In memoriam: Dušan Merklin - Mick

Oddaja
10. 1. 2017 - 20.00

Dušan Merklin - Mick (1. marec 1954 - 31. december 2016)

Mick je bil fotograf, pesnik, zbiralec avtografov, letakov, vabil, večjih in manjših razstavnih materialov ter gramofonskih plošč, zvest obiskovalec otvoritev ljubljanskih razstav, dober poznavalec sodobne umetnosti, v sedemdesetih prevajalec Jima Morrisona in svetovni popotnik (Afganistan 1975), v osemdesetih fan ženske košarke (KK Ježica), leta 1987 je imel manjšo vlogo v Kozoletovem filmu Usodni telefon, svojčas je bil tudi uslužbenec v NUKu, hišnik v ŠKUCu in pri Retini (AKC Metelkova), ves čas pa dobri duh in dobra duša mestnega klubovja ...

Kot pesnik in fotograf mestnih prizorov se je predstavil na številnih kulturnoumetniških večerih, v glavnem po podtalju, pa tudi širše (Društvo prijateljev zmernega napredka - Koper, Društvo slovenskih pisateljev, Jalla Jalla, Tovarna Rog, Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Jožeta Mazovca, Hostel Celica, Društvo YHD, …) in na več kot tridesetih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Dve njegovi večji samostojni razstavi v zadnjih letih sta bili naslovljeni Fragmenti odtenkov, ulova, pogledov in popustov in Glamurozni underground. Vse Mickove pesniške zbirke so izšle v samozaložbi, ena od njih (Pred blisk) pa tudi na cedejki, opremljeni še s 179 črno-belimi fotografijami in glasbo.

V studiu sta naša gosta:
Miha Colner - kustos izvedenec za fotografijo, publicist
Joško Pajer - ŠKUC
moderira Miha Zadnikar

Besedam slovesa v studiu se pridruži Mickova poezija, kakšna začimba, dve, iz njegovega življenja, stari rock, kakršnega je imel rad, zavrtimo pa tudi posnetka dveh dogodbic Daniila Ivanoviča Harmsa (Inkubacijsko obdobje in Sinji zvezek št. 10), ki ju je Mick pozimi leta 2014 prebral za Nevromat (instalacija in zvočna knjiga) - projekt sta tedaj izvedla Lenka Đorojević in Matej Stupica.

Fotografija: Matija Praznik

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

a to se da še ke slišat?

Tukaj bo v kratkem objavljen posnetek.

Mojster in tovaris. Z obcutkom.
Hvala.
Srecno, Mick!

kar se tiče njegovega arhiva, predlagam, da se pozanimate, ali bi ga NUK prevzel v hrambo. tako bi se zadeva ohranila celovita in omogočala zanamcem vpogled v čas, ki ga je živel.

Hvala za namig oziroma predlog. Seveda imamo v mislih tudi NUK, a zadeva ni tako preprosta, ker smo prijatelji, prijateljice in stroka v tej državi odrinjeni od družinskih reči - ni namreč dedičev in ožjega sorodstva  ... Rešitev bomo morali najti v dogovoru s sestrično, ki se je javila, da bo poskrbela za dostojen pogreb.

Dragi Dušan.....hvala za vse....Tvoj bivši sodelavec in mal tud prijatelj, Dare

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness