Antropo-šta?

Kulturna ali glasbena novica

Spoštovano antroposlušalstvo Radia Študent, današnje teme Kulturnih novic večinoma gravitirajo okrog človeka-pisatelja, človeka-glasbenika, torej vsemogočnega človeka-ustvarjalca in uničevalca ter njegovega mikro in makro življenjskega prostora v dobi antropocena. Antropocen je by the way nova geološka doba, markira pa jo veliki vpliv človeštva na Zemljo: plastika, fracking, preizkusi jedrskega orožja, Sodoma in Gomora.

In da ne bomo preveč filozofirali, raje našpičimo ušesa in čujmo, kaj nas danes zanimivega čaka v umetniški in kulturni bitki Zemlja ali prostor vs. Človek:

Začnimo s prostorom. Na Židovski 4 bo ob 17. uri predavanje Spirit & Space/Duhovne ravni prostora Špele Kryžanowski, magistre znanosti s področja arhitekture, ki se ukvarja z raziskovanjem duhovnih ravni prostora in bitja. Feng šui, radiestezija, sodobna geomantija, narava reda in vitalna hiša – če vas zgornji koncepti zanimajo, stezo pod noge, in to Židovsko, pa direkt do galerije Dessa.

Nadaljujmo z bitjem človeka – pisatelja Danila Kiša. V njegovo čast, saj je bil človek rojen na današnji dan, bo danes v hotelu Union ob 19. uri pogovor, ki ga organizira Srbski kulturni center Danilo Kiš. Tema pogovora se bo gibala okrog izkušenj, motivov, potreb in problemov pisateljev, ki bivajo v ljubljanskem prostoru. Sodelovali bodo Anastasis Vistonitis, Lidija Dimkovska, Noah Charney, Ivan Antić, ter Svetlana Slapšak, ki bo pogovor tudi moderirala.

Ljubi naš makroprostor, vsem znan kot Zemlja, in to v dobi antropocena, pa obravnavata Saša Spačal in Ida Hiršenfelder v okviru razstave Sonoseismic Earth v Aksiomi. Zelo na kratko gre za instalacijo, več o njej pa nam pove Ida Hiršenfelder:

*izjava*

Zanimalo nas je tudi nekaj več o “interaktivnosti” instalacije:

*izjava*

 

Vrnimo se k človeku. Danes ob 20. Uri bo v Kinu Šiška potekala predstavitev kompozicije Tentet slišnega življenjskega toka Jake Bergerja – Brgsa, ki je svojo premiero doživela lanskega leta na festivalu Rojišče v Vrhniki. Zasedba: Vid Drašler, Jošt Drašler, Boris Janje, Domen Gnezda, Vitja Balžalorsky, Andrej Fon, Jure Boršič, Ana Kravanja in Samo Kutin. Več o dogodku pove njegova Brgsoidnost:

*izjava*

 

Tako. Če pa boste vseeno ignorirali vse navedene dogodke, greste za foro lahko na Ignor - v Gromki ob 21. uri.

 

 

Prostor versus Hajzler: 1:0

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

oprostite znanstveniki si niso enotnega mnenja kdaj naj bi se antropocen začel

res je, popravljeno, hvala.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.