Stečajno polzenje Polzele

Oddaja
13. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Tovarno nogavic Polzela navkljub državni pomoči, ki se je začela leta 2014, najverjetneje čaka stečaj. Ogroženih je 220 delovnih mest, Slovenski državni holding, krajše SDH, pa bo po razkosanju podjetja iskal kupce za njegove posamezne dele. SDH je 100-odstotni lastnik podjetja postal avgusta 2016, prek konverzije terjatev v lastniški delež.

Po zadnji dokapitalizaciji, vredni 2,1 milijona evrov in prav tako izvedeni avgusta letošnjega leta, se poslovanje podjetja ni izboljšalo. V sporočilu za javnost je SDH sporočil, da od oktobra 2016 ni uspel najti dolgoročnega investitorja v Polzelo, ki bi z dodatnim kapitalom in znanjem družbi omogočil hitrejši preobrat poslovanja ter dostop do novih trgov in kupcev. Trenuno stanje v tovarni, ki velikim finančnim injekcijam navkljub ni veliko vlagala v sam razvoj proizvodnje, opisuje Jože Kužnik, župan Polzele:

Izjava

Tudi delavci so bili priča odtekanju denarja drugam. Mojca Stropnik, sindikalna zaupnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije:

Izjava

Vodstvo Polzele je do 19. decembra dolžno izvesti finančno prestrukturiranje podjetja, ker pa je slednje že bilo v postopku prisilne poravnave, je insolvenčni zakonodaji stečaj še edini instrument, ki ji ostane. SDH je že napovedal iskanje investitorjev za posamezne dele podjetja, denimo dovoljenje za izvajanje dejavnosti s prenosom določenega števila zaposlenih, stroje, nepremičnine, blagovno znamko ali kombinacijo le-teh. Sama delitev podjetja pa bo po razglasitvi stečaja padla na stečajnega upravitelja. Zakaj med vlagatelji ni zanimanja, pojasnuje Stropnik:

Izjava

Z domnevami o neprijaznem okolju za vlagatelje se strinja Kužnik:

Izjava

Druga, iz izjave za javnost razvidna ugotovitev SDH je bila, da doseženi rezultati Polzele bistveno odstopajo od načrtovanih rezultatov poslovanja. Ti so bili tudi podlaga za odločitev SDH in Republike Slovenije za sodelovanje v postopku finančne sanacije družbe. Kot glavnega krivca za zadnji neuspeli poskus reševanja podjetja so navedli bivšega predsednika uprave Marka Klemenčiča, ki je vodstveno pozicijo prevzel septembra 2015. Razmerje odgovornosti akterjev v nedavnem dogajanu v Polzeli komentira Rozmari Petek, novinarka Večera:

Izjava

Prav Klemenčič naj bi podal zavajajoč in nerealen načrt sanacije podjetja ter oceno stanja poslovanja, zaradi česar je SDH proti njemu napovedal kazensko ovadbo. Stropnik o tem pove sledeče:

Izjava

Če spomnimo, prva državna intervencija v podjetje se je zgodila marca 2014, ko je Polzela prejela 500 tisoč evrov posojila, januarja 2015 pa je bilo po sklepu vlade skoraj milijon evrov državnih terjatev do Polzele pretvorjenih v 100-odstotni lastniški delež. Ko je tekom naslednjega polletja družba še naprej poslovala z izgubo, je Finančna uprava RS avgusta istega leta Polzeli blokirala račune, podjetje pa je sporočilo, da je insolventno. Po Klemenčičevemu prevzemu upravljanja podjetja septembra 2015 je Polzela v celoti prejela še nekaj več kot 2,5 milijona evrov državne pomoči, nazadnje avgusta 2016.

Zgodba Polzele se bo očitno odvila po že preveč dobro znanem scenariju, v katerem najkrajšo potegnejo tisti, ki jim je Polzela predstavljala glavni vir preživetja. Kužniku je kot županu situacija dobro poznana:

Izjava

V zaključnem komentarju tudi Petek ne ovinkari:

Izjava

Offsajd sta pripravila vajenca Neja in Natan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

telebajsek razmišlja medtem ko puca skret*
torej sedaj pač lahko že vrabčki čivkajo o vsem kar ste napopal tuki gor a ne? to ni težko decembra leta 2016 počet a ne?
zdej malo težje je - narest brainstorming, konstruktiven seveda - kaj bi se pa dalo narest?????
ok - primer: POLZELA. torej logika kako se tretira podjetje od začetka težav do konca, ki ga še čakamo to je jasno a ne? zdej povejte meni, ker neki še vedno ne štekam - ZAKAJ po eni strani stare strukture a la državna podjetja kot je nekoč bila tudi Polzela ne morejo priti na zeleno vejo, ker so pač neki pradavni spomin drugega ekonomskega sistema - medtem pa cvetijo pobude a la design in produkcija enega produkta, ki si ga omisli nek hipsterček in potem aplicira to idejo na crowd-funding in dobi neke velike in mastne denarce ker ima know-how tega novega hibridnega, tekočega in fleksibilnega ekonomskega sistema.
a ne?
in potem - zakaj nihče ne reče - jebemti PIPISTREL ali pa ZEMANTO ali pa VALICON ...- pomagajte malo slovenskemu gospodarstvu, ki vas je vzgajalo in katerega zrak zeleni vohate, in vzemite eno podjetje za sestrsko podjetje, ki je v tem trenutku v razpadu a la POLZELA in podajte neko idejo konstruktivne rešitve in know-how odrešitve iz godlje... ???
ker to... je dragi moji .... SOLIDARNOST - mi ne rabimo solidarnosti, jaz te poberem, ko ti na pločniku spodrsne - ne, mi rabimo ekonomsko gledano solidarnost z ljudmi, ki jim grozi stečaj, nezaposlenost, revščina, socialna šibkost ipd.

trobiti skoz na en in isti rog - država je slab gospodar - ja ... seveda ... kekci so, pojma nimajo in? potrebno je najti nišo kjer bi se razvijalo javno-privatno partnerstvo - samo javno ali samo privatno po mojem mnenju ne bo šlo prav tekoče, gladko in dobro.

podjetja se v 21.stoletju ne da rešiti samo če mu daš v žilo finančni šus a ne? zakaj? ker so problemi verjetno mnogo mnogo globji - gre za to, da kupci ne kupujejo produkte na trgu, morda so produkti zastareli in ne parirajo trendom, morda so predragi, morda je mreženje distribucije prešibko, morda je potrebno poskrbeti za boljšo poslovno klimo v različnih nivojih podjetja ... mislim tisoč drugih stvari je treba spedenat, kot pa razmišljat o jebeni finančni injekciji če hočete stvar spravit na zeleno vejo ... AMPAK seveda tu je tisti CATCH - rad sedim v fotelju in se ne premaknem, ne maram sprememb in sem topli zapečkar - sem torej slovenec in pustite me pri miru...
zato še vedno ena in ista zgodba ... o tem, zakaj podjetja včasih državna v Sloveniji propadajo - in seveda LEVI in DESNI vsi bodo še malce tuhtali in razvijali svoje teorije kam nas to vendar pa pelje - diskurzivno gledano
a ne?

kva ma ohrovt veze s Polzelo?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness