Seksizem, kritika, scena

Okrogla miza, intervju ali pogovor

V živo raziskujemo, debatiramo, poslušamo razne izjave o problematiki seksizma, kritike in scene, mladih in starih...   

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Dobra oddaja! Zdi se mi, da ste se fino lotili zadeve, saj ste podrezali v vecino tem, ki jih ta "skandal" odpira. Mogoce bi se lahko povedalo se kaj o vprasanju zabrisanih mej med prijateljskimi in poslovnimi odnosi v intelektualni in kulturni sferi. Sicer pa super izjavi Ane in Monike!

Po spletni korespondenci sodeč sta bila Radaljac in Flisar prijatelja....

Zanima me, če bi Flisar bil obtožen česarkoli, če bi mlada kritičarka službo dobila?

Celotna scena je zelo žaljiva, predvsem do nas, ki pa smo res doživeli spolno nadlegovanje - in to ne po spletu. ;)

Tudi če bi bila prijatelja (res ne vem, iz katerega dela korespondence lahko kdo razbere to veliko prijateljstvo, ampak naj bo): ali tisti, ki se obešate na to, res svojim prijateljem brez vsake zadrege (ali zadržkov na strani teh prijateljev) razlagate o svojih spolnih vzburjenjih?

Radaljac je Flisarju govorila o svojih zdravstvenih težavah - v detajlih... ;)

Čemu?

Po navadi take stvari govorimo (1) prijateljem ali pa (2) tujcem pri katerih želimo spodbuditi simpatijo. Točka dve je jasna manipulacija.

Ja, svojim prijateljem povem vse - vključno o stanju mojih hemoroidov, ker smo prijatelji, ker si zaupamo....

Ne govorim pa tega svojim poslovnim sodelavcem in stanovskim kolegom. ;)

Čaki, kako lahko enačiš to, da se nekdo pogovarja o tem "kako ga bolijo kolena" s tem "na kaj se nekomu dvigne"? A ti res ni jasna razlika?

Flisarjevo sklicevanje, da je pogovor o zdravstvenih težavah že zasebne narave, je navadno sprenevedanje. Anja Radaljac je o svojih zdravstvenih težavah govorila tudi na svojem fb-profilu (in pomoje je bil to povod tudi za njuno debato). Jasno je torej bilo, da Anja svojih zdravstvenih težav, ne pojmuje zasebno (kar je roko na srce precej pogosta praksa dandanes - zdravstvene težave so neka vrsta small talka). Jst sem tudi v formalnih korespondencah zasledil P.S.-je tipa: "ful me boli glava, ful sem pod stresom..."

Sicer pa je ta oddaja hotla it v neko drugo smer, tako da tudi v komentarjih pričakujemo kaj več od zgolj polarizacije že slišanih mnenj.

Sledi izjemno boleč del za vse žrtve česar koli, ampak je po mojem mnenju to edina pot za opolnomočenje žrtve. Sledi odgovor na vprašanje:

S čim je Radaljac sama prispevala, da je prišlo do te situacije?

To mora ugotoviti sama pri sebi, da se ne bo ponovno znašla v takšni situaciji - v situaciji žrtve. Mora se naučiti postaviti jasne meje že dosti prej, preden se stvar razvije do takšnih razsežnosti.

To, da sta za tango potrebna dva, ne opravičuje morebitne zlorabe in ne opravičuje opolzkega Flisarja. Stric očitno živi v zmoti po kateri misli, da se ženske opolnomoči tako, da se jih ščiti - kot nekakšna očetovska figura. Dejansko mislim, da Flisar ni imel slabih namenov; mislim, da se svojega seksizma sploh ne zaveda... Ne bi mu škodilo, da se dobro zamisli nad nekaterimi zapisi Radaljac o tej situaciji.

Vprašanje po odgovornosti žrtve pa je ne glede na grdobije storilca nujno, ker je to način po katerem preverimo stopnjo reflektiranosti nekega osebka o neki situaciji. Če Radaljac zanika vsakršno odgovornost, je to problem, ker ko izgubimo odgovornost, izgubimo tudi moč.

Meni je nekoč nek urednik (poročen z otroci) rekel po e-mailu, da sem mlada, pametna in lepa; ker sem mu potožila o nekih osebnih zadevah, ki v bistvu niti niso bile njegova stvar.
Je njegov kompliment bil seksističen? Ali samo nekoliko okoren poskus okornega modela, da me potolaži? Bi morda urednik želel slišati, kaj takšnega od mene, ko je imel slab dan?
"Dej, ne dramatiziri, saj si mlad, pameten in lep - bo že nekako."
Si takšne stvari govorijo moški kolegi med seboj? (me niti ne bi presenetilo)

Zadeve nisem obesila na veliki zvon. Z urednikom, ki ga zelo spoštujem, ker je vedno verjel vame in v moje delo ter me pri njem zelo podpiral, pa sva sodelovala še vrsto let - brez kakršnihkoli opolzkosti. Tudi v zelo kočljivih situacijah je zmeraj stopil na mojo stran - pa ne zato, ker sem takrat res morebiti bila mlada, pametna in lepa, temveč zato ker je verjel in prepoznaval kvaliteto mojega dela.

Glede na vse oslarije, ki jih je moral prenašati z moje strani, pa bi mi lahko rekel tudi kaj drugega. Recimo, "ODRASTI!" - kar bi sedaj, ko gledam za nazaj, bilo edino pošteno.

Zgolj mnenje in izkušnja.

Upam le to, da ta situacija ne bo očrnila ugleda obeh vpletenih osebkov - !! -

Radaljac čestitke za pogum!!

Flisar, tebi pa en hladen tuš!

Ja, tako je v redakciji za kulturo in humanistične vede; reduciramo besedišče.

Vsaka ne korektna ne strogo suhoparna dikcija, ki diši po šali ali preprosto neumnosti, se sankcionira.

Ustvarili bomo nov jezik, novo dobo. Novo dobo, kjer bo misel omejena, njena vsebina kontrolirana.

Delali bomo eksplozije v medijih iz besed starega bedaka in mlade iskalke priložnosti.

Mi smo prihodnost.

Delali bomo eksplozije v medijih iz besed starega bedaka in mlade iskalke priložnosti.

Meni res ni jasno, kako z veseljem se spregleda en dodatek:

Flisar je Radaljac po tem, ko je izrazila nestrinjanje, odpovedal sodelovanje.

Besede starega bedaka in mlade iskalke priložnosti.

Nepomemben šunder.

Drek tema.

Če je tako vse hudo. Naj ga toži. Naj iztoži. Naj kvantificira svojo žrtvo.

Ej Jan dej napiši eno čez Muanisa in njegove fekalije.

@bolno:

če te citiram:

"To mora ugotoviti sama pri sebi, da se ne bo ponovno znašla v takšni situaciji - v situaciji žrtve. Mora se naučiti postaviti jasne meje že dosti prej, preden se stvar razvije do takšnih razsežnosti."

to je komentar na ravni "ja žrtve posilstva so same krive, kaj se pa izzivalno oblačijo". sej se zavedaš tega ane?

mlada iskalka priložnosti?
mislim, da je priložnost prej iskal Flisar.

Prej mlada profesionalna ženska, ki se bori za svoj kos sonca...!

in kot takšna ima vso pravico pričakovati, da bodo tisti s katerimi sodeluje spoštovali ugled svojega delovnega mesta in se ne obnašali kot da je PEN njihov privatni piknik - kjer stresamo šale in opolzkosti...

Vendar je takih starih bedakov kot je Flisar veliko. Potrebno se je naučiti, kako se jih ubraniti že dosti prej, preden postanemo njihove žrtve.

@HJOOO:

Jah, to je ta bolečina žrtve -- ta odgovornost žrtve.

Mlada iskalka priložnosti. Točno to in nič drugega.

Pisala je tipu na mail in dobila preveč udoben odgovor od človeka, ki je ni navajen na "safe space" idiote 21. stoletja; in ja stric vidi ženske preveč seksistično, pač je old skul tip s časov, ko so se zelo močne ženske takšnim besedam smejale ali jih ignorirarale, modeli jih pa trosili v veliko vzajemno veselje obeh.

Včasih so pač dejanja več štela kot besede.

Ubraniti? Kaj ji je pa naredil? Nič. Napisal je neumnost. In?

Vi ste naredili iz tega "eksplozijo v medijih", ker jo pač rabte.

To ni drža leve inteligence. To je drža razvajenih otrok.

Flisar bi se moral zavedati, da ima opravka z damo in bi se tako do nje moral tudi obnašati.

Nismo vsi razpuščeni hipiji.

Damo? To bi Muanis gotovo videl kot žalitev v kontekstu 3. generacije feministov.

Danes ni dam in gospodov. Danes smo le osebki, spol je izbira ne biološka danost ... a si pozabil/a/o/i?

Ah.

Flisar bi moral imeti toliko socialne inteligence, da bi vedel, da se mladih punc ne ogovarja na takšen način.

Ampak jasno - 20. stoletje; stoletje rock'n'rolla; Flisarjevo stoletje...
Naši predniki hipurji so se verjetno tako pogovarjali, ker so to dojemali kot način spolne emancipacije... "zlata '70"...

Pač se je preveč udomačil in v zoni udobja napisal neumnost. Pazi, neumnost, in nič več kot to.

Moralisti in et(n)ični [razlika ni daleč] čistilci tipa Muanis / Jan pa so kaj hitro izkoristili priložnost in ustvarili veliko besed, veliko debate o nečem povsem nepomembnem.

Ja, to je "problem". Pet emailov. To je problem ni kaj.

... in vsa ta NEUMNA DEBATA ob pojavih Twitterja, Facebooka, Snapchata, ki spreminjajo žensko v popolni objekt onaniranja in nič več kot to? ob modi, ki žensko spreminja v aseksualen frigidni objekt?

Fakin Flisar je moški. Malce preveč sproščen, mogoče rahlo brez okusa, vendar ... vsaka mu čast!

Moški?

Ja, je moški; moški, kateremu se čas izteka in ki očitno hlasta po mladosti in norosti tam, kjer je to najmanj primerno - na delovnem mestu. Ob čemer spravlja v nelagodje mlade dame...

Nagrada za "Dirty Grandpa" leta je Flisarjeva.

...jo je namreč prevzel od nosilca tega naslova za leto 2015 - Boruta Pahorja in njegove nepozabne "ajde miška mala gremo. to mi deli, to mi deli".

Prvic naj povem, da sama nisem imela niti priblizno taksne izkusnje spolnega nadlegovanja, kot jo je izpostavila Radaljac. Ce bi se meni zgodilo, da mi potencialni delodajalec/-ka pripoveduje o tem kaj ga ali jo vzburja in pri tem namiguje name, bi najbrz zaprla laptop in sla bruhat. To ne pomeni, da bi nekdo drug imel enako reakcijo, morda bi nekdo drug tega delodajalca/-ko se dodatno podkuril/-a. Ampak Radaljac tega ni storila in na podlagi vsega do sedaj povedanega izgubila priloznost za delo.

Na podlagi vsega, kar vemo o tej situaciji, je bila Radaljac zrtev spolnega nadlegovanja, mobinga, ki izvirata iz sovinizma. Ampak Radaljac vloge zrtve ni mirno sprejela. To je razlika med Radaljac in nebogljeno zrtvijo.

S temi povabili k spolnemu nadlegovanju na podlagi tarnanja o zdravstvenih problemih pa res nehajte. Je neumnost, da je ni. Saj ji ni, kolikor vemo, ponudil placila zdravstvenih storitev (ali pac? haha, fej) v zameno za spolne usluge. ah ...

Kar pa zadeva odgovornost zrtve za njen polozaj: Bitch please! Potem smo lahko vsi zrtve: "Ubogi sovinist, on ni vedel, on ne ve ... Samo kompliment ji je dal, pripoznal njeno seksualnost ..."

Menim, da je Anja ravnala prav, ampak je medijski linc in skandal (ljubi skandali), po mojem, sel predalec in v napacno smer. Zal mi je za gospoda, saj verjamem, da nasploh ni slab clovek (ceprav ga osebno ne poznam), vendar bi rekla, da se je v tem primeru, z zanikanjem lastne napake, lincal sam.

Ne razumem pa reakcije zenskega odbora PEN-a. V MIRI so bile zelo drzne, ko so v svoji listini pisale:

"MIRA se v svojem delovanju ravna po nacelih nehierarhicnosti, enakopravnosti, spostljivosti do drugih in drugace mislecih, oblikovanja in spodbujanja skupnega prostora, ki temelji na samorefleksiji, dobronamernosti … nikakor pa ne v duhu potrjevanja patriarhalnih stereotipov in vlog.

MIRA odlocno odklanja kakrsenkoli akr nasilja, tudi verbalnega, uveljavljanje premoci in vzpostavljanje razmerij moci, dikriminacijo zensk, literarnih ustvarjalcev in ustvarjalk ter njihovih dosezkov na podlagi drugacnega misljenja, spol, rase, etnicne pripadnosti, nacionalnosti, starosti, razreda, jezika ustvarjanja, gmotnega polozaja in drugih osebnih okoliscin." (http://www.penslovenia-zdruzenje.si/foto/mira/doc/logo_roll-up-listinami...),

a ocitno le takrat.

Tako. Moški.

... pač imate altogether čist druge interese, Fliserja boste pa nabili na križ za svoje cilje emancipacije mlajše generacije nekih koga-boli-kurac kritikov, zaradi petih emailov polnih neumnosti.

Vodi vas čist druga agenda, opravičujete pa jo z bojem proti "seksizmu" in podobnimi neumnostmi. Mali podleži pač.

"Na podlagi vsega, kar vemo o tej situaciji, je bila Radaljac zrtev spolnega nadlegovanja, mobinga, ki izvirata iz sovinizma."

Laž in neresnica!

Ni bila žrtev spolnega nadlegovanja! S to trditvijo se samo posmehuješ pravim žrtvam spolnega nadlegovanja!

Bila je "žrtev" slabega okusa in neumnosti. Ne pa spolnega nadlegovanja!!

ma vi ste v kurcu do konca fak koji zblojen svet ste vi hipersenzibilni za vse razen za to kar dejansko šteje, budale.

Saj ta dinamika žrtev-storilec je izjemno zapletena....

Žal ni tako plastična in enoznačna, kot bi jo nekateri (sebi na škodo) želeli naslikati.

Ker ostaja tole vprašanje, bi kritičarka izpostavila ta seksizem, če bi službo dobila?? ;)

Verjetno bi zadeva res rabila svoj sodni epilog - če je res to, da je Flisar prekinil sodelovanje z njo, ko mu je omenila, da ji niso všeč njegove opolzke opazke.

Morda je pa stvar tudi takšna, da je dejansko niso hoteli vzeti v službo in da jo je prav Flisar branil pred drugimi člani PEN....

PS. Flisarja nikamor ne pribijajo, kamor se ni po moško pribil že sam.

@ Diaboli: Spolno nadlegovanje je sirok pojem. Obstaja tudi razlika med spolnim nadlegovanjem in spolnim nasiljem. Seveda se pojma delno prekrivata in so meje med njima zabrisane. Nasilje je tudi verbalno, lahko me nekdo posili tudi z dickpic-om ... A bi rekla, da se spolno nasilje, kamor spada tudi nadlegovanje, sega od namigovanja na seks, prek nezelenih spolnih dotikov, do posilstva. In seveda so kategorije in (fizicna in psiholoska) teza posameznih oblik spolnega nadlegovanja in nasilja razlicne. Nihce se ne posmehuje zrtvam spolnega nasilja. Vendar, a mi mora nekdo vtaknit tica v vagino (ki jo potem peljem h ginekologu na pregled ter upam, da bo ta potrdil, da je bilo nad "mojo vagino" storjeno nasilno dejanje), da bo imela nezeleno dejanje dovolj teze in bo potem vredno obravnave?

pa ja de

"Nasilje je tudi verbalno, lahko me nekdo posili tudi z dickpic-om ..."
* Ne, ne more te posilit z dickpickom. Zopet žališ dejanske žrtve posilstev, ki ti bi pljunile v obraz ob takšni izjavi.

"Vendar, a mi mora nekdo vtaknit tica v vagino ... da bo imela nezeleno dejanje dovolj teze in bo potem vredno obravnave?"
* Ameriška in evropska sodna praksa izkazujeta prav drugačno izvajanje pravice kot ti tu praviš. Velikokrat zadostuje le beseda žrtve. Velikokrat se ta sistem izkorišča. Velikokrat so nedolžni ljudje obtoženi.

Nabijaš za voljo nabijanja. Te ženski ni nihče storil nobenega "nasilja". Zgolj šalil se je neokusno z njo, v njegovo večno škodo, in njeno očitno korist, saj on je v tej zgodbi izgubil vse, ona pa vse pridobila.

Zgodba Fliserja bo zdaj za vedno zaznamovana s to neumnostjo, ki bo češda kazala njegov nevemkakšen značaj. A vendar je Fliser vse več kot to, kaj je pa ta Radaljac pa rajši ne ugibam.

Zakaj bi moral Flisar odstopiti: ne ker je spolno obrekoval stanovsko kolegico, temveč zato ker očitno kadruje po prijateljskih vezeh.

Sam je napisal, da sta z Radaljac prijateljska, da je želel njej in fantu omogočiti boljše življenje, da ji je želel pomagati...
in zato naj bi ravno Radaljac dobila za več tisoč evr projektov? ker jo Flisar smatra za prijateljsko?

CSD Flisar.

Noro.

Dober point. Zato je hecno kako se sklicuje na zasebno komunikacijo. Ne samo, da je ni v takem primeru kaj boljše razglabljat o lastni erekciji, ampak povrh vsega v zasebni komunikaciji prosiš za račune in odrejaš kdo bo kaj delal?!

Mislim, da to kaže srčiko problema - da ta folk (Flisar & co.) sploh ne vidijo težave v lastnem početju, kar je tudi simptom neke vrste strukturnega mačizma, oz. tega družinskega dispozitiva, ki ga je razkrival MS v izhodiščnem članku.

Hej, Diaboli! To si tako dobro napisal, da so mi sle bradavicke pokonci. Vidim, da si strasten zagovornik pravice. Si tudi sicer tako strasten? Isces delo? Wink

Hej, Diaboli! To si tako dobro napisal, da so mi sle bradavicke pokonci. Vidim, da si strasten zagovornik pravice. Si tudi sicer tako strasten? Isces delo? Wink

Mislim, da bi marsikateri Flisar rad slišal, da koga zasrbijo bradavičke ob njegovem pisanju. . . .

A to drži, da na PEN dela tudi žena od Flisarja?
Kako pa to?

PRIPENJAM MATEMATIČNO PESEM PETRA ŽIGERJA, KI JE PRIŠLA NA UREDNIŠTVO: 

dober pisatelj = dober pisatelj = dober pisatelj

človeska pizda = človeska pizda = človeska pizda

dober pisatelj + človeska pizda = dober pisatelj + človeska pizda

tega je bilo v zgodovini ogromno.

tega bo v prihodnosti ogromno.

še zmeraj je dober pisatelj.

še zmeraj je človeska pizda.

to je diskusija za otroški vrtec.

osebnostna integriteta je pretežka besedna zveza za otroški vrtec.

predsednik/ca društva z nalogo postaviti prav na svoje mesto ne more biti človeska pizda.

pomembno je, da je predsednik/ca društva z nalogo postaviti prav na svoje mesto dober pisatelj.

ne more. premaga. pomembno je.

če društvo ne premore dobrega pisatelja/ce, ki ni človeska pizda, je prav, da se društvo ukine

če ga premore, naj ga/jo postavi za predsednika/co

če jih premore več, naj izberejo najboljšega, najboljšo

dober pisatelj = dober pisatelj = dober pisatelj

RŠ rumen

je pa glavna urednica Sodobnosti (Jana Bauer), medtem ko je njen možic odgovorni urednik taistega lista (Flisar, kakopak).

VPRAŠANJE : bi si upal udrihat takole po Flisarju, če bi bil muslimanski pisatelj? Hvala za odgovor.

Ja, sam Flisar ni musliman, je iz Gerlincev na Goričkem.... ;)
Prepotoval je 90 držav. Živel v Londonu... - svetovljan. Bi človek pričakoval, da se obnaša svojemu renomeju primerno....

On je navaden plagiator Carlosa Castanjede....

Aha, torej imamo tu še ženo...
Greznica do konca in klasični simptomi slovenske nehigiene kadrovanja.

Teh tandemov mož-žena, ki se mu včasih pridružijo še otroci, je na slovenski sceni (pre)polno.

In kaj se potem zgodi; pride do situacije, kjer bi pričakovali, da drugi na uredništvu (v tem primeru revije Sodobnost) podprejo mlado žensko, ki se ji je zgodila velika manipulacija, ampak jasno v takšnem bolnem trikotniku razmerji, kjer na uredništvu sedi tudi žena storilca, je to praktično nemogoče...
In gnojna jama postane še za odtenek bolj septična kot sicer, ker nekateri iz stvari, ki niso njihov družinski biznis, delajo družinski biznis.

Bolno.
Zakonci, partnerji in njihovi otroci nimajo kaj počet skupaj na istih institucijah!!

...ma brozga je vse... totalna brozga, cela scena je gnila skoraj v celoti... gnilost levo, desno, v sredini, gnitje je vsesplošn... vse je totalna erozija intelekta ,čustev, in predvsem etike... gonilo scene je pritlehnost, v pomankanju duše in talenta, so samopašni jazi prisesani na tisto malo državnega denarja: beletrina, štegerji , makarovicke,radaljake, delo, mikuži in ostali drk kritiki, sodobnost, kulturno ministrstvo, radio študent ista vibracijska ničnost desetletja, dnevi, desetletja stoletja enakih bruhanj...šablona, forma, poza .. nič duše to je razen par izjem slo umetnost in njen prisesek" umetnostna kritika", kje? en sam napiflan balon kvazikokodakanj ustvarjalnih in kritičnih skompleksirancev...preluknjajmo ga z nasmehom in ljubeznijo

...ma brozga je vse... totalna brozga, cela scena je gnila skoraj v celoti... gnilost levo, desno, v sredini, gnitje je vsesplošno... vse je totalna erozija intelekta ,čustev, in predvsem etike... gonilo scene je pritlehnost, v pomankanju duše in talenta, so samopašni jazi prisesani na tisto malo državnega denarja: beletrina, štegerji , makarovicke,radaljake, delo, bratuži in ostali drk kritiki, sodobnost, kulturno ministrstvo, radio študent ista vibracijska ničnost dnevi, desetletja, stoletja enakih bruhanj...šablona, forma, poza .. nič duše to je razen par izjem slo umetnost in njen še bolj prazni prisesek" umetnostna kritika", kje je umetnost? ...en sam napiflan balon kvazikokodakanj, napiflanih neustvarjalnih in kritičnih skompleksirancev...preluknjajmo ga z nasmehom in ljubeznijo

He, meni se pa ta cel dogodek zdi pozitiven za sceno; zdi se mi tudi, da nakazuje zdravost scene...

tovrstne zadeve v bistvu postavijo družbo pred nek izziv, ustvari se nek konflikt, izpostavi problem, pomete izpod praga...

stvari začno gniti takrat, ko se nikamor nič ne premakne, ko nihče nič ne zine, ko nihče nima problema, ko je vse ok, ko vse MORA biti ok...

Zmagali ste.

Brišete jezik in smisel.

Vi ste nacisti. Nič drugega kot to.

Mene ni strah cerkve, države, represije, mafije. Strah me je vas. Vi uničujete ljudi.

Še ena lekcija o "novi" "levici".

falk, vzem to pomirjevalo že enkrat

Sieg heil!

Če ubogala me boš,
denarce boš dobila,
če pa upirala se boš,
denarnica se bo sušila.

My car

Strani

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness