OFFsajd srbske korupcije

Aktualno-politična novica
stop korupciji
28. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Izjava je dostopna na posnetku

Tako srbski minister za notranje zadeve, Nebojša Stefanović, na tiskovni konferenci pove, da je bilo v Srbiji v soboto v obsežni policijski akciji aretiranih 80 oseb zaradi suma zlorabe položaja, finančnega kriminala in korupcije. Kriminalna dejanja segajo v časovni razpon od leta 2004 do danes. Največje zlorabe so, kot je že značilno za celoten postjugoslovanski prostor, povezane z malverzacijami z mestnimi zemljišči, državo pa naj bi oškodovali za več kot 100 milijonov evrov škode. Pripor je bil med drugim odrejen tudi Zorani Marković, bivši direktorici Agencije za boj proti korupciji, in Slobodanu Milosavljeviću, bivšemu ministru za kmetijstvo, gozdove in vode iz Demokratske stranke. Med obtoženimi prevladujejo politiki, ki danes zastopajo parlamentarno opozicijo, in gospodarstveniki, ki so z njimi sodelovali.

Dogajanje na kratko predstavi srbski raziskovalni novinar Dejan Anastasijević.

Izjava je dostopna na posnetku

Situacijo je komentiral tudi Stevan Dojčinović iz Mreže za raziskovanje korupcije in kriminala.

Izjava je dostopna na posnetku

Razsežnosti akcije, kot jih je opisal notranji minister Stefanović na sobotni tiskovni konferenci.

Izjava je dostopna na posnetku

Stefanović izjavi, da je to akcija, ki se bo nadaljevala, in da v borbi proti korupciji srbska policija ne dela izjem glede na strankarsko pripadnost, funkcijo, državni položaj ali materialno stanje. Z druge strani nam zgodbo osvetli Dojčinović.

Izjava je dostopna na posnetku

Dojčinović pravi, da oblast uporablja aretacije za pridobivanje političnih točk. Anastasijević prav tako problematizira, da se zapira samo ljudi iz prejšnje vlade.

Izjava je dostopna na posnetku

Pove, da bodo obtožbe dobra popotnica za vladajočo Srbsko napredno stranko v predvolilni kampanji in da se je do zdaj v primerih korupcije dogajalo, da ni bilo dosti dokazov za obtožbo ali pa je zadeva zastarala. Minister Stefanović o trdnosti dokazov.

Izjava je dostopna na posnetku

Nedavno smo poročali, da je Srbija odprla prvi dve poglavji v pogajanjih za pridružitev Evropski uniji. Pojavljajo se tudi ugibanja, da so te aretacije samo predstava Srbije, ki se hoče z, v narekovajih, močnim bojem proti korupciji, dokazati Evropski uniji. Komentira Anastasijević.

Izjava je dostopna na posnetku

Izjavi, da gre delno za sporočilo Evropski uniji, večinoma pa za predstavo srbskim državljanom, s katero hoče Vučićeva Srbska napredna stranka utrditi svoj položaj na oblasti in razbiti opozicijo. Zaključi Dojčinović.

Izjava je dostopna na posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kako lepo se igrajo tamo na visini.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness