TAME IMPALA: Live Versions

Recenzija izdelka
6. 1. 2016 - 23.00

Modular, 2014

 

Avstralska popularna in tista nekoliko manj popularna glasba sta Zahod vselej dosegali v drobcih. Globalni uspeh tamkajš-njih, običajno žanrsko precej razvejenih avtorjev, je pogosto vzbujal občutek naključnosti ali eksotičnosti, če želite, odročni avstralski val, ki bi izraziteje definiral tamkajšnjo godbo, pa stare celine ni zares dosegel. Morda gre razloge iskati tudi v slepem sledenju trendom glasbene industrije, na račun katerih je iz dežele tam spodaj prihajalo vse manj sveže in samosvoje avtorske krvi, toda če gre verjeti besedam Kevina Parkerja, masteruma iz projekta Tame Impala, avstralska glasba v tem trenutku diha s polnimi pljuči. Deloma se slednje odraža tudi v zvočni zabeležki Live Versions — prvič izdani v omejeni nakladi kot počastitev dneva glasbenega založništva, pozneje pa tudi v digitalni obliki —, ki datira v bržčas najbolj plod-no in rodovitno obdobje njihovega ustvarjanja.

Zvočno beleži turnejo iz leta 2013, ki smo jo lahko v živo okusili tudi v Ljubljani. In čeprav na plošči zvočnih posnet-kov iz prestolnice ne bomo našli, zabeležka je namreč nastala nekaj mesecev pozneje v Riviera Theatru v Chicagu, pa bomo lahko na njej odkrili nekaj tiste mogočnosti, ki Tame Impalo kot koncertno zasedbo spremlja še danes.

Devet skladb, ki predstavljajo ploščo Live Versions, deluje tudi kot odličen pregled njihovega, recimo mu, zgodnjega ustvarjalnega obdobja, ki se je začelo z EP-jem Tame Impala in zaključilo z odmevno ploščo Lonerism. Četudi na njej ne boste našli skladb z aktualnega albuma Currents, pa je mogoče na koncertni plošči že čutiti njen duh. V smislu, da zasedba v svojem vrelcu kreativne energije prav gotovo ni izrekla zadnje besede. Preverite samo skladbo Half Full Glass of Wine, ki so jo iz surove garažnopunkovske himne pretvorili v osemminutno repetativno sintetizatorsko poskočnico, kakšnih je plošča Cur-rents polna. Pogumno prevetreni so tudi singli, ki so Tame Impala v letu 2013 definirali, denimo Feels Like We Only Go Backwards ali hipnotični Apocalypse Dreams.

To pa še ne pomeni, da bi Live Versions lahko jemali kot tran-zicijsko ploščo. Tame Impala namreč radi v nastopih v živo eksponirajo svojo psihedelično plat. Bolj jo je moč jemati kot odlično kompilacijo izrednih skladb, ki so lahko vstopna točka za vse poslušalce, ki se želijo z zasedbo bolje spoznati. Ali, če smo nekoliko zlobni, za vse, ki bodo v prihodnosti obdobje prvič odkrivali. Nenazadnje predstavi dve najmočnejši plati Tame Impala, neizmerno kreativnost in brezskrbno drznost.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

v šiški so bili katastrofalno slabi...me prav zanima kaj je sedaj na stvari...

Poslušal pred pol leta, še vedno so precej slabi v živo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness