Politični, hibrotni ter vremenski pogovori

Kulturna ali glasbena novica
5. 1. 2017 - 15.10

Še malo političnega v Kulturnih novicah. Najprej je bila Berlusconijeva 'Bunga bunga', Pahorjeva 'miška mala' in sedaj Trumpov 'grab them by the pussy'. Če vas zanima, kaj jih poleg seksizma še druži, je danes ob 18:00 v Knjižnici Otona Župančiča organizirano predavanje magistrice Tatjane Rozman z naslovom Kaj imajo skupnega Donald Trump, Silvio Berlusconi in Borut Pahor? Situacijo bo predavateljica predstavila skozi aspekt filozofskih teoretikov.

Izjava

Donald Trump je popolni kandidat za resničnostni šov, kar pa je vnesel v politični populizem. Rozmanova meni, da resničnostni šov politike ni nov, ameriški fenomen. Po njenem je bil prisoten že prej, v času Silvia Berlusconija.

Izjava

Osebno življenje politika postane del javnega kot samopromocija in ustvarjanje bližine. V to spadajo na primer Pahorjevi twitti in njegova predsedniška kampanja. Vzpostavlja se nivo politike, ki nastopa kot gola forma brez vsebine.

Izjava

V primeru, da vas namesto pogovorov o politiki bolj zanimajo  hibridni roboti, kvadropodi, bioreaktorji, programerstvo ter biotehnologija, se lahko danes ob 19:00 v Galeriji Kapelica udeležite pogovora z ustvarjalci projekta Konjska moč: poetika gibanja. Konj v instalaciji je hibridni robot z lastno zaznavno in gibalno inteligenco, ki jo poganja bioreaktor. Vključuje biološke in tehnološke elemente, saj bioreaktor poganjajo kemični procesi v trohnečem mesu.

Instalacija pokaže na potencialnost mrtvega telesa v obuditvi novega življenja: konjsko meso torej omogoča življenje nekemu avtomatu. Avtor Zoran Srdić Janežič o temu, kakšen razmislek slednje ponuja.

Izjava

Želja je vzpostaviti samostojno avtonomno bitje z gibanjem brez prisile, ki bi sledilo zakonitostim organizmov in tako ne bi bilo pod diktatom prisile gibanja. Kakšen je tu položaj človeka?

 Izjava

Janežič o nadaljnjih razsežnostih.

Izjava

Za konec novic sledi vreme v Mariboru. Točneje, ob 19:00 se bo v Vetrinjskem dvoru zgodilo predavanje in pogovor z vremenskim fotografom Markom Korošcem. Namesto slovenskih vodnih tromb lovi in fotografira tornade in nevihte v Združenih državah Amerike. Njegova fotografija nevihtnega oblaka v obliki 'NLP' je zmagala na fotografskem natečaju revije National Geographic Traveler. Pa naj vas ne odpihne.

 

Z vami je izmenjala pogovore Tjaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

to je se najbolje kar nas lahko zadane - da nas pac odpihne

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness