Lenin je živel, Lenin živi, Lenin ne umre!

Aktualno-politična novica
Oktobrska revolucija
7. 11. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Sto let mineva od oktobrske revolucije. V tokratnem Offsajdu se ne bomo ukvarjali z revolucijo kot zgodovinskim dogodkom, temveč z njeno aktualnostjo. Rastko Močnik meni, da je boljševiška revolucija aktualna, dokler imamo kapitalizem.

Izjava

Ob 100-letnici revolucije je pri Studii Humanitatis ponovno izšlo Leninovo delo Država in revolucija. Ta pri sodobnih levičarjih sicer pogosto velja za vulgarno delo, ki je v teoriji že preseženo. Lev Centrih, avtor spremne besede, jo vendarle vidi kot aktualno zaradi njenega prevpraševanja takratne levice.

Izjava

S tem se strinja poslanec Levice Miha Kordiš, ki glavni nauk Lenina vidi v povezovanju teorije s prakso:

Izjava

Leninu se pogosto očita, da je državo videl predvsem kot represivni aparat in se ni osredotočal na njene ideološke ali civilnodružbene vidike. To je sicer res, vendar je takšno gledanje do neke mere ustrezno tako v času 1. svetovne vojne kot danes, razloži Centrih.

Izjava

Levičarji danes oktobrsko revolucijo pogosto vidijo kot predhodnico stalinizma, ki ji je nujno sledil. Centrih se postavlja proti takšnemu determinističnemu pogledu.

Izjava

O socializmu po propadu vzhodnega bloka in realsocializmov skoraj ni bilo govora, vse dokler ni izbruhnila finančna kriza in so se posledice neoliberalnih politik pokazale izraziteje. S tem lahko povežemo tudi vznik novih samodeklariranih socialističnih strank. Ena takšnih je tudi slovenska Levica, meni Kordiš:

Izjava

Močnik meni, da so sodobne leve stranke leninistične, vkolikor so organizirane na način strank, manjka pa jim ključna komponenta leninizma - delo med množicami.

Izjava

Centrih nasprotno meni, da pri sodobnih levih strankah leninizem ne igra praktično nobene vloge, razen snovi za melanholično spominjanje.

Izjava

Današnji Offsajd zaključi Kordiš:

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

V senci boga Hermesa (prava plat kriminalne, genocidne vojaške operacije)

http://www.youtube.com/watch?v=oIuW-vNQsQI

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.