Hrvaški protesti proti in v podporo splava

Aktualno-politična novica
23. 5. 2016 - 19.47
 / OFFsajd

V Zagrebu je v soboto potekal shod “Hod za život”, na katerem je približno sedem tisoč protestnikov izrazilo svoje nasprotovanje izvajanju splava. V odgovor na shod se je zbralo nekaj več kot 400 zagovornikov pravice do splava, ki so organizirali shod pod sloganom “Obrani pravo na izbor”. Čeprav  je shod “Hod za život” organizirala nevladna iniciativa, so se mu pridružili tudi vidnejši člani desne politične elite in katoliške cerkve, med drugim žena premierja Tihomirja Oreškovića in aktivistični pater Ivan Ike Mandurić, ki vodi versko skupino Jezusovo srce. Na shodu so sodelovale tudi nekatere katoliške organizacije. Dogajanje na shodu nam opiše Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava oziroma Hiše človekovih pravic:

Izjava

Več o vzrokih za kampanjo pove Bojana Genov iz Ženske mreže:

Izjava

Predstavniki pobude Hod za život so med drugim želeli opozoriti tudi na potrebo po večji podpori države mladim družinam. Tri četrtine žensk, ki se odločijo za splav, naj bi namreč to storile iz ekonomskih vzrokov. Poročeni pari na Hrvaškem naj bi imeli zaradi ekonomskih razlogov povprečno tudi enega otroka manj, kot bi si želeli. Poleg tega pa naj bi hrvaške ženske po vrnitvi s porodniškega dopusta čakala kar 30 odstotkov nižja plača, del pa se jih sploh ne vrne na prejšnje delovno mesto. Kljub temu pa je iz izjav sodelujočih moč razbrati, da je bila motivacija predvsem nasprotovanje splavu iz verskih razlogov. O ideološkem ozadju Hoda govori Bojana Genov:

Izjava

Politične zahteve shoda Obrani pravo na izbor predstavi Bojana Genov:

Izjava

Kakšna je zakonodaja v zvezi s splavom na Hrvaškem, nam razloži Novosel:

Izjava

Vprašanje splava je tema, ki še posebej zadnjih nekaj let močno razburja hrvaško javnost. To je relativno nov pojav, saj je bil splav na Hrvaškem dovoljen že v času Jugoslavije. Vprašanje je postalo aktualno šele v zadnjih letih, ko ga je začela izrabljati politika. Več o tem Novosel iz Hiše človekovih pravic:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Joj, kristjani...in lepo-dušje in naivnost in preproščina...

Prepoved splava ne bo rešila problem splava; ampak bo problem splava le poglobila. Predvsem ga bo potisnila v ilegalo, na črni trg, v kriminalno podzemlje.
Kot ženska me zanima odgovor katoliških aktivistov na to vprašanje: Kako mislijo preprečevati ilegalne abortuse v kolikor se prepove splav? Kakšna je njihova strategija za soočenje s pojavom ilegalnih splavov? Bi pričakovala, da ima tako številna in organizirana aktivistična skupina neko resno strategijo, kar se tega tiče....
Zatiskanje oči pred pojavom ilegalnega abortusa v družbah, kjer je splav prepovedan z zakonom, je neodgovorno do družbe, do žensk, do otrok, do družine in življenja; in upam, da niso tako naivni, da mislijo, da prepoved splava dejansko ukini izvajanje splava v neki družbi.
Iz prakse vemo, da prepoved splava ne ukini potrebe po izvajanju splavov. Prepoved splava je v končni fazi le nek "zaznamek na papirju", zadeva pismoukov...

Poleg tega nihče ne sili katoliških deklet in žena, da splavijo...
Od kod jim ideja, da se lahko vtikajo v pravice vseh ostalih deklet in žena.
Nihče ne pravi, da ne smejo opozarjati na težave povezane s splavom; ena izmed takih težav je prav gotovo ta, ki so jo izpostavili: hudo je, če je neka ženska prisiljena v splav zaradi ekonomskih razlogov ali katerihkoli drugih razlogov, ki niso osnovani v njeni svobodni volji.
Vendar prepoved splava teh problemov ne reši.... jih samo še poglobi.
Gotovo obstaja drugačen način, da se ideje (in dobronamernost) kristjanov vključi v problematiko splavov; ne vem podporne skupine za ženske v stiski, posvet z župnikom pred postopkom splava, če si ženska takšnega posveta želi, itd...
Več bi naredili za občestvo in življenje, če bi sodelovali s klinikami za splav, z ženskami v tej situaciji, kot pa z vtikanjem v zakonodajo, ki je ok in ne potrebuje nekih bistvenih sprememb.

Kar pa mene skrbi, je pa sledeče: zakaj samo kristjani opozarjajo na dejanske probleme povezane s splavom (recimo ekonomska situacija, itd..)?
Zakaj (salonska) levica ne počne tega? Zakaj nam levica prodaja splav izključno kot sredstvo emancipacije? Zakaj levičarji ne prepoznajo, da je tudi splav lahko sredstvo represije?
Mar levičarji mislijo, da če ženskam omogočijo splav, da so s tem žensko "raso" že emancipirali? Hmmmm...
Levica, ki ni občutljiva na celokupno problematiko splava, ni nič drugega kot šovinistična; in taka levica povsem enako kot desnica izrablja ženska telesa, žensko izkušnjo in ženske probleme izključno za nabiranje političnih točk. ;)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness