45 dni feminizma. In kaj po tem?

Oddaja

V marčevskem Sektorju Ž se bomo posvetile bogatemu naboru dogodku, ki so jih različni kolektivi organizirali ob letošnjem mednarodnem dnevu žensk. V oddaji bomo kritično komentirale vsebino, cilje in učinke teh dogodkov. V našo razpravo, ki bo potekala v živo, bomo vpletle nekaj posnetih vtisov s 5. festivala Deuje babe, ki jih je zbrala Tea H., in poročilo Teje O. s performansa Vstajniških socialnih delavk. Ta je potekal na 18. feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče Zore. Tokratni feministični nasvet bo z vami delila psihologinja dr. Metka Mencin Čeplak.

Priporočilo za branje s strani Metke Mencin Čeplak: Linda Martin Alcoff

Marčevsko oddajo pripravlja celotna ekipa Sektorja Ž.

***

In March, Sector F (Sektor Ž) is focusing on the wide array of events, organised by different collectives for this year’s International Women’s Day. We are going to critically review the content, the goals and the effects of these events. Our live discussion is going to be mixed with impressions from the 5th Wild Hags (Deuje babe) Festival, recorded by Tea H., and Teja O.’s report from the Uprising Social Workers’ (Vstajniške socialne delavke) performance at the 18th Feminist and Queer Festival Red Dawns (Rdeče zore). The show is going to conclude with a feminist advice, shared with you by psychologist dr. Metka Mencin Čeplak.  

The march edition of the show is prepared by the whole Sector F team.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

bi pa prosil avtorico izjave o skupnem gledanju televizije kot neplačanemu gospodinjskemu delu, da na to temo kaj več pove. zanima me predvsem zakaj, kdaj, in katere oddaje. pa seveda recipročnost. hvala.

Plačilo za gospodinjsko delo bi bilo možno v okviru socialne države. Predstavljam si, da če bi se to uvedlo bi verjetno določen znesek pripadal iz naslova statusa gospodinjca ali gospodinjke, kot na primer pri štipendijah. Menim, da to je progresivna in neproblematična zahteva. V kapitalizmu ni mogoče odpraviti neplačanega gospodinjskega dela. Sploh za nižje sloje ne, ker si ne morejo privoščiti plačati oskrbovalcev doma.

to je itak jasno in znano. zanima me skupno gledanje televizije. na vprašanje nisi odgovorila.

sem podpiral. opremljanja stanovanja in gledanja televizije, pač ne. too far.

Če si poslušal debato, bi moral slišati, da so navedeni primeri z opremljanjem stanovanja in gledanjem televizije navedeni kot (hipotetični) primeri, ki so služili kot kritika zahteve po plačanem gospodinjskem delu, v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja. Z njimi so avtorice prispevka želele poudariti, da je meja za določitev kriterija kaj sploh smatramo za gospodinjsko/reproduktivno delo in pod kakšnimi pogoji je lahko plačano. Podobno kot primer, kako dobro pomiješ posodo - kdo določa kakovost pomite posode? Ali je tisti, ki jo bolj zglanca, upravičen do višjega plačila kot nekdo, ki jo bolj površno umije? Skratka, primeri služijo za provokacijo, ki naj bi terjala boljšo artikulacijo kaj je gospodinjsko delo in zakaj naj bi bili zanj plačani oziroma neplačani, če bi lahko uredili socialne transferje.

*meja za določitev kriterija zelo tanka in izrazito arbitrarna

vse sem slišal. še vedno pa me zanima, kako se je gledaje televizije prikradlo. potemtakem tudi recimo skupni spolni odnos ni izjema, če smo dlakocepski.

ta feminizem. a ne kužite, da ti tipi kmalu še prstov ne bodo znal premikat. že zdaj jim multi-tasking predstavlja višek kuriozitete, itak so dokaj zabita, vodljiva in manipulativna vrsta, če res smo čist iskreni, ki imajo itak dve glavi namesto ene. zdej tv gor al pa dol, plačano gospodinjsko delo gor al pa dol.

svaka čast punce. super prispevek.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness