Kdaj bodo begunci diamantni maturanti?

Mnenje, kolumna ali komentar
10. 10. 2016 - 16.00

Današnji komentatorski termin Univerzitetne redakcije namenjamo govoru, ki ga je sodelavec Radia Študent, bivši Jak dijak Svit Komel, to soboto prebral na sprejemu diamantnih maturantov pri predsedniku Pahorju in ministrici Makovec Brenčič na Brdu pri Kranju. Prisluhnimo!

 

Gospod predsednik, gospa ministrica, ravnateljice, ravnatelji, vsi zaslužni in prisotni!

 

Naj se vam najprej v imenu letošnje generacije diamantnih maturantk in maturantov zahvalim za ta sprejem, zlasti pa za možnost, da vas ob tej priložnosti nagovorim. Mislim, da se vam lahko najbolje zahvalim z razmislekom. Ko posamezniki iz vrha družbe gledajo tiste na dnu, morajo razumeti, da ta hierarhija ni nastala zaradi tega, ker bi bili spodnji preprosto slabši in manj nadarjeni, temveč predvsem zato, ker nimajo enakih možnosti. In ker vodilni v državi po navadi prisluhnejo le najboljšim, bom za vas prebral ideje, pobude in predloge, ki smo jih oblikovali skupaj z dvema prosilcema za mednarodno zaščito v Sloveniji in slovenskim študentskim delavcem.

 

Glavni namen izobrazbe je, da iz posameznika zgradi človeka ne glede na to, od kod ta posameznik prihaja. Z ozirom na to so izobrazba, izobraževalna politika in inštitucije odraz stanja neke družbe. Obenem pa je izobrazba tudi izhodišče pri soočanju z nekim družbenim problemom. Ravno v primeru tako imenovane begunske krize je potreba, da se proglašeni vrednoti slovenskega šolstva - toleranca in medkulturni dialog - dejansko uresničita. Izobrazba je eden izmed glavnih, če ne najpomembnejši faktor pri integraciji.

 

Zaradi slabih razmer, ki spremljajo proces za pridobitev azila, zlasti omejitev mesečnih financ na 18€, si prosilci in prosilke za azil zaradi previsokih cen knjig, prevoza in pomanjkanja prostorov za učenje ne morejo privoščiti izobraževalnih programov, tudi če so v njih sprejeti. Zato ponavljamo zahtevo iz protesta pred azilnim domom Vič po brezplačnem javnem prevozu, poleg tega pa tudi po subvencioniranem študijskem gradivu, dostopu do knjižnic in drugih kulturnih ter rekreativnih ustanov.

 

Potrebujemo posebne programe za ljudi, ki ne govorijo slovanskih jezikov ali angleščine. Prav ti imajo namreč največ težav z vključevanjem v družbo. Zlasti za mlajše je potrebno organizirati prostore, kjer se lahko sporazumevajo tudi v svojem maternem jeziku. Ravno tu se ponuja priložnost, da se kot leta '92 v novih programih in šolah kot učitelje vključi begunce. Integracije ne smemo jemati zgolj kot humanitarni ali disciplinski projekt, temveč kot zagotavljanje možnosti, v katerih posamezniki lahko ustvarjajo in razvijajo svoje sposobnosti in identiteto.

 

Namesto spreminjanja varnostne zakonodaje, vlaganja v vse ostrejši nadzor in zapiranja prostora raje povišajmo proračun za šolstvo in zagotovimo nemoteno izobraževanje. Begunska kriza ne bo predstavljala varnostne grožnje v trenutku, ko jo bomo začeli obravnavati kot nujen izziv izobraževalnim praksam.

 

V smeri vključitve prosilcev za azil v šolski sistem je bilo že narejenih nekaj korakov v pravo smer. Poleg potrebe po nadgradnji teh praks je problem velikokrat v birokraciji, ki prosilcev ne seznani z možnostmi, ki so jim že na voljo. Vključevanje prosilcev za azil v izobraževalni sistem bi moralo biti izključno v domeni Ministrstva za izobraževanje in ne Ministrstva za notranje zadeve.

 

Seveda pa tu ne gre zgolj za prosilce za azil, temveč za vse pripadnike ogroženih skupin, tako državljane kot nedržavljane, ki živijo na območju Slovenije in za katere izobrazba predstavlja eno izmed redkih možnosti izboljšanja svojega položaja v družbi. Potrebno je zagotoviti štipendije in socialne programe s ciljem, da izobrazba postane dostopna tistim, ki jim njihove materialne ali politične okoliščine to trenutno onemogočajo. Ali, če zaključim simbolično, vedeli bomo, da smo uspeli, če bo čez 5 let na tem mestu pred vami stal nekdo, ki je v Slovenijo prišel kot begunec.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

RŠ, vi ste čisto izgubili stik s trdnimi tlemi...

... pa ni original posnetek Svitovega govora not?

Oddahnila sem si.
Fant bi lahko bil bolj radikalen in racimo zahteval, da umaknemo žico z meje... To bi nam šele pokvarilo uraden sprejem naših najbolj nadarjenih dijakov.

MAJA ti si trda, pa ne v smislu diamanta :*

Slovenski šolski sistem je totalna katastrofa, v vseh pogledih, zato je (brez trohice cinizma) za vse, tudi begunske otroke bolje, da ostanejo kar se da daleč od njegovih duri. Če želite dobro vsem otrokom, potem se najprej lotite omenjenega sistema, ki inherentno proizvaja idiote, spodbuja neenakosti vseh vrst, nadutost, reproducira revščino itd. A da ne? Eh, pomislite resno, vsaj enkrat, ne bi smelo pretežko.

ni tako pomembno, pomembno je, da je otrokom migrantov nuden proces opolnomočenja skozi izobrazbo, potrebno jim je pomagat da se najprej dobro naučijo jezika in da presežejo inferiorno psihološko samopodobo, ki se je nanje nalepila s tem ko so jih kot živino pognali na pot v Evropo. šolski sistem je tak kot je, hočeš nočeš, treba pa je usposobit psihološko in emocionalno ljudi, ki se bodo z migranti empativno ukvarjali in jim pomagali, ne pa na njih zdravili svoje lastne inferiorne komplekse* to pa bo VELIK zalogaj za Slovenijo

na začetek govora *Ko posamezniki iz vrha družbe gledajo tiste na dnu, morajo razumeti, da ta hierarhija ni nastala zaradi tega, ker bi bili spodnji preprosto slabši in manj nadarjeni, temveč predvsem zato, ker nimajo enakih možnosti.*
takole bo to - imamo dva tipa tistih, ki so na dnu (PREVERJENO!) eni so tisti, ki so že od malih šolskih nog se preveč igrali po šolskih učilnicah, in se niso mogli dovolj zamotivirati, da bi računsko se ukvarjali z enačbami - no imaš pa tudi tiste, ki so tudi ko odrastejo še vedno na dnu, ker brundajo, se zmrdujejo in ne morejo razumeti zakaj so tisti, ki so nad njimi, tako dolgočasni, neumni in duhomorni. v vsakem primeru gre pač za to, da nekateri ne bi preživeli svojega življenja tako, da bi se dolgočasili na vrhu diamanta*

kokodakanje...hierarhija je zloraba razuma ,neenake možnosti v eu so bolj kot ne polresnica...
je pa vse en velik drek, razen redkih izjem, kup laži ,sprenevedanj bedarij, prevar, vse se vrti v krogu od pra davnine, antike pa do danes... kdo neki je presekal gordijski vozel-nihče...praznost vseh teh pogojno na vrhu ,teh na dnu ,ter vmesnih zidakov povprečnih medležev je v zanikanje človeka v biti sami- obstaja tudi metafizično- brez duha je tako ali tako vse že mrtvo, pri tem je časovnica irelevantna danes ali čez x let, zato hierarhije v kontekstu časa niso niti prdec... revolucija zavesti je nujna a malo verjetna glede na stanje ...pogumno v smrt za najbolj zlorabljeno besedo- ljubezen naprej, brez domovine in eu pod in nad ritjo...

spet en levi pametnjakovič iz imenitne ljubljanske familije, ki ima polna usta floskul o enakih možnostih (sic!). seveda temu mlečnozobcu delo ne uide - socialni kapital njegove družine do že zrihtal, da bo lahko mešal meglo še naprej in za to bil mastno plačan

a ja moje kkokkodakanje je enako tvojemu jajacanju* kakšne bedarije pa ti ven mečeš - hierarhija je zloraba razuma (srednji vek imaš v mislih?) neenake možnosti so polresnica (sori, a ti si iz Bruslja?- govoriš francosko, nizozemsko, nemško ali si native english speaker - ker če nisi vse to - jah potem pač čičkaj doma pa si ga na roke meč, sam tle na RŠu pa ne boš sral) - revolucija zavesti se ne bo nikoli pripetila, da to imaš prav - ampak se pa da napedenat Evolucijo - al ti mogoče še nikol v lajfu se nisi dobr dol dal? ker če bi se, potem bi mogoče evolutivno gledano malo napredoval, ne pa da muhe loviš okol nosu - EU je pač fiktivni pojem ampak ja, ima pa ime po grški boginji, to je pa treba priznat

zaradi zgornjega komentarja sem dobil levkemijo

jju tako butaste besedne masturbacije kot si jih sproduciral so redke, to poceni nakladanje je maloumno ...moje spolno življenje je presežek drkanje ne potrebujem,muhe loviš v svojem tekstu sam toda ne okoli nosu mnogo huje je v glavi so se ti pojavile kot blodnje.,.. skratka tvoje sporočilo je totalno mimo
srati po rš pa mi ni potrebno, to počneš vestno in redno v svojem globokosralnem prispevku ti in še kup podobnih driskačev..
pojej kako banano da boš evolutivno tam kjer je tvoj zmazek...
lp

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness