Britoff natreniranih možganov

Aktualno-politična novica

Kognitivni trening izvršilnega nadzora lahko zmanjša reaktivnost amigdale ob procesiranju averzivnih dražljajev. Raziskovalna skupina iz Izraela in Nemčije je v reviji NeuroImage objavila raziskavo, v kateri so preverjali, kakšen je vpliv kognitivnega treninga inhibitorne kontrole na čustveno procesiranje.

Skupina zdravih udeležencev je šest dni po 45 minut na dan izvajala tako imenovano nalogo sosedov (glej sliko spodaj), pri kateri je treba pozornost osredotočati na osrednji dražljaj in inhibirati moteče dražljaje. Udeleženci so bili razdeljeni v eksperimentalno in kontrolno skupino, ki sta se razlikovali po težavnosti. Raziskovalci so pred in po treningu z magnetno resonanco merili možgansko aktivnost med mirovanjem in ob izvajanju naloge čustvene interference, pri kateri je treba inhibirati negativne čustvene dražljaje.

Ugotovili so, da se je po treningu v eksperimentalni skupini funkcionalna povezanost med amigdalo in frontalnim režnjem povečala. Amigdala je odgovorna za čustveno procesiranje, frontalni reženj pa za izvršilni nadzor, ki nam omogoča ciljno usmerjeno vedenje in inhibiranje nerelevantnih dražljajev. Poleg tega se je aktivnost amigdale ob nalogi čustvene interference znižala. Po mnenju avtorjev to dokazuje vpletenost izvršilnih funkcij v čustveno procesiranje in odpira nove možnosti za zdravljenje čustvenih motenj, kot sta depresija in anksioznost.

Avtorji so pri svojih zaključkih omenili tudi številne pomanjkljivosti in zaključili z znano krilatico, da je za zanesljive zaključke potrebnih več študij. Uporaba te krilatice ne bi bila odveč tudi za avtorje programa za kognitivni trening Lumosity. Ameriška Zvezna komisija za trgovino jim je namreč zaradi napačnih navedb pri oglaševanju naložila kazen v vrednosti 2 milijonov dolarjev. Lumos Labs, ki stoji za spletiščem Lumosity, je svojim strankam obljubljal izboljšanje kognitivnih sposobnosti, vendar so bile te trditve pretirane oziroma niso bile podprte z ustreznimi raziskavami.

Do učinkov kognitivnega treninga je bil skeptičen Andraž.

 

Eriksenova naloga sosedov

Eriksen flanker task

Pri nalogi sosedov (angl. Eriksen flanker task) se prikazujejo tri vrste dražljajev, ki so sestavljeni iz puščic obrnjenih v levo ali desno. Naloga udeleženca je, da pritisne tipko na tipkovnici, ki ustreza smeri osrednje puščice (leva ali desna). Reakcijski časi so daljši v neskladnih pogojih. Obstajajo tudi različice naloge z drugimi vrstami dražljajev (npr. črke).

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Le tako naprej.

svoje kognitalije boste najbolje pripravili na menjavo plime in oseke, če boste vsakih 25ur16min56sekund vase fliknili en mali štamprle dobre alko pijače..nikdar bolj uravnovešeni nikdar bolj umirjeni, vedno isti..vaša ko-gniti-vna nadjaz(inja), po domače..Znanost.

o fak, kolk zakon...ravno o tem sem danes zjutraj brala na fb ko je en prijatel delil xD jebeš te velike korporacije, ki zavajajo ljudi!!1!1 hvala tudi za razlago, da mi ni bilo treba prebrat clickbaita, ki ga je delil frend

le tako naprej :D

Hudo, zadnjič sem ravno nekaj podobnega brala v Oni.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness