MESNI DAN

Kulturna ali glasbena novica
2. 12. 2016 - 14.56

Ker je včerajšnji dan zaznamoval HIV in se jutri obeta dan kulture, smo v Redakciji za kulturo in humanistične vede poskusili ugotoviti, kaj manjka. Ugotovili smo, da nam v studiu manjka par prekajenih klobas, ki bi zapolnil manjkajoče mesto v sveti trojici. December je čas, ko se kolje prasce, kulturno obglavlja, četveri, mesari in izdeluje klobase. Danes zato razglašamo za mesni dan in to je naše meso, ki se daje za vas.

Da je klanje lahko tudi kulturno, nam priča dolga zgodovina tradicionalnih kolinskih obredov. Na kolinah se je navadno zbrala množica sorodnikov, prijateljev in sosedov, imenovali pa so jih tudi furež, svinjski praznik ali koljereja. Kaj več o sami tradiciji in postopkih nam bo povedal Jože s trgovine in mesarije Moj mesar Jože

Izjava

Kakšne so skrivnosti mase, ki gre v klobase?

Izjava

Vednost o tem, kako zaščititi klobase, je, sploh v luči včerajšnjega dneva boja proti HIV-u, izredno pomembna. Več o tem, še enkrat, Jože.

Izjava

Od klanja prascev pa h klanju obstoječega kulturnega modela. O izhodiščih prenove se bo danes začela javna razprava. Kakšne klobase bodo nastajale v prihajajočih mesecih, bo razvidno že iz današnje uvodne razprave. V grobem se bodo pogovarjali o uskladitvi delovanja agencij, o novi opredelitvi pristojnosti ter posodobitvi delovanja javnih zavodov in načinu delovanja nevladnih organizacij.

Mnenje o zadnjem sklopu nam je prek elektronske pošte poslal Jurij Krpan, umetniški vodja Galerije Kapelica:        

Razvoj nevladnega sektorja zagotovo sovpada z razvojem civilne družbe, ki se je organizirala za izvajanje tistih dejavnosti, ki jih javni sektor ne izvaja. Zato je potrebno delovanje NVO razumeti kot konstitutivni del celotnega kulturnega polja, in ne kot njegov privesek. Apeliramo na to, da se pri vzpostavljanju novega kulturnega modela opusti antagonistična retorika javno–nevladno, da se prepozna prednosti, ki jih omogoča ljubiteljska/prostočasna dejavnost, poklicna NVO praksa in opravljanje kulturnih dejavnosti na način javnih služb, ter da se omogoči smiselno prekrivanje in prehajanje med temi oblikami delovanja. Predlog, ki omogoča tako zveznost, smo v Asociaciji že oblikovali skupaj z Javnim skladom za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturih društev Slovenije. Ta usklajeni dokument ponujamo v zgled.

Za konec pa še povabilo na znanstveni simpozij o Mojstrih in muzi, ki ga ob stoletnici rojstva zgodovinarjev Boga Grafenauerja in Ferda Gestrina organizirajo na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Pester program govorcev in diskusij se bo odvijal vse do osemnajste ure zvečer.

O mesnih in drugih specialitetah, vajenka Maša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Opletanje s klanjem živali in klanjem nasploh prav nič ne prispeva k duhovitosti prispevka, deluje pa zelo vsiljeno (slaba šala). Preden v eter plasiraš reklamo za mesarijo in naslajanje nad okusnimi mrtvimi bitji bi moral pomisliti, kako bi se počutil na mestu nekega prasca - ponižan, zaklan in zmlet v slastno klobaso.

Congrats, you have just ŠOUn yourselves!

Zahtevam prepoved klobas ker so seksistične in nasploh antifeministične.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.