Ukinjati minimalno plačo, ohraniti subvencije za gospodarstvo?

Aktualno-politična novica
7. 8. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Čas kislih kumaric je včeraj vsaj delno prekinila javna tribuna Gospodarske Zbornice Slovenija, ki je ponovno predstavila nekaj svojih starih neoliberalnih zahtev, hkrati pa napovedala, da bo zaostrila dialog z vlado, saj da postaja stanje gospodarstva v Sloveniji nevzdržno.

Med najbolj fundamentalnimi je bila zahteva, da naj se povsem ukine minimalno plačo; izrazil jo je direktor podjetja Iskra, Dušan Šešok:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Šešokovo stališče je malce omilila Marta Turk, predsednica Ljubljanske Gospodarske Zbornice, ki je v intervjuju z Radio-televizijo Slovenija povedala, da je tak ukrep malce skrajen, bi pa bilo vredno razmisliti o bremenu, ki ga za plače predstavlja pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, torej močna socialna država:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Gospodarstveniki so očitno sveto prepričani, da je minimalna plača pretirano breme za gospodarstvo, zato bi morala vlada sprejeti še ostrejše politike, ki bodo vodile v fleksibilizacijo trga delovne sile. Pri tem pa menijo, da visoko izobraženi strokovnjaki zaradi slabih plač zapuščajo Slovenijo, kar še dodatno obremenjuje gospodarstvo. Za razlago te dvoličnosti smo prosili Luko Mesca iz Iniciative za Demokratični Socializem, ki teoretsko razloži stališče liberalne ideologije:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Na javni tribuni smo med drugim lahko poslušali tudi o tem, da mora država sprostiti davčno breme za podjetja, hkrati pa jim v isti sapi nameniti več subvencij za izvoz. Iz česa se naj te subvencije financirajo, če ne iz davčnih prilivov, pa gospodarstveniki niso znali pojasniti. Besedo smo zato ponovno dali Mescu iz IDS-a:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Gospodarstveniki si prav tako želijo še več infrastrukturnih investicij, pri čemer jim je povsem samoumevno, da mora infrastrukturo keynesiansko (izg: keyneziansko) graditi država, ko pa je ta enkrat postavljena pa se lahko privatizira, kot je to jasno razvidno pri prodaji podjetja Telekom, ki sicer posluje z velikim dobičkom. Mesec se tega dotakne v splošnem teoretskem razločku med lastniki kapitala in lastniki delovne sile:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Vroče poletje se tako izteka v vročo jesen. Razredni boj pa so očitno začeli napovedovati tudi lastniki kapitala, oziroma, če naj ostanemo politično korektni – njega menedžerji in upravljalci.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Mislim, da je res skrajni čas, da se plače sploh ukinejo, kaj pa si misli ta drhal delavska, lahlo so srečni , da imajo sploh kam iti, ne pa , da jih ubogi podjetniki morajo še plačevati.
Proletarci vseh dežel združimo se in nehajmo hodit v službo, pa da vidimo....

ja od česa boš pa živela...?

Ja od zraka pa od volje podjetnikov ane, sej veste kako pravijo; žvet se da z zlo mal, ne vem kaj zdej že vsak Joža hoče redno službo pa streho nad glavo, nekateri celo zavarovanje ..

Živela bom sigurno boljše, kot v primeru, da moram delati kot suženj za neko lopovsko budalo, ki mi ne bi dala niti minimalca. Minimalca si zaslužiš že zato , da sploh prideš v firmo, ne da še osem ur delaš. Naj si dela sam,saj je firma njegova.

Ni se mesec minil odkar si je Sesok izplacal 2,4 mil € dividend. :-) Je pa minilo nekaj mesecev od odpustitve 300 Iskrinih delavcev. :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness