Guy Standing

Oddaja
2. 2. 2017 - 18.00

Guy Standing, ekonomist in profesor na Šoli za orientalske in afriške študije Univerze v Londonu, se je včeraj mudil v Ljubljani, natančneje na diskusiji o prekariatu na Fakulteti za družbene vede. Standing je soustanovitelj nevladne organizacije "Basic income earth network", med drugim pa raziskuje na področjih trga dela, socialne varnosti, vzpenjajočega se razreda prekariata ter možnostih in posledicah uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Pred diskusijo smo z njim opravili intervju. Začenjamo z različnimi možnostmi testiranja učinkov univerzalnega temeljnega dohodka. Prisluhnite!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kolikor vem imajo vsi članki na RŠ možnost dodajanja 'tagov' (kako se temu reče po domače?). No, to je lepa funkcija, ki omogoča boljšo orientacijo po strani in bolj kakovostno arhiviranje spletnih vsebin. Recimo, jaz bi s klikom na tag 'Guy Standing' lahko pobrskal, če je RŠ na temo njegovega dela že pisal.

Ne bi bilo nobene škode, če bi takšne osnovne manire spletnega publiciranja postala navada.

Prav tako bi lahko, recimo, obstajal tag UTD.

Ker namreč, vsebin verjetno ne producirate zato, ker jih radijska mašina pač potrebuje, marveč tudi zato, da se producira nek (kolikor toliko) strukturiran korpus vednosti. Ali pač?

utd,ok. ampak, denar bo pa prišel od kod že? slovenija ni iran, ne kaka savdska arabija, nimamo ne nafte, ne litija. švica lahko pobira drobtine od bank, mi pač ne. torej sprašujem. če se v sloveniji uvede utd, kdo in kako bo to plačal brez zadolževanja?

To je še napoved. Bodo tagi, brez skrbi.

pa utd? bo tudi?

Kot je znano, zagovorniki UTD trdijo, da bi se ga dalo uvesti z ukinitvijo socialnih transferjev (otroški dodatek, socialna pomoč, štipendija, varstveni dodatek..), kar bi UTD nadomestil. S tem naj bi država privarčevala tudi pri administrativnih stroških. Tukaj se opiram na študijo Valerije Korošec iz leta 2010, ki je bila narejena na UMAR-ju prav za Slovenijo in je edina tovrstna študija za to državo, kolikor jaz vem. (čeprav stara že 6, 7 let) Če te kaj več zanima, si lahko pogledaš na:

http://www.umar.gov.si/fileadmin/user_upload/publikacije/dz/2010/dz06-10...

Standing tudi problematizira patente in intelektualno lastnino, iz katerih dobivajo zasebna podjetja gromozanske dobičke, te patente pa se po njegovih besedah večinoma odkrije z javnim denarjem oz. v javnih inštitucijah, nato pa jih zasebna podjetja odkupijo. Ta denar bi se moralo po njegovo bolj enakomerno porazdeliti po družbi oz. moralo bi se spremeniti strukturo, ki to omogoča.

Gotovo je še mnogo argumentov za in še več proti, ki jih nisem navedel. Če bo ali ne - bolj se nagibam h ne, gotovo pa ne bomo država pionirka na tem področju.

Kuši, nehi trolat nič krivih ljudi s temi svojimi kretenizmi

vid, hvala.

v SLO lahko samo sanjamo o UTD. Sori kaj je že štipendija v Sloveniji? Sori, kaj je že to socialna pomoč v Sloveniji? valda, države kot so Švica al pa Finska, Nizozemska, bogate države, ki imajo mnogo boljšo finančno zaledje - to je nekaj povsem drugega. Slovenija je pa samo ... no ... pač ... mongoloid. Sej vse samo propada v tej državi. A zdej bomo pa UTD uvedel? ja kul, to bi blo res kul, sam pokaž mi s prstom res na ta vir keša tko ... ne v teoriji, ampak tko ... takrat ... k je treba kej narest, kej preokrenit in kaj konkretnega začrtat. Ljudje, ki bi bili sposobni to izvest, praktično gledano, niso naklonjeni UTD. hahahaha. živimo pač v SLoveniji, dragi moji.

žal je značaj naroda poguben, zato je utd v nasprotju z slo mentaliteto
spotikanj, zavisti in maloumne privoščljivosti-maloštevilnost bi utd omogočala pod pogojem, da navedeni "značaj" preide v drugačno kvaliteto...

"JOJ.", ti si bebec. pojdi raje na mon trolat. še prej pa malce osveži uporabo tožilnika.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.