Kalcij in mleko

Aktualno-politična novica

Nemška raziskovalna skupina je ustvarila najmanjši toplotni stroj, ki je sestavljen iz enega samega iona kalcija. Toplotni stroji, denimo motorji z notranjim izgorevanjem v avtomobilih, pretvarjajo toploto v mehansko delo. Le da avtomobilski motorji za vsak prevoženi kilometer uporabljajo Avogadrovo ali zelo veliko število atomov goriva, medtem ko najmanjši toplotni stroj deluje z uporabo zgolj enega atoma.

Raziskovalci so kalcijev ion v eksperimentu z električnim poljem ujeli v past, potem pa so ga z laserjem ohladili na temperaturo, blizu absolutne ničle. Z laserjem in dodanim električnim šumom so ion nato izmenično ohlajali in segrevali. Zaradi svoje različne hitrosti se je znotraj pasti premikal gor in dol.

Ponavljajoče se premikanje iona gor in dol v električnem polju spominja na nihanje bata v avtomobilskem motorju. Zaradi takšnega premikanja lahko rečemo, da so raziskovalci uspeli s segrevanjem in ohlajanjem proizvesti mehansko delo. To pomeni, da so ustvarili pravi toplotni stroj. Vseeno z enim atomom avtomobila ne bi mogli poganjati. Gostota moči na kilogram goriva pa je bila v tem enodelčnem toplotnem stroju primerljiva z gostoto moči v avtomobilskem motorju.

Materino mleko ne služi le kot hranilo za dojenčka, pač pa tudi oblikuje dojenčkovo mikrobioto. Mikrobiota so bakterije, ki prebivajo v prebavnem traktu. Znano je, da materino mleko spodbuja rast probiotikov, to je bakterij z ugodnim vplivom na zdravje človeka in živali.

Znanstveniki in znanstvenice z Univerze v Kaliforniji so ugotovili, da sladkorji v človeškem mleku spodbujajo rast probiotične bakterije, imenovane Bifidobacterium longum podvrste infantis. Bifidobacterium infantis so zato poskusili gojiti v kravjem mleku, ki so ga obdelali z encimom endo-β-N-acetilglukozaminidazo. Encim namreč iz mlečnih beljakovin odcepi sladkorje. Prav ti odcepljeni sladkorj pa povzoročijo, da z encimom obdelano mleko spodbudi rast bakterije Bifidobacterium infantis.

Rezultati raziskave nakazujejo, da ima encimatsko obdelano kravje mleko na mikrobioto podoben učinek kot človeško mleko. Druge sorodne bakterije iz rodu Bifidobacterium namreč nimajo ustreznih genov, da bi lahko izkoriščale mlečne sladkorje, zato lahko bakterija Bifidobacterium infantis nad drugimi prevlada.

S kalcijem bogatim toplim mlekom sta svojo mikrobioto hranila Junoš in Angelika.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dejmo pustit mleko teličkom in dojenčkom

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness