski, pravzaprav grotesken, toda glasen in zelo vztrajen, zelo vztrajen. Vrhunec groteske pa bilo zlitje velike dvojice v Eno celoto, toda, z grotesknim bi se, tako, na daljavo, v tem primeru lahko ukvarjali le še tisti, ki bi uspeli pravočasno oditi. Kam? Vsekakor ven iz vrhunske tragigroteske v podobi EU, kakršna se nakazuje te dni.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness