Britoff sladkih ločitev

Aktualno-politična novica
30. 3. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Deseta - Surovine

Tako kot vsak četrtek tudi tokratni drugi Britoff namenjamo novicam iz sveta surovin. Danes bomo še posebno aktualni, saj se posvečamo surovinski temi, povezani z Brexitom, ki se je včeraj tudi uradno začel. Dvojna identiteta Velike Britanije se odraža tudi v industriji sladkorja. Malo manj kot polovica sladkorja namreč prihaja iz tropskih dežel, kjer raste sladkorni trs. Marsikatere od teh so bile v preteklosti prav zaradi tega angleške kolonije. Druga polovica sladkorja se pridela v Veliki Britaniji in iz sladkorne pese. Ta industrija je nekoliko novejšega izvora, a nič manj vpeta v zgodovino. Sladkor so v Evropi iz sladkorne pese začeli pridobivati v času napoleonskih vojn, ko je britanska mornarica izvajala tako imenovano pomorsko blokado Evrope, ki ji je vladala Napoleonova Francija. Uvoz sladkorja iz sladkornega trsa je bil takrat prekinjen. V Veliki Britaniji se je pridelava iz sladkorne pese razširila po drugi svetovni vojni.  

Delitev britanske sladkorne industrije se v praksi izraža z delitvijo trga med dva proizvajalca. Prvi, British Sugar, v štirih rafinerijah v vzhodni Angliji približno 8 milijonov ton sladkorne pese predela v 1,2 milijona ton belega sladkorja. Pokupi praktično celoten britanski pridelek te rastline in h lokalnemu kmetijstvu prinese okoli 350 milijonov evrov na leto. Zaradi težavnega transporta polja od predelovalnih obratov ne smejo biti oddaljena več kot 100 kilometrov.

Precej drugače posluje glavni konkurent British Sugar, Tate & Lyle, ki večino surovine uvozi iz Brazilije. Tovarna na bregu Temze, kjer se sladkor pretovori neposredno iz ladij, na tem mestu stoji že več kot 130 let.  Uteleša kolonialno dediščino podjetja in pa same Velike Britanije. Drugi spomenik družbi, ki je bila nekoč sinonim britanskega Imperija, se nahaja nekaj kilometrov višje po Temzi, kjer stoji muzej Tate Gallery. Ta si z »londonsko cukrarno« deli ustanovitelja, Sira Hernyja Tate-a.

Tate & Lyle sicer nima več teže in prestiža preteklosti, a v britanskemu političnemu dogajanju kljub vsemu igra vidno vlogo. V njegovi tovarni se namreč v zadnjih mesecih vrstijo obiski ministrov britanske vlade. K temu ni pripomogla zgolj pripravna londonska lokacija, pač pa tudi dejstvo, da je bilo Tate & Lyle eno od redkih večjih podjetij, ki so pred lanskim referendumom odkrito podpirala izstop iz Evropske Unije. V podjetju namreč upajo, da se bo država po izstopu še bolj odprla prostemu mednarodnemu trgu, ki ga ne bodo oteževala Bruseljska pravila. Ta namreč trenutno dajejo prednost domači proizvodnji iz pese.

Predelovalci sladkorne pese v Evropski Uniji uživajo trg, zaščiten pred cenenim uvozom. Relativno stabilne cene na ravni okoli 500 evrov na tono zagotavljata sistem kvot in pa kompleksen uvozni režim. Ta predvideva dajatve v višini 98 evrov na tono za uvoz iz največjih proizvajalk, Brazilije in Avstralije, in pa 339 evrov na tono za sladkor iz ostalih držav. Nekatere najrevnejše države, kot so Belize in Gvajana, so upravičene do brezcarinskega uvoza v okviru ciljev podpore gospodarstva v državah tretjega sveta. Po mnenju Tate & Lyle to pomeni, da Bruselj pri vsaki ladji, ki pripluje po Temzi do njihove rafinerije, doda 2 do 3 milijone evrov dodatnih stroškov.

Izid referenduma je močno premetal karte v britanski vladi, kjer je proevropskega Davida Camerona zamenjala do celine precej bolj ambivalentna Theresa May. Podjetje Tate & Lyle se je pri tem znašlo z džokerjem v rokah. Šef novoustanovljenega ministrstva za izstop iz Evropske unije je namreč njihov nekdanji dolgoletni zaposleni, David Davis. Ni čudnega, da je Davis najbolj zaželen obiskovalec njihove londonske tovarne.

 

Osma - Jutranje novice

Turški premier Binali Yildirim je povedal, da bo Turčija končala svojo sirsko vojaško operacijo, imenovano Evfratski ščit. Turška vojska je posredovanje v Siriji začela avgusta lani. Deklarativno je bilo posredovanje uperjeno proti Islamski državi, ki je takrat zavzela tudi mesta v neposredni bližini turške meje. Toda v praksi je turška vojska, ki je z operacijo Evfratski ščit prevzela nadzor nad dva tisoč kvadratnimi kilometri sirskega ozemlja, napadala tudi kurdske oborožene skupine, ki se bojujejo proti Islamski državi. Yildirim ni povedal, ali se bo turška vojska s teh ozemelj tudi umaknila, ali pa končanje Evfratskega ščita pomeni zgolj drugo fazo turškega posredovanja v Siriji.

Evropska komisija je blokirala združitev operaterjev londonske in frankfurtske borze. Posel, vreden 25 milijard evrov, je padel v vodo po tem, ko je Evropska komisija ugotovila, da bi s tem nastal monopol na trgu za nekatere vrste finančnih storitev, predvsem pri trgovanju z državnimi obveznicami in papirji s fiksnim donosom. Operater londonske borze namreč upravlja tudi z milansko borzo in francoskimi klirinškimi hišami. Nemška borza je v preteklosti že dvakrat poskušala prevzeti londonsko, a je bila prevzemna ponudba obakrat zavrnjena.

Predstavniki vladnih strank so na koalicijskem vrhu razpravljali o drugem tiru, reorganizaciji centrov za socialno delo in zakonu o demografskem skladu. Uskladiti so se uspeli zgolj glede predloga zakona o drugem tiru, o katerem smo govorili v včerajšnjem Offsajdu, ki je dostopen na spletni strani Radia Študent. Stranke, pomisleke ima predvsem DeSUS, se torej razhajajo glede reorganizacije centrov za socialno delo. Na koalicijskem vrhu je zmanjkalo časa za zdravstveno reformo, zato se bodo pogovori nadaljevali naslednji teden.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

še več cukra :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.