NaBritOFF Tweetie Pie

NaBritOFF Tweetie Pie

Aktualno-politična novica
Tweetie Pie
30. 9. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Začela se je okupacija šol in drugih katalonskih javnih objektov, kjer bodo ob nedeljskem referendumu o katalonski neodvisnosti postavljene volilne skrinjice. Sodišče je sicer v sredo španski policiji naročilo, da prepreči uporabo javnih zgradb za organizacijo referenduma. Neznano število španskih policistov je nameščeno v plavajočem hotelu v Barceloni, ki je poslikan z ogromnimi slikami Disneyevih risanih junakov, ptičke Tweetie in Kojota. Za priliko so oblasti hotel sicer prekrile s črnimi prevlekami. Katolonska vlada sicer trdi, da je 2315 volilnih enot pripravljenih za jutrišnjo volilno akcijo.

Junaki v modrem pa v lepo poslikani luksuzni nastanitvi niso prišli do prisluženega odmora. V nočni akciji je španska policija zasedla prostore katalonskega telekomunikacijskega in tehnološkega centra CTTI. S tem so preprečili elektronsko glasovanje na referendumu o katalonski neodvisnosti.

Referendum za neodvisnost - tokrat iraškega Kurdistana - pa ni dobil blagoslova svetovnega policaja Združenih držav Amerike. Ameriški državni sekretar Rex Tilerson je v petek sporočil, da ZDA ne priznava 93 odstotne zmage podpornikov neodvisnosti. Rezultatom, naj bi po njegovem primanjkovalo legitimnosti.

Svet Združenih narodov za človekove pravice je v petek sprejel resolucijo, da v Jemen odpošlje delegacijo "eminentnih strokovnjakov". Naloga delegacije bo podroben pregled vseh domnevnih kršitev in zlorab človekovih pravic v konfliktu, ki traja že tretje leto, ter identificirati odgovorne za kršitve mednarodnega prava. Predstavniki Nizozemske in Kanade v Združenih narodih so si sicer originalno prizadevali za vzpostavitev uradne preiskovalne komisije Združenih narodov, vendar je zaradi želje po vključitvi Saudske Arabije in drugih arabskih držav v preiskavo na koncu obveljala kompromisna verzija delegacije, katero bodo sestavljali "eminentni regionalni in mednarodni strokovnjaki", ki bodo opazovali in poročali o zlorabah. Pozivi mednarodni skupnosti k preiskavam vojnih zločinov v Jemnu se množijo vse odkar se je Saudska Arabija leta 2015 odločila vojaško posredovati v državljansko vojno.

 

* V vikend branje priporočamo:

 - George Orwell: Poklon Kataloniji

 - Veljko Kovačević: V okopih Španije

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Mislim, da Wile E. Coyote in Tweety Pie nista Disneyeva. V bistvu se močno razlikujeta od vsega, kar je naredil Disney.

Mhm, bomo popravili, risankasto nepoučeni.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness