Nočni program znanstvene redakcije #4

Okrogla miza, intervju ali pogovor

*Opis naslovne slikice: Umetniški prikaz proteina hnRNP C vezanega na molekulo pre-mRNA. Ko se gen prepiše iz DNA, najprej nastane pre-mRNA molekula. Ta molekula je podvržena še nekaterim spremembam; nekateri deli pre-mRNA se dodajo, nekateri pa odrežejo stran. Na ta način nastane mRNA, ki si potem prevede v protein. Na sliki je hnRNP, ki sodeluje pri spremembah na pre-mRNA (RNA splicing ozrioma izrezovanje intronov). DA/NE nakazuje, da na enem delu pre-mRNA lahko pride do spremembe, na drugem pa ne, in to zaradi same oblike molekule pre-mRNA - rdeči protein se namreč ne more vezati na "NE" predel, ker je ta ukrivljen.

 

KLIK na začetek pogovora (20'35'')

 

Po slabem letu dni je Znanstvena redakcija RŠ obudila nočno edicijo svojega programa. Gost večera je bil  dr. Jernej Ule iz Univerzitetnega kolidža v Londonu ter vodja raziskovalne skupine na Inštitutu Francisa Cricka v Londonu. V prvem storkovno-znanstvenem delu programa smo se pogovarjali o tem, kako poteka delo v raziskovalni dejavnosti ter katera nova odkritja se dogajajo na poročju raziskovanja RNK molekul; predvsem kar se tiče nevrodegenerativnih bolezni in njihove verjetne povezave s procesom evolucije. V drugem delu pa smo se navezali na  družbeno-politično situacijo brexita ter trentune razmere v akadmesko-raziskovalni sferi tako glede financiranja, prijavljanja projektov, odziva na izid referenduma, kot tudi mednarodnega sodelovanja in pa vztrajanja in ustvarjalnosti na raziskovalni poti.

 

V etru smo ponočevali: Teja, vajenka  Barbara, Angelika, Jernej, vajenka Katarina, Arne, Andrea, vajenec Grega, vajenec Atila, vajenec Marko, Urša, Junoš, Zarja, Sebastjan in Maja

 

Glasbena oprema: Arne, Atila, Grega in Junoš

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

super science and merry Christmas!

super science and merry Christmas!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.