Britoff patentnih trollov

Aktualno-politična novica
alphaville
14. 10. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8:05

Google je posodobil svoje poročilo o transparentnosti. To razkriva, da so Združene države Amerike, Nemčija, Francija, Indija in Velika Britanija daleč največkrat zahtevale podatke o Googlovih uporabnikih. Iz kluba Velikih Bratov še dodatno izstopajo ZDA s skoraj polovico od 76 tisoč poizvedb. Google je ugodil 65 odstotkom zahtev.

Nadaljujemo z Googlovim največjim rivalom Facebokom. Ta se je odklonilno odzval na zahteve Službe za notranje prihodke Združenih držav Amerike. Od socialnega omrežja je zahtevala plačilo 1,7 milijona dolarjev za neplačane davke iz leta 2010. Napovedali so tudi obravnavo naslednjih let poslovanja Facebooka. Vsota bi ob seštevku neplačanih davkov s kasnejših let lahko nanesla na več kot 3 miljarde dolarjev.

Johny MnemonicNadaljujemo s socialnim omrežjem socialnih omrežij, v Chicagu stacioniranim podjetje Geofeedia. Zveza za ameriške državljanske pravice, krajše ACLU, je razkrila komercialne pogodbe s tremi največjimi socialnimi omrežji, ki so proti plačilu Geofeedii pošiljali aktualne podatke njihovih uporabnikov. Realno časovne podatkovne tokove je Geofeedia nato sistematizirala in prodajala naprej, med drugim tudi denverski policiji. Slednja Geofeediine storitve ne more prehvaliti, še posebej pa jim je uporabna ob protestih, za lažje lociranje izgredov. Na Tweeterju so se na razkrtitja odzvali s tweetom, da so prekinili komercialni dostop Geofeedie do podatkov njihovih uporabnikov.

ob 10:05

patent trollPritožbeno sodišče za zvezno okrožje v Združenih državah Amerike je v rutinski odločitvi zavrglo tri patentne tožbe. Sodišče je odločilo, da patenti tožnikov ne označujejo ničesar, kar bi se dalo patentirati. Kar je v razsodbi manj rutinsko, je podano mnenje sodnika po imenu Haldane Mayer.

Mayer je razsodil, da je sodba Vrhovnega sodišča iz leta 2014 že razveljavila vse patente na programsko opremo. V takratni sodbi je bilo zapisano, da abstraktna ideja, ki potrebuje zgolj generični računalnik za izvajanje generičnih računalniških funkcij, ne more biti patentirana. Vrhovno sodišče je v isti razsodbi še zapisalo, da taka razsodba velja samo v dotičnem primeru.

Sodnik Mayer je v svojem mnenju zapisal, da so patenti, ki funkcionirajo kot vladno podprti monopoli, v navzkrižju s prvim členom ameriške ustave, s svobodo govora. Razlog je v njihovem oviranju znanstvenega, ekonomskega in politične diskurza. Citiramo:

"Programska oprema je oblika jezika, oziroma niz ukazov, brez fizične oblike, in kot taka ne more biti patentirana. Potemtakem bi morala vsa programska oprema, ki se izvaja na generičnem računalniku biti izven meja sekcije 101 patentnega prava, ki določa, kdaj je neka stvar patentabilna."

Mayer medtem dodaja še, da se razvoj programske opreme ni zgodil ZARADI patentnega prava, temveč KLJUB njemu. A taka razsodba, ne glede na to, kako so se je razveselili nasprotniki programskih patentov, še ne prinaša njihove ukinitve. Do tega bi hipotetično lahko prišlo, če bi se lastnik patentov pritožil na razsodbo sodišča. V tem primeru bi se moralo do mnenja sodnika zveznega okrožja opredeliti še vrhovni sodniki.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

zdej pa dalje. torej Programska Oprema ne more biti patentirana.ampak verjetno je eden izmed glavnih programov inteligentne službe, katerekoli že, kako naresti Intelektualno privatno Lastnino iz toka misli, še bolje bi bilo, če bi lahko govorili o vizualnem toku misli kot privatna lastnina. tako bi napopal nekomu pred oči film, in ta ki ne bi mogel zapreti oči, iz kateregakoli razloga že - bi samo konzumiral.kot tiste mučilne naprave iz srednjega veka.samo da zdaj se cilja bolj na psiho kot pa na fizično telo. no - najprej psiha potem telo a ne? to je pa res simpl.
zanimivo je npr tudi to - da se v muzeju v Atenah obeta zanimiv enoletni simpozij na temo Arheologije in Psihoanalize - zakaj je to zanimivo? zato ker je brisanje spomina zgodovinska taktika, že vse od časov ko so požgali Aleksandrijsko knjižnico. Tudi npr. očeta od A.Huxleya, paralelca Darwinu, so mislim da ustavili tako, da so mu požgali vse knjige. da, to je krasni novi svet. in tabletka je Soma, ki ima indijski izvor imena.
skratka. kje smo?
ah, da tu.
*Združene države Amerike, Nemčija, Francija, Indija in Velika Britanija*
to je war on terrorism. ZDA se utapljajo. Nemčija je bančno-genetiski teror, Francija je že padla s Parizom. v Indiji Mudi na polno krepi hinduistično podstat in napada Kašmir z muslimansko populacijo (seveda si obeta veliko od deala Bengalore-Monsanto-in high-tech sector) - jah VB je pa uganka.
ok, Brexit da. ampak zakaj? da izpustijo Juliena in si pridobija na točkah. imajo namreč digitalnega raziskovalca, polno usposobljenega. Rusija in Snowdena, ZDA njim je vroče. prizadevajo si z konjeniško dirko CLintonove na vsak način spet priti ring. JAH KURC jaz spet mislim da so Kitajci kul. oni si ga bolj u izi jemljejo, so opasni, ampak niso prenagljeni. počasi samo gradijo svileno pot. vstop: pristanišče Pireas (Grčija)*
tko zdej grem pa na počitnice.
zdravo in živeli*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.