Zakaj lahko

Oddaja
3. 4. 2017 - 12.00

Današnji ŠOUvizor je bil namenjen krajšemu zgodovinskemu pregledu delovanja Študentske organizacije Univerze na Primorskem, krajše ŠOUP, a se je avtorici zataknilo pri predalčkanju informacij. Brskali smo po arhivih različnih medijev, po stari spletni strani ŠOUP in se pogovarjali s starim poznavalcem delovanja te organizacije. A namesto da bi našli goro odgovorov, smo našli samo nova vprašanja, zato se bomo v današnjem prispevku posvetili iskanju razlogov zakaj je prišlo do nepravilnosti, ki so v javnost pricurjale v navezavi na delovanje te študentske organizacije.

Za opis stanja na ŠOUP pa moramo seveda skočiti v preteklost. ŠOUP so ustanovili po nastanku tretje slovenske javne univerze, Univerze na Primorskem, in sicer leta 2003, Študentska organizacija Slovenije pa je ŠOUP priznala na začetku leta 2004. ŠOUP sestavljata dva zavoda: Primorsko svetovalno središče in Zavod Villa Domus. Primorsko svetovalno središče se ukvarja s psihološkim, pravnim in socialnim svetovanjem ter organizira družabne, izobraževalne in kulturne dogodke. Zavod Villa Domus pa je nov zasebni študentski dom, ki ima tudi bistro. Pod ŠOUP spadata tudi dve samostojni organizacijski enoti: Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in Univerzitetna športna zveza Univerze na Primorskem. V preteklosti so bili del ŠOUP še časopis in radio Kažin, Primorski pravni center in Karierni center Univerze na Primorskem.

Prvi predsednik ŠOUP je bil Sebastjan Kokl, ko pa mu je potekel status študenta in tako ni mogel več opravljati funkcije, je sporno spremenil statut. To mu je omogočilo, da se je povzpel na direktorski stolček in vsa pooblastila predsednika prenesel na funkcijo direktorja. V navezavi s to spremembo statuta, ki se je zgodila na fiktivni seji študentskega zbora, je bil Kokl lani tudi pogojno obsojen, o čemer smo podrobneje že poročali. Toda tu se nepravilnosti ne prenehajo. Kriminalisti Koklove posle še vedno preučujejo, pod drobnogled so namreč vzeli njegovo sodelovanje s podjetjema Garmond in Duval, katerih lastnik je Goran Sambt, bivši predstavnik nadzorne komisije ŠOUP. V primeru je najbolj sporen najem bivših prostorov ŠOUP, saj teh prostorov ŠOUP ni najel neposredno od lastnika prostorov, temveč posredno preko Sambtovega podjetja, in sicer za višjo ceno.  

Problematični pa so tudi posli s hostlom Stara šola, pri katerih naj bi Kokl ŠOUP nezakonito olajšal za 150.000 evrov, kot so pred leti poročali v Primorskih novicah. Kriminalisti ga preiskujejo tudi zaradi izdajanja fiktivnih računov za svetovanje in izplačevanje denarja študentske organizacije svojemu podjetju. Če navedeno še preiskujejo, pa bo Kokl na zatožno klop kmalu spet moral sesti zaradi dveh kaznivih dejanj, ki mu jih očitajo. S strani sodišča smo izvedeli, da je bila zanj izdana sodba zaradi dveh kaznivih dejanj ponarejanja listih, a še ni pravnomočna. Za tako kaznivo dejanje sojenje zastara deset let po storjenemu kaznivemu dejanju. Prvo kaznivo dejanje, za katerega je obsojen Kokl, je bilo storjeno leta 2007, kar pomeni, da, če sodišče ne pohiti, bo prvi primer zastaral že oktobra letos.

To je le nekaj nepravilnosti, ki so priculjale v javnost. Za takšno izčrpavanje ŠOUP so potrebovali samo en pogoj in to je koncentracija moči v enem organu, v tem primeru v nadzornem svetu organizacije. Ta nadzira zakonitosti poslovanja, sprejema finančni načrt, ki ga je predlagal direktor, razrešuje in imenuje člane uprave ter sprejema pravilnike in statute. Nadzorni svet je sestavljen iz predstavnika zaposlenih na ŠOUP, dveh predstavnikov Študentskega zbora in dveh predstavnikov samostojnih organizacijskih enot ŠOUP. Z nekdanjim predsednikom študentskega zbora ŠOUP Željkom Urumovičem smo se pogovarjali o tem, kakšen vpliv imajo študentje na delovanje ŠOUP.

IZJAVA

V nadzornem svetu ŠOUP študentje nimajo večine, a je študent predsedik organizacije, prav tako pa študentje sestavljajo Študentski zbor ŠOUP in so sekretarji različni resorjev. Do teh pozicij lahko teoretično pride vsak študent, ki zmaga na volitvah, a prav slednje na slovenski obali že več let dvigujejo veliko prahu. Več o volitvah v preteklosti pove Urumovič.

IZJAVA

Lovke nadzora nad delovanjem v študentski sferi na Primorskem pa se ne ustavijo pri ŠOUP, ampak sežejo tudi v študentske svete različnih fakultet. V teh svetih se podvajajo nekatera imena študentov, ki so bodisi člani študentskega zbora ŠOUP bodisi tako ali drugače sodelujejo pri različnih projektih ŠOUP. Željko Urumovič pojasni, da je eden izmed vzrokov za to podvajanje tudi premajhen bazen angažiranih študentov.

IZJAVA

Skupina študentov je pred leti želela prekiniti slabo delovanje ter končati z izčrpavanjem ŠOUP, a jim to ni popolnoma uspelo, saj so glavni možje na ŠOUP poskrbeli, da so jih odstranili iz pozicij in izgnali iz študentskega zbora ŠOUP. Danes pa je dogajanje v zakolisju ŠOUP velika neznanka. Željko Urumovič je bil eden izmed študentov, ki so v javnosti opozarjali na nepravilnosti. Za konec nam je pojasnil, kje tiči glavni razlog, da študentje nimajo kontrole nad delovanjem ŠOUP.

IZJAVA

O tem, kdo dobi dober kos kolača na ŠOUP, še danes odloča Sebastjan Kokl, ki obvladuje delovanje študentske organizacije in to ne zgolj kot direktor ŠOUP, ampak tudi kot zastopnik obeh ŠOUP-ovih zavodov, Primorskega svetovalnega središča in Zavoda Villa Domus. Hkrati je tudi predsednik Univerzitetne športne zveze Primorske. Kljub temu da se zamenjava direktorja zdi enostavna rešitev, je temu, kot ste lahko slišali v današnjem prispevku, vse prej kot tako. Direktorju sicer mandat poteče leta 2019, a tudi če se na položaju zamenja obraz, bo ta še naprej lahko po svoji mili volji delil študentski denar, kakor hoče, saj mu to omogočata skorumpirana uporaba statuta in pomanjkanje nadzora. Ni dvoma, da je Kokl eden izmed vodilnih in najbolj vidnih akterjev, ki so to početje omogočili, a to še ne pomeni, da bo z njegovim odhodom zadeva rešena. Študentsko organizacijo je vendarle v celoti treba vrniti tistim, katerim je namenjena - študentkam in študentom.

Na prenovljeni ŠOUP optimistično čaka Amadeja.

Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A to mate novo špikerko al se po novem tekstov vnaprej niti ne preleti.

To je privilegij posluha Ane Pepelnik - spikerke veteranke

bio je to divan čovjek

omiljenog lika

mudar kao ghandi

lijep kao slika

Muanis gde se sad ti nalaziš?

Slušam vas.

U Kostolcu z vašo mami breakdancam.

lažeš. na Aškerčevi si.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness