Ministry v zagrebški Tvornici

Recenzija dogodka
9. 6. 2017 - 14.30

Tvornica kulture, Zagreb, 7. 6. 2017

 

Čeprav so Ministry že leta 2008 rekli, da bodo zaključili s kariero, je očitno, da je želja po nastopanju premočna ali pa denarja od zasluženih plat pač res ni veliko in se bolje splača potovati po svetu. Karkoli je za odločitvijo, da je Al Jourgensen zasedbo po koncu leta 2008 oživel kar dvakrat, je marsikdo po svetu hvaležen za to. Ministry so namreč še vedno relevantni ter aktualni, kot kaže nova pesem Antifa ali pa kultne klasike a la N. W. O. in Just One Fix ter Thieves, skratka, so glasbeni odraz časa, v katerem živimo in glas kritike, ki ga marsikdo ne upa spraviti iz sebe. Temu primerno trenutna turneja legend industrialnega rocka dobiva pozitivne recenzije povsod, ljudje so več kot navdušeni nad tem, kar vidijo in slišijo, in seveda je bilo težko umiriti hajp, ki je nastal okrog dejstva, da bodo striček Al in njegovi v sredo, 7. junija, obiskali zagrebško Tvornico Kulture.

Ministry, ki igrajo v nekdanji tovarni? Odlična izbira. Tvornica Kulture je v zadnjih letih dobila izjemno veliko vlogo v ponudbi koncertnih placev v Zagrebu. Čeprav nima najboljših kapacitet za parkiranje vozila, je znotraj svojih zidov več kot odlično opremljena za izvajanje koncertov predvsem hrupnega značaja, še posebej zaradi dobre postavitve velike dvorane in odličnega ozvočenja, ki ga premore. Koncerti preteklih let, ko so Tvornico obiskali Mastodon, Cavalera Conspiracy, The Dillinger Escape Plan, Meshuggah in mnogi drugi, temu govorijo v prid. In nastop Ministry je, kot vam že zdaj lahko razkrijemo, eden tistih, ki bomo v anale zapisali s prav takim žarom in ponosom.

Ministry na trenutni turneji igrajo klasike, a predvsem tiste iz obdobja po letu 2000. Igrajo sami – kjerkoli so, nimajo predskupin, tako da svojih 90 minut izkoristijo v celoti in vsi kraji pred Zagrebom so fasali dobrih 18 pesmi. V Zagrebu na srečo ni bilo nič drugače. Z 10-minutno zamudo, ki so jo nadoknadili kasneje, so ob zvokih kultne klasike Psalm 69 oder zasedli vokalist Al Jourgensen, kitarist Sin Quirin ter mojster efektov John Bechdel, poleg pa seveda še novi člani, nekdanji Prong basist Jason Cristopher, kitarist kultnih Pissing Razors Cesar Soto in bobnar Thomas Holtgrewe. Že ob prvih udarcih je bilo jasno, da bo zvočna slika odlična in da bo bend dal vse od sebe. Mogoče ljudje niso takoj ponoreli od užitka, a čutilo se je, kakšna energija je zasedla prostor.

Po rušilnem uvodu so Jourgensen in kompanija brez govorov in pridig nadaljevali s hitoma Permawar ter po letu 2003 prvič v setlisto ponovno vključenim singlom Punch in the Face. Malce predaha je sledilo pred četrto pesmijo, noviteto, naslovljeno Antifa, s katero Ministry napovedujejo nov album, bojda imenovan, če je verjeti internetu, Amerikkkant, ki naj bi izšel pozno letos ali zgodaj naslednje leto. Komad sam po sebi ni nek presežek, če ga damo ob bok ostalim, a tudi ni slab. Tu si je Al prvič in zadnjič vzel čas za krajši govor, ki pa ni bil posebej relevanten. Zato je nadalje govorila samo glasba. Bend se je posvetil preseku trilogije, ki jo tvorijo albumi Rio Grande Blood, Houses Of Molé ter The Last Sucker, z izpostavljenima vrhunsko rušilnim LiesLiesLies in s ''circle pit starterjem'' Señor Peligro. Do te točke smo videli, da bend ne stoji na mestu, bilo pa je jasno, da za razliko od njih samih večina folka ne bo dala kaj pretirano veliko iz sebe. Če smo pričakovali kaos, kot smo ga vajeni na Ministry koncertih, je bil tukaj živelj precej bolj miren, čeprav še vedno navdušen. A potem se je bend vrnil v zgodnja devetdeseta.

S komadom N. W. O. se je ljudem dokončno snelo in začela se je norišnica, čeprav še vedno ne tako močna, kot bi pričakovali. Nadaljevalo se je z Just One Fix, nato pa dobilo novo podobo manijakalnosti ob zašusanem Thieves. A s tem se je nastop tudi končal in bend je zapustil oder. Folk pa je zahteval še in dobil najprej odlični morbidni hit Filth Pig, na veliko navdušenje vseh pa so šli še res nazaj v času in ponudili So What, ki je bil resda malce krajši kot verzija, ki ste je vajeni recimo z live albuma In Case You Didn't Feel Like Showing Up, a še preden smo se zavedli, da je komada konec, je dober miks peljal v zaključek s Khyber Pass, s katerim so odlično zaokrožili svoj natanko 90 minut trajajoči nastop.

Ob odličnem zvoku in energičnem bendu, ki pa se je v neki točki žal sprijaznil, da od folka ne bo dobil nazaj prav toliko energije, je treba pohvaliti predvsem vizualni del dogajanja. Igra luči je bila odlična nadgradnja zvočnih udarcev, ki smo jih prejemali predvsem s strani težkih riffov, udarnega bas bobna in srh vzbujajočih semplov, mogoče bi bil očem bolj prijazen le kakšen stroboskop manj. Zelo dobra pa je bila seveda vizualna predstavitev s posnetki na velikem platnu. Ministry, kot veste, že tako ponujajo močan avdiosenzorični napad, a vizualna komponenta je še bolj mogočna, kadar so ob odličnem light showu razporejeni še video posnetki. Ti so se od začetka proti koncu vse bolj slabšali, v pomenu, da so bili ob prvih komadih najboljše montirani in najbolj zanimivi ter sporočilni, na koncu pa smo ob recimo hitu So What prejeli zgolj slabo predvajano vizualizacijo neke spirale, ki je bila vredna slave prvega Winampa in njegovih ''visualiserjev''.

Po mnenju recenzenta je svojo nalogo najboljše opravila prva četrtina repertoarja, še posebej komada Punch in the Face, ki je bil vizualno popolnoma posvečen Donaldu Trumpu, ter Antifa, ki je vseboval aktualne videoposnetke predvsem iz ZDA, kjer so, kot veste, rasne napetosti po dolgem času spet na višku. Zanimivo je nasploh, kako Ministry svoj videoshow vedno priredijo aktualnemu času, tako da je lahko trditi, da bend nikoli ne ponudi ''standardnega'' koncerta – mogoče se setliste ne spreminjajo toliko, se pa vizualna podoba precej. Je pa tudi res, da včasih človek kar zasanjano zaplava v posnetke na platnu in pozabi, da je pred njim popolnoma razturaški bend iz mesa in krvi.

Kot smo lahko videli in slišali, Ministry gotovo še niso za staro šaro, vsaj kar se nastopov v živo tiče. Kar pa se albumov tiče, pa bomo videli, kaj bo prinesel nov plošček strica Ala in prijateljev. Za konec omenimo še to, da je bil Ministry odličen začetek v zelo zanimiv junij, ki bo Zagrebu prinesel še Mastodon in Kvelertak 16. junija, prav tako v Tvornici, Prophets of Rage, House of Pain, Skindred in še en bend 26. junija v Šalati, Agnostic Front 29. junija v Vintage Industrial Baru, opaziti pa je bilo še reklamo za Warpaint, prav tako v Tvornici, je pa datum ostal neznan.

 

Ministry - Bad Blood, NWO, Just One Fix; Live In Zagreb

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hoj Tegla!
Lepo te je blo videt po dolgem času!
CHEERS

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness