Totalna vojna SDS zoper nacionalno RTV

Mnenje, kolumna ali komentar
11. 5. 2016 - 16.00

Marsikdo je naivno pričakoval, da bodo Janez Janša in poslanska konjenica stranke SDS, po tem ko jim je k življenju nekako uspelo spraviti svoj sprva spletni potem pa še radiotelevizijski medijski projekt, vendarle izgubili zanimanje za delo novinarskih kolegov in kolegic na javni radioteleviziji. Toda najprej Janšev tweet, da sta novinarka in urednica RTV odsluženi prostituki, nato zahteva po sklicu nujne seje odbora za kulturo, ki jo je tako kot delavci migranti podpise za razpis referendumskih pobud brez pravega upanja na uspeh v Državni zbor vložila poslanska skupina SDS na temo poročanja novinarjev in novinark nacionalne Radiotelevizije, ter danes javno obznanjeno dejstvo, da je stranka SDS na ljubljansko okrožno tožilstvo in kriminalistično policijo naznanila sum kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi zoper odgovorne na RTV Slovenija, potrjujejo, da temu še zdaleč ni tako.

Delno je za to, da smo prav ta čas priča pravzaprav totalni vojni največje opozicijske stranke Državnega zbora tako proti novinarjem in urednikom kot politično imenovanemu vodstvenemu kadru nacionalne RTV, odgovornih več reči. Najprej prihajajoča sprememba dosedanje večine glasov v ključnem organu za kadrovske reči – Programskem svetu RTV, ki je do zadnje menjave tudi glede na zadnje kadrovske poteze, brez upoštevanja zapleta s po mnenju višjega sodišča pač neuspelim imenovanjem Marka Filija namesto Nataše Pirc Musar na mesto generalnega direktorja, vendarle veljala za bolj politično desno usmerjeno. 8 že znanih in izbranih kandidatov, katerih politične preference so po logiki stvari na Slovenskem pač blizu kombinaciji aktualnih koalicijskih moči, bo položaje zavzelo drug teden 16. maja.

Nadalje je del razlogov za trenutno izkopano bojno sekiro SDS zoper nacionalno RTV, da je, kot je na dananšnji tiskovni konferenci ob predstavitvi ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu in kriminalistični policiji naznanjenih sumov kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi zoper genralnega direktorja RTV Slovenija Marka Filija, direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj in urednika uredništva 3. programa TV Slovenija Boštjana Fabijana v imenu stranke SDS pribila poslanka Anja Bah Žibret, ravnanje RTV v DZ 13. aprila sodu izbilo dno, vsekakor za iskati tudi v spoznanju, da vsak strankarsko voden in vzpostavljen medijski projekt sam po sebi še ne zagotavlja tudi omembe vredne gledanosti in poslušanosti.

Naznanitve suma kaznivega dejanja zlorabe položaja in nevestnega dela v službi so si sicer poprej našteti vodstveni delavci nacionalke s strani največje opozicijske politične stranke prislužili, ker RTV na 3. parlamentarnem kanalu ni poskrbela za prenos seje Odbora za obrambo, na kateri so potem sum zlorabe pravosodja z uporabo kazenskega zakonika nekdanje SFRJ z namenom omadeževanja slovenske osamosvojitvene vojne in še posebej Toneta Krkoviča z izkrivljanjem resnice v primeru sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino v Ljubljani na zahtevo SDS poslanci v prazno obravnavali brez neposrednega televizijskega prenosa. In glede na to, da takrat na programu in v Državnem zboru ni bilo nobene druge seje kakega vsaj parlamentarnega delovnega telesa, to v skladu s tolmačenjem medijske avtonomije in zakonodaje po SDS zadostuje za zaključek, da so naznanjeni ravnali v nasprotju z zakonom o nacionalni RTV.    

Nujna seja državnozborskega odbora za kulturo, na kateri se bodo politična kopja lomila na hrbtih novinarjev in urednikov nacionalne RTV, bo po besedah ponovno nesojenega kandidata za ministra za kulturo in še naprej zgolj predsednika parlamentarnega delovnega telesa za kulturo Dragana Matića glede na poslovniške roke najpozneje enkrat do 20. maja. Čeprav je že iz predlaganih sklepov razvidno, da gre za čisto zlorabo parlamentarne procedure in medijske ter novinarske avtonomije in da noben predlog SDS pač ne more dobiti potrebne večine, je ta totalni napad SDS na nacionalno RTV poskrbel še za eno pomembno vsebinsko razliko med domačim političnim razredom in ostalimi državljani. Toda tako to gre. Navadnim državljanom, na primer sindikatu delavcev migrantov, katere referendumske pobude je lastnoročno zaustavil politik, predsednik DZ Milan Brglez in se bo o tem šele izrekalo tudi Ustavno sodišče, je obstrukcija in ne zloraba dela izvršne in zakonodajne oblasti prepovedana. Za politike in še posebej poslance SDS pa so prav tako vnaprej na neuspeh obsojene interpelacije, parlamentarne preiskovalne komisije in nujne seje državnega zbora ali posameznih odborov pravzaprav legitimno sredstvo vsakodnevnega političnega boja, pa čeprav je tokrat na tnalu tudi še že tako krhka uredniška in novinarska avtonomija nacionalne RTV.             

ODPOVED: tudi za tokratni N-euro moment sem z razlogi za totalno vojno SDS zoper nacionalno RTV v zobeh poskrbel Tomaž Z.

     

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kakšni neki "novinarski kolegi in kolegice z javne RTVSLO"??To so za vas kolegi? Dajte sistematično, denimo, 3 mesece, natancno spremljati "infoprogram"RVTSLO in ne verjamem, da boste imalo takšen razumevajoč odnos za ustvarjalce infoprograma tvslo. RTVSLO že desetletja NE OPRAVLJA funkcije JAVNE TV. Vedno, zlasti pa v zadnjih 30 letih (spomnite se, če še premorete kaj spomina, kakšno funkcijo je ta zloglasna TV opravila ob "osamosvajanku RS in še posebej ob "vojni v RS"!) je izključno trobilo kateregakoli že režima, ki se je nastavil v RS, zato bi ga morali sami prebivalci (ne pa neki janšisti, pahoristi in ostali isti..končno že enkrat ukiniti i basta.

agree with janezc

Ukiniti sedanjo RTVSLO, namesto nje naj prebivalke in prebivalci ustanovijo novo, SVOJO, JAVNO tv in radijski servis, ki se bo vsak dan oddajanja pričel s stavkom: smo javni servis VSEH prebivalk in prebivalcev; vsi v njem, vedno, s svojim delovanjem zagovarjamo socialno in politično enakost vseh; vso naše delo je podrejeno zagovoru vseh človekovih pravic vsem ljudem tega sveta; vse naše delo je posvečeno političnemu delovanju enakih za svobodo in demokracijo, vedno imamo kritično distanco do vsakršne "oblasti", tudi v primeru vojne ne bomo nikdar zavzeli nobene "strani", raje se bomo samoukinili, kot da bi se udinjali slehernim proitiskom, tudi v času "izrednih razmer" ne bomo popustili pri teh prizadevanjih, raje se samoukinemo in gremo v ilegalo, opravičujemo se vsem izbrisanim,Romom, pripadnikom jugoslovanskih narodov, lgbt skupnostim, beguncem, revnim, vsem ponižanim in razžaljenim, ker se z njimi toliko desetletij nismo želeli ukvarjati. Na novi RTVSLO bodo smeli delati samo ljudje, ki lahko dokažejo, da so zmožno samostojno razumeti (brez heca) Aristotelovo Politiko, uvod v Marxov kapital, in Vita Activo, Hannah Arendt. Nekomu se je zdelo potrebno ugledališčiti početje slovenceljskih osamosvojiteljev toda, kaj je ugledališčenje slovenskega postfašizma v primerjavi z ugledališčenjem tega, kar je RTVSLO počela in zlasti tega, česar NI počela, pa bi morala, v zadnjih 30 letih. Jebeš Brechta, če ga nisi pripravljen jemati resno.

rtv se pač ne bo ukinil, ker se javni mediji pač ne ukinjajo. precej bolj smiselno se mi zdi, da se vsaj nekateri borijo za čim boljše pogoje dela in tako omogočijo kvalitetno podajanje informacij in mnenj vsaj tistim, ki k temu stremijo.

dajmo se trudit za spremembe na bolje, ne pa da zato, ker je nekaj slabo, vse skupaj že vnaprej zapišemo pogubi.

Javne tv se ukinjajajo, kot je bil to primer v Grčiji...samo za informacijo. Mislim, da bi "reset" v našem primeru zgolj koristil.

Mislim da se nismo dobro razumeli,..RTVSLO NI JAVNI RTV servis (to zlasti velja za TV), ok, bi pač morali "javno" striktno pisati v narekovajih..odtod tudi potreba, da se to zloglasno trobilo vseh režimov v RS, še posebej pa divjanja svobode družbenega, ki je izropalo skorajda vse skupno, kar je sploh bilo mogče izropati. Vsemu temu kar se v RS dogaja v zadnjih, recimo 27-28 let, je nadvse ključno podlago dala prav ta "javna" RTVSLO..s svojim poročanjem ali še huje, s svojim neporočanjem..s svojo ignoranco.Zakaj bi prebivalke in prebivalci RS plačevali za medij, ki ni njihov pač pa režimski, prodružben, propostfašističen, kot ga označuje npr. prof. Kuzmanić ??Zato ga je kot takega potrebno ukiniti in namesto njega ustanoviti novega, javnega. Pred dnevi so neki ljudje nekaj nosili neke "table" na neki seji nekega "sveta"..?? Pa koga se ti ljudje bojijo, da ne ustavijo svojega dela,ne pridejo VEN in povedo v čem je problem in ne razprejo možnosti za nekaj novega, morda celo za javno, a? Imajo kredite..? Ogromno državljank in državljanov kredita sploh ne more dobiti, če še niso dojeli. Imajo avto na lizing?? Mnogi prebivalci ga ne morejo imeti niti na kak manj obscen način..itd..itd. Če si želite nekaj dobrega potem vsaj ne glejte TVSLO, če si želite nekaj precej boljšega, potem ustavite tudi RTVSO, saj je vaša, ne njihova, niti od režimov niti od "novinarjev", zaposlenih na njej.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness