Čehoslovaških volčjakov britoff

Aktualno-politična novica
Čehoslovaški volčjak
17. 1. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 8:05

Severna Irska je razpisala datum predčasnih volitev, ki se bodo odvile 2. marca, le nekaj dni pred napovedano sprožitvijo famoznega 50. člena Lizbonske pogodbe o izstopu Velike Britanije iz EU. S strani britanske krone nastavljeni državni sekretar za Severno Irsko James Brokenshire je predčasne volitve napovedal, potem ko druga največja republikanska stranka Sinn Fein do ponedeljkovega roka ni izvolila novega predsednika.

Sinn Feinnov namestnik premiera Martin McGuinness je s položaja odstopil po razkritjih koruptivnega programa državnih subvencij za zeleno energijo. Krizo, ki je pripeljala do razpada vlade na Severnem Irskem, smo podrobneje obdelali v offsajdu z naslovom Ko zelena energija uniči čisto dober petek,.

Nadaljevanje pa je dobila tudi zgodba o spopadih med brazilskimi drogeraškimi tolpami. Tokrat je spopad izbruhnil v zaporu Alcaçuz v zvezni državi Rio Grande do Norte, ki leži na brazilski vzhodni obali. Po uradnih podatkih naj bi bilo ubitih 30 zapornikov, zopet pa je šlo za obračun med tolpama Prva komanda prestolnice in Rdeča komanda. Slednja je v boju proti Prvi komandi prestolnice sklenila zavezništvo s petimi manjšimi tolpami.

Italijanska policija je zasegla več sto hibridov med psom in volkom, ki so jih prekupčevalci prodajali z lažnimi rodovniki češkoslovaških volčjakov. Gre za relativno mlado pasmo, ki je dejansko nastala s križanjem volka in nemškega ovčarja. Pse je v svojih programih uporabljala predvsem vojska, saj so zaradi svoje agresivnosti manj primerni za hišne ljubljenčke.

Čehoslovaški volčjakVzreditelji so mladiče lažnih češkoslovaških volčjakov prodajali po cenah, ki so dosegle do 5000 evrov, kupcem pa naj ne bi povedali, da gre za hibride prve generacije. Da pa uravnotežimo novico, povejmo še, da ima tako križanje na pse tudi pozitivne učinke. Hibridi so občutno manj nagnjeni h genskim in drugim boleznim.

 

ob 10:05

Tehnološki britoff posvečamo pakistanskemu nasilnemu kiberprostoru. Medmrežje že dolgo predstavlja pomemben prostor za izmenjavo političnih mnenj in prakticiranje svobode govora, ki se je že večkrat izkazalo za nevarno, tudi in še posebej ob preklopu na resničnost.  

Spletno sveto vojno konzervativnih komentatorjev je z dodatnim gorivom napolnila ugrabitev štirih pakistanskih blogerjev in aktivista, ki so redno objavljali satirične vsebine in kritizirali tako posvetno kot cerkveno oblast v Pakistanu. Proti levo in/ali sekularno usmerjenim blogerjem se je mobilizirala konzervativna spletna javnost in socialna omrežja preplavila z nasilnimi komentarji proti nevernikom. Elitna kiber vojska Pakistana se je celo pohvalila, da je uspela vdreti v strežnike, na katerih je gostovala spletna stran enega izmed blogerjev, in jo onesposobila.

Ugrabljena četverica blogerjev je izginila med 4. in 7. januarjem. Od takrat so bili ukinjeni vsi njihovi računi na socialnih omrežjih in do vojaškega establišmenta kritični blogi. Po navedbah direktorja Brada Adamsa, direktorja azijske izpostave organizacije Human Rights Watch, naj pakistanska policija ne bi preveč hitela s preiskavami o ugrabitvah.

Za zaključek pa skočimo še v našo rodno domovino. Spletni portal MMC je pripravil pregled zahtevkov po osebnih podatkih posameznikov, ki so jih od informacijskih multinacionalk zahtevali slovenski preiskovalni organi. Raziskava pokaže, da je število zahtevkov po podatkih o osebnih komunikacijah v letu 2016 močno poskočilo. Temu naj bi botrovalo povečanje trgovine s prepovedanimi drogami prek spleta. Skratka, če ste politični odpadnik in se ne strinjate s slovensko politiko do drog, uporabljajte varna orodja, kakršni sta gpg enkripcija in anonimni operacijski sistem Tails.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

lušno narest en šnel-kurs na RŠ-u a la enkripcija, pa brskalniki pa mejli skriti ... pa ... no ... tako bolj za nas, za telebane, kako se izogniti tem ... kva so že ... aja, policajem

Bo šlo v kak tehnoklistir ...

sem poslušala tehnoklistir - to je res mega! bravo, končno!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.