Izginjanje podružničnih šol

Oddaja
5. 9. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Pred začetkom oddaje naj vas obvestimo, da z današnjim offsajdom začenjamo poskusno prenovljeno zasnovo oddaje OFFsajd. Namesto novice dneva bo oddaja zasnovana tematsko na sklope notranja politika, zunanja politika, socialna zakonodaja in delavske pravice ter zadnje dogajanje v Evropski uniji in na Balkanu. Današnji prvi tematski offsajd o notranji politiki na valovih Radia študent bomo posvetili podružnicam osnovnih šol.

Z novim šolskim letom je vrata zaprlo pet podružničnih osnovnih šol: Osilnica, Novaki, Šmarje, Završe, Javorje. Od leta 1993/94 jih je bilo 15 preoblikovanih v samostojne matične šole. Od takrat je bilo 60 podružničnih šol ukinjenih, v Sloveniji pa jih tako deluje še 320. Na leto se jih povprečno ukine dve do tri. Zapiranje podružnic znatno prizadene lokalno okolje, saj otrokom oslabi navezanost na domači kraj. Menjava šole negativno vpliva tudi na otroka, saj je lahko matična šola oddaljena tudi več kot 50 kilometrov.

Javne osnovne šole ustanavlja lokalna skupnost, podrobnejše kriterije pa določa Pravilnik o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, javnih osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javnih glasbenih šol. Ta določa, da ustanovitelj začne z ukinjanjem podružnice, če ima ta manj kot 14 učencev oziroma če ima manj kot 5 učencev, če deluje na obmejnem problemskem območju. Odločitev o trajnem ali začasnem prenehanju podružnice šole in o ponovnem aktiviranju le-te sprejme občina.

Če gre za edino šolo v lokalni skupnosti, ki je pomembna zaradi ohranitve poseljenosti ozemlja in slovenskega jezika, lahko vlada na predlog ustanovitelja odloči, da se podružnice ne ukine ne glede na določbe pravilnika o ustanavljanju javnih šol. To se sicer v praksi ne dogaja pogosto. Kakšen je trend glede podružnic v Sloveniji pove sogovornica Katja Bolko, predsednica Društva učiteljev podružničnih osnovnih šol.

Izjava

Bolko bolj podrobno pojasni slabosti oddaljenosti od matične šole, ki je posledica ukinitve podružnice.

Izjava

Na obmejnih območjih se dogaja tudi, da starši otroke namesto v oddaljene matične osnovne šole vpišejo rajši v bližnje hrvaške, ki so malo čez mejo. Zakaj so podružnice pomembne za lokalno okolje pojasni tudi Jolanda Mohar, podpredsednica Društva učiteljev podružničnih šol.

Izjava

Nedavno so se proti zapiranju podružnic zgolj iz ekonomskih razlogov zavzeli tudi v stranki Socialni demokrati. Svoje poglede predstavi Jernej Pikalo, bivši minister za izobraževanje, znanost in šport.

Izjava

Kakšni so javnofinančni učinki zapiranja podružničnih šol za današnji offsajd zaključi Bolko.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odličen prispevek.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness