OFF z uniformami

Aktualno-politična novica
NATO slovakia
1. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

Novi predsednik Zimbabveja Emmerson Mnangagwa je najavil nov kabinet ministrov, sestavljen iz vojaških obrazov. Mnangagwa, bivši podpremier, ki ga je v začetku novembra odstavil takratni predsednik Robert Mugabe, je prevzel mesto predsednika prejšnji teden po seriji protestov in vojaškem posredovanju, ki so končala 37 letno vladavino Mugabeja. Mnganagwa je za zunanjega ministra imenoval majorgenerala Sibusisa Moya, ki je 15. novembra na nacionalni televiziji najavil vojaško posredovanje. Za ministra za kmetijstvo je imenoval generalpodpolkovnika Perranca Shirija. Ta je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil severnokorejsko izurjeno elitno brigado, ki je sodelovala pri masakrih Gukurahundi pod Mugabejem. Mnangagwa je bil takrat na mestu vodje državne varnosti. Kabinet ne vključuje predstavnikov opozicije.

Podsekretar za humanitarne zadeve Združenih narodov Mark Lowcock je pozval Saudovo Arabijo k popolnemu umiku blokade Jemna zaradi nevarnosti humanitarne katastrofe. Saudova Arabija je blokado uvoza v Jemen vzpostavila pred slabim mesecem dni po raketnem napadu na savdsko prestolnico Rijad z ozemlja Jemna. Prejšnji teden je sicer blokado delno umaknila. V skoraj 28-milijonski državi, kjer je okoli 90 odstotkov dobrin uvoženih, je blokada uvoza vode in hrane zaostrila lakoto, ki je zajela tretjino prebivalstva. Približno polovica prebivalcev Jemna je podhranjenih, dve tretjini pa jih je odvisnih od tuje pomoči. Saudova Arabija se v Jemnu s podporo Združenih držav Amerike bori proti hutijskim upornikom. Lowcock sicer na novinarsko vprašanje ni želel odgovoriti, da Saudova Arabija z blokado Jemna krši mednarodno pravo. Njegov predhodnik na isti funkciji Jan Egeland pa je blokado označil za kolektivno kaznovanje, ki je po mednarodnem pravu prepovedano.

Ministri držav članic Organizacije proizvajalk nafte, krajše OPEC, so dosegli dogovor o podaljšanju omejitev črpanja in predelave nafte, ki bo veljal do konca leta 2018. Na tokratnem zasedanju sta se dogovoru zavezali še Libija in Nigerija, ki se ga do sedaj nista držala. Svojo proizvodnjo bo Nigerija omejila na 1,8 milijona sodčkov dnevno, Libija pa na okrogel milijonček. Dogovor o omejevanju črpanja nafte sega v konec lanskega leta in predvideva skupno odtegovanje 1,8 milijona naftnih sodčkov s trga dnevno. Prav tako želijo izvoznice nafte zmanjšati svetovne zaloge črnega zlata na povprečje zadnjih petih let. Ukrepi so pripomogli k dvigu cene sodčka na 63 dolarjev, kar je najvišje v zadnjih dveh letih, a še vedno le dobra polovica cene izpred treh let.

Severnoatlantsko zavezništvo utegne podaljšati svojo mejo z Rusijo. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je namreč napovedal, da bosta v Ukrajini v bližnji prihodnosti organizirana referenduma o pridružitvi Evropski uniji in zvezi NATO. Podpora pridružitvi Natu je v Ukrajini močno narasla po ruski aneksiji polotoka Krim, a se po trenutnih rezultatih javnomnenjskih anket giblje malce pod 45%. Višja pa je podpora za priključitev Evropski uniji. Ukrajina je sicer pridružitveni sporazum z Evropsko unijo podpisala že septembra.

V sosednji Slovaški pa tamkajšnje ministrstvo za zunanje in evropske zadeve začenja s kampanjo za dvig ozaveščenosti o pomembnosti slovaškega članstva v zvezi NATO in Evropski uniji. Po izjavi sekretarja ministrstva je cilj kampanje posredovanje mnenja, da za zaščito države ni boljše alternative, kot je članstvo v Natu. Kratki filmčki, pripravljeni v okviru kampanje, bodo po mnenju ministrstva popravljali škodo, ki jo na Slovaškem povzročajo teorije zarote in druge dezinformacijske kampanje, usmerjene proti Zahodu.

Evropska komisija je podala predčasno mnenje v preiskavi o kršenju protimonopolne zakonodaje belgijskega proizvajalca pira Anheuser-Busch InBev Sa, krajše AB InBev. Največji svetovni proizvajalec piva je po mnenju komisarke za konkurenčnost Margarethe Vestager zlorabljal svoj močno prevladujoči položaj na belgijskem trgu. Načrtno naj bi spremenil embalažo svojih znamk Jupiler in Leffer, ki ju izdeluje na Nizozemskem in v Franciji, s katere je odstranil večjezična besedila, da ne bi bili primerni za prodajo v Belgiji. S tem je v Belgijo onemogočil uvoz cenejših piv. Z omejevanjem prodaje svojih piv nizozemskim trgovcem na debelo pa je preprečeval izvoz teh cenejših znamk v Belgijo. Evropska komisija je protimonopolno preiskavo proti belgijskemu proizvajalcu uvedla junija lani na podlagi pritožb potrošnikov o visoki ceni živil in pijač na belgijskem trgu. Cena ustekleničenega domačega piva v Belgiji v trgovinah znaša okrog 1.5 evra.

Sindikat SVIZ je napovedal stavko, Visokošolski sindikat pa se od nje omejuje in napoveduje svojo. Vlada in sindikati javnega sektorja so se v zadnjih mesecih redno dobivali, a je včeraj nastopil razkol na sindikalni strani. Strokovni odbor  Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je včeraj preimenoval v stavkovni odbor. Če bo stavko izglasovalo tudi članstvo, se bo stavka pričela 14. februarja prihodnje leto. Včeraj je SVIZ namreč posredoval zahteve vladi, ki vključujejo zvišanje osnovnih plač učiteljev ter drugih delavcev v izobraževanju. Pogajalska skupina, katere del je tudi Visokošolski sindikat, pa se s predlogom SVIZ-a ne strinja. Očita mu namreč, da ne predvideva dviga plač vseh delavcev v visokošolskem izobraževanju, temveč le nekaterih. Zato napovedujejo svojo stavko. Zavzemajo se za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov.

Pojasni Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata.

Marinčič našteje nadaljnje korake sindikata.

Off so pripravili vajenca Matej in Petra ter Lio.
 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

jah viš kaka jeba. si se kdaj pogovarjal na primer s kakim ukrajincem? zanimivo bi bilo enkrat mogoče narediti oddajo, kaj pravzaprav Rusija pomeni v kolektivnem spominu vzhodno evropskih držav in zakaj bi morala EU temu nameniti več pozornosti, če nočejo da zjebejo celo stvar. na kratko: če rečeš tam R jim gredo vse kocine gor. sovjetska zveza ni bila mehka jugoslavija. leta 1948 gre jugoslavija po svoje. za to se tudi začne gibanje neuvrščenih sploh.
moj frend je zanč čital knjigico, bazirana na zgodovinskih raziskavah in malo literarnih primesi - ne čisto biografija, ampak ipak malce svobode notri: namreč: Leonardo Padura: the man who loved the dogs.
http://www.marxist.com/leonardo-padura-the-man-who-loved-dogs.htm
zanimiva reč. zanimiva.kako so sovjeti lovili Trotskega k zajca.
kako torej razumeti ukrajino jebemti? Krimea je sila ugodna geo-strateška pozicija, ki jo rusi pač niso hoteli spustiti pod nobenim pogojem. zakaj? hja - dobro vprašanje. črno morje. zemeljski plin? nafta? energetski biserček bi človek rekel. treba je pogledat okoliške države, pod drobnogled vzeti reči.
in ukrajini res ni simpl. plače diplomirancev so stari okol 100 evrov.

e stari ... če hočeš se mal špilat z diskurzi ...
čekn gor link ... od - In Defence of Marxism ... potem pa primerjaj z diskurzom od - New York Times ...

https://www.nytimes.com/2014/01/22/books/the-man-who-loved-dogs-centers-...

... ni verjetno treba komentirat še kaj več ... :-)

če grem nazaj - Črno Morje.
grki imajo eno skrivnost. Kostas Karamanlis.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kostas_Karamanlis
Wikipedia:
The wiretapping case is a major corruption issue concerning the Karamanlis' years in office as Prime Minister of Greece, during and after the 2004 Summer Olympics, and was revealed in 2005. According to the investigation carried out by the anti-corruption magistrate, the wiretapping system was set up by an American secret agent to eavesdrop on top Greek government officials, and the existence of an assassination plot against Karamanlis because of his attempts to pursue closer relations with Russia, which caused the United States displeasure, is confirmed.[16]
The pressure for neutralization or even murder of Karamanlis is called the "Pythias Plan", in order to stop the rapprochement between Greece and Russia in a number of crucial sectors,[17] including the Burgas–Alexandroupoli pipeline project for transportation of Russian oil to Greece, which was eventually abandoned. The case is also associated with the scandal of the "Silver Drachma Plan", referring to the 2012 connections between a close aide of George Papandreou and Mexican businessman Julio Salinas Price, on Greece's exit from the Eurozone and the introduction of a Greek national currency, partly covered by silver, which would have cost Greece 70 billion euros.[17]
... brez komentarja a?
viš, Grčija ima pomembno in zelo zajebano pozicijo.
imajo veze tako z američani, jebemti ne moreš si predstavljat kako velika je ameriška ambasada v atenah. po drugi strani pa imajo močno vez z Rusi. lani je bil objavljen članek, res dober, ne spomnim se več kje - Time, bi rekla, v katerem novinar piše o srečanju Putina in ortodoksne cerkve v grčiji - v enem izmed samostanov, kamor ženska noga ne stopi.
grški pravoslavci Putina postavijo na tron.
razumeš sedaj zajebano situacijo?
grki so lukavi. imajo dovolj dolgo zgodovino, da vedo zelo dobro kako stvari stojijo. aspiracije eu, amerike in rusije se križajo prav na tem območju. po drugi strani je grčija od vedno imela tudi neverjetno kolektivno zavest - ne bi rekla, da so agresorji po naravi. preveč se jim lušta življenje. ampak imajo pa družinske rodbine, tako politične, pravne, ekonomske kot kulturne. in to se tu ve. korupcija cveti kot ... šmorn.

in da ... sploh ne načnemo ENIGME novinarjev v Grčiji. tooooo ... je pa zgodba, ki še čaka.
zanč mi je frend pravu, pred leti je prišel na sled ... bil je novinar, fotograf in enviromentalist. in model pride na sled nekim mutnim poslom ladjedelskega imperialnega sektorja v grčiji. napiše zgodbo, najde par mornarjev, ki povejo par reči. zgodba se objavi. mal se razruka vse, - in seveda ... tipo dobi odpoved v parih dnevih. konec je njegove vohljalske kariere.
danes je - vrtnar. :-)
Cipras naredi vsaj nekaj na tem področju, zjebe privatne novičarske mreže, ki prodajajo bučke in vzpostavi zopet nacionalno press hišo na noge. vsi vemo, da je v paraleli s krizo v grčiji, prišeltudi padec javne televizije a ne?
vedno se zgodba ponavlja fantje.

in potem ... poglej samo primer Slovenije in Hrvaške. morajo se drkat zarad te meje na morju, k da ne bi imeli milijon drugih stvari s katerimi bi se moral ukvarjat. k da bi Hrvatom primanjkovalo morja jebemti. ampak ne - ego politične elite v ZG. stari nihče na hrvaškem ne mara zagrebčanov. vedno so bili snobovski. in ...folk je strah, vse se spreminja, (bla sem gor 3.5 leta nazaj)... tuji kapital res masovno prihaja v državo. ampak ZG nima pojma kva se v resnici dogaja. če bi imeli vsaj malo pameti, bi se ukvarjali s Foreign Direct Investment in Land Grabbingom. vse jim bodo pokradli izza hrbta. poglej si kva raste ob mediteranu - vsi tujci masovno kupujejo turistične zadevice, hotelčke, zemljico - to ni tako kot v Franciji na primer.
poglej kemp na Cresu, včas je bil to res hud kemp. mal socialističnem ampak res u izico. danes ga ima v lasti nemec, je dobro opremljen, popedenan. zrihtali so tudi restavracijo - elitna zadevica. ampak ... v kempu so večinsko gledano tujci, nemci, nizozemci, italijani, slovaki, kak anglež ... morda slovenci, dokler jim ne bo zmanjkalo keša.
temu se reče oblika turističnega land grabbinga, znana zadeva. kdaj sem jaz to že vedla - ampak kva češ. nemci pridejo v kemp za pol leta. boli jih dupe. hrvati vsaj dobijo delo. ampak manualci, servisna dejavnost.

ampak še vedno nismo rekli končne besede a ne? poglej, danes se novinarji premalo zavedajo, kolikšno odgovornost imajo pri pisanju in objavljanju. ergo. zadnjič mi je recimo frend, ki se ukvarja z glasbeno produkcijo rekel, da je gospa kulturna urednica na Dnevniku skinula dva novinarja, ki sta objavljala podlistke o glasbi. znani ljudje so. vsi jih poznamo. ampak bejbika pač stara kot je, na preži kot je, ji bolj dogaja da prca Jankoviće glede parkirišča, da piše pismo Pahorju in da opazuje gore. mislim ok, vse lepo in prav. ampak če izbira novinarje svoje redakcije po tem, kdo ji bolj diši in kdo se vmešča v njen kontekst, potem ne govorimo o prospektih kulturne prihodnosti za LJ. mislim kapo dol, Dnevnik je kao levičarski časnik, men so objavil 2 članka, niti enega mi niso plačal. mislim si, da jim je prav če jih kdo toži. to bi bilo res pravično. zarad mene si lahko to levičarstvo zataknejo od danke do grla gor.
uredniki zagotovo niso bili več to kar so, ideja da več kilometrine kot imaš, več veš, je lahko veljavna do neke mere, da. ampak če nisi sposoben izzivati in obračati lastne perspektive in pozicije argumentiranja - potem nisi dober urednik. še posebno nisi dober, če te zanimajo samo ustaljeni in preverjeni načini dela. nagon novinarske črede torej.

danes sem videla par ljudi, 2 fotografa sredi Aten. tujca z odsotnostjo ležernosti. ni čas pravi da bi bili v Atenah. lahko jih prepoznaš v 1sekundi. Hyper American Hysterical Shit of positive attitude. fotkal so stare ljudi, grke in se obnašal k opice. neverjetno kako pridejo s čipi v glavah v Atene, misleč da bodo skužili grke v 5 sekundah kot v hollywoodu. jih torej pofotkal. jim vzel delček duše in objavili zgodbe. kot da ljudje ne znajo več ničesar drugega kot krasti drugim.

poglej, če pustimo te vulgarizme. in se vrnemo nazaj - rusija in amerika - vzemimo za primer dvoje BBC in Pussy Riot fenomen. Ne vem, če si gledal dokumentarec, ki ga BBC posname o Pussy Riot dogodku. gre za sila zanimivo zadevo. namreč poglej.
http://www.bbc.co.uk/programmes/p01hs5t8
BBC posname visoko kvaliteten dokumentarec, posnetki so kronološki, intervjuji super. umanjka jim edino nekaj: širša perspektiva, umestitev fenomena v ruski kontekst. ampak valda, zakaj bi BBC šel to kontekstualizirat. zanima jih liberalna perspektiva, zahodnjaškost. valda, pussy riot sestavljajo 3 bejbe. (ena) ki je rahlo performativna, v preteklosti uprizarja orgije s fantom, ko je noseča v muzeju biologije ... če mene vprašaš bejba nima čist razčiščeno ampak pustimo (druga) ki je svetlolasa, samohranilka in mati malega deteta (tretja) ki je najbolj brihtna in ima za svojimi dejanji politični program.
Med sojenjem, po tem ko jih zaprejo, se samo tretja umakne. skuži pizdarijo in spiše govor, ter jo odpustijo ven iz pripora.
Zdej ok, all in all, umetniki so fajn, edini so ki imajo torpedo u riti, edini ki gredo špilat punk v osrednjo pravoslavno cerkev v Moskvi. gre seveda za fenomen dvojnega napada na avtoriteto očeta: na Putina kot tudi na avtoriteto pravoslavne cerkve.
ampak poglej potem nadaljevanje: na koncu nekatere od njih, mislim da brez tretje, gredo paradirat k Madoni na oder. kratko malo: čista blamaža. brez argumentov. brez učinka. fejk. nobenega punka v bližini.

RŠ izgublja kredibilnost

Upam samo, da je ne bodo izgubili komentarji pod RŠ prispevki.

ma ne, to se samo mal špilamo. skratka, treba je razumeti samo eno - zato tudi vsi ti komentarji. POLITIKA se umika v ozzadje. trump in clinton. snowden in 2 obtožbi spolnega nasilja. tor in obtožba spolnega nadlegovanja. hollywood in ta jajca zdej. vse to - povzroča ljudem turm-oil. skratka nekaj, da se lahko opredelijo povsem ne-racionalno. mislijo, da s tem ko se opredelijo do tega, imajo politično mnenje. NE. finta je drugje. politika se umika v ozzadje, zaodrje. igra se spreminja. ampak o TEM, pa nihče ne piše. ker niso simpl te zadeve. in tudi ... malo kdo bi štekal, ker za to rabiš kar veliko znanja in more ti mal preskakovat v glavi, da povežeš vse skupaj. stare generacije novinarjev tu povsem najebejo. nimajo blage veze kaj se dogaja.
e. tukaj smo. sedaj.

pri tem pozabljamo še na nekaj! Guardian! vodilni raziskovalni novinar Guardiana je kje? Rio De Janeiro, yeah Brazil!
mislim ... kakorkoli... to je treba imeti v mislih.
ko potem zveza novinarjev SLO lansko leto naredi velik pomp in podelijo nagrade najbolj prodornim raziskovalnim novinarjev za njihove dosežke - naredijo to kako? javno! pred kamero dajo vse novinarje in jih intervjujajo. Delo business. stari TO je čisti KIKS. blamaža. dokaz temu, da nekdo res ne šteka, da nima blage veze kva se dogaja na mednarodni politiki in digitalizaciji ozzadja družbe. mislim ok, če ti modeli štekajo splet in so istočasno hekerčki, ok. ampak .... in SPET. imamo tudi tu nekoga, ki je v ozzadju - valda. družboslovna informatika, pajek style - gospod A. Žardin.
sedela sva midva v učilnici skupaj na FDV-ju. mel smo par predavanj skupaj. vedno je lice zadaj.

skratka mladi moji. v celi zgodbi z novinarji v SLO nekaj ne štima. nekaj enostavno smrdi. kdo je s kom povezan - kdo ve. imam še en vir, ki mi je potrdil, da Videmšek bluzi stari. da si mal zmišljuje. fantazira stari. kar mal počez, brez da bi se poglobil v zadeve. jebemti in to je krona našega novinarstva kao. v resnici je pa samo fotograf besed, rahlo napsihiran na nek apokalipsa krizni fleš. preveč dela model. in preveč je površen.

Afrika 2.0.
http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/novi-mali-afrika-2-0.html
vidite - zadeva se obrača. Afrika na primer postaja danes epicenter plenjenja. plenjenja naravnih virov. v afriki je res veliko kitajcev, mi je frend rekel, ko je bil v Gani dolgo časa. ne vem če se spomnite napad na glavno mesto Kenije (bivše nizozemske postojanke) 4 leta nazaj. kao teroristični napad.
afrike tudi doživlja res strahotne aspiracije po grabljenju zemlje. nihče ne ve od kod se steka denar podjetij, ki grabijo.
potem --- lansko leto je bil sestreljen satelitek od facebooka v ZDA. hoteli so facebook lansirat v afriki. pa nekomu to ni šlo v račun.
znanstveniki pravijo, da so odkrili pod afriko ogromne količine vode, ampak res ogromne. zadeva je zapletena, ker za črpanje vode potrebuješ res precizno infrastrukturo. mislim, da so nemci o tem razpravljali, če se ne motim.
seveda so v preteklosti bili glavni francozi, če se ne motim. zato toliko afričanov govori francosko. znan je dokumentarec tudi o kralju iz belgije, ki v kongu dela grozljive reči.
jah ... mislim, da edino afriška država, ki ni imela kolonialističnih zavojevalcev je bila - etiopija.

*Moderna zgodovina sicer jasno kaže, da je urjenje lokalnih sil neskončno drago in neučinkovito. Najbolj skrajen primer takšne »slabe prakse« je Afganistan. Podobno velja za Irak. *

urjenje lokalnih sil? ta je pa krepka. vsi vedo, da je afrika zagnala posel s sužnji tako, da so na gin in trgovino navlekli par afričanov, ki so potem harali po afriki in ljudi ugrabljali ter jih preprodajali belcem. no, vsaj to jaz vem po obisku muzeja v amsterdamu.
*V Sahelu, morda najbolj vnetljivem območju na svetu, je »iraški scenarij« namreč zelo predvidljiv. Še posebej zato, ker jedro islamističnih milic ni malijsko, zato ne potrebuje podpore med lokalnim prebivalstvom.*
*Islamistične skupine, ki se večinoma financirajo prav z ugrabitvami tujcev, s preprodajo droge in cigaret ter trgovino z ljudmi, imajo na voljo velik »kadrovski bazen«, zato je jasno, da se bo francoska vojaška navzočnost v Maliju hitro morala prevesti v politiko. Sicer bo sledila velika tragedija globalnih dimenzij. *
stari, pa sej niti nismo še doživeli konca kolonialističnih aspiracij, zdej pa spet zagovarjamo tako odkrito francijo v politiki Malija. to je pa res zanimivo.
pha. smrdi smrdi.
https://www.youtube.com/watch?v=YKK3D0H9fWo

knjiga - Chinua Achebe: RAZPAD
https://www.youtube.com/watch?v=YKK3D0H9fWo

pozna zgodbo iz preteklosti - Ruanda?
afričani se dvignejo in pokoljejo celo populacijo Ruandcev, ki so sodelovali z belci. ergo.

@anonymous Te lahko povabim, da se udeležiš naslednje APR avdicije?

fant moj. jaz se že preveč let pečam z vami. phahahah. in zapustila sem slovenijo že 7 let nazaj :-)

poglej. samo en simpl primer ti dam, ki potrdi vso kredibilnost zgoraj pisane kače. poglej 6.12. dan miklavža. ploeg miklavžka imaš koga? črnega petra. med ostrimi kritiki kolonializma, velja Črni Peter za ostalino kolonialistične miselnosti gor na severu in zahodu. Črni Peter je bil metafora črnca, ki straši otroke. ergo.
na današnji dan je tako mnogo bolje kot z belčki in jajci od Videmška se ukvarjati z nečim drugim: z etnografskim dokumentarcom od mojega frenda, ki se mi zdi, da res na zelo subtilen način se ukvarja s problematiko izobraževanja afričanov v šolah po zgledu francozov in njihovih kolonialističnih apetitih.
Toplo priporočam:
http://www.def.si/frm_display/slovenian-movie-details/?entry_id=260
http://lumina.si

morda se vam sedaj malce sanja, kako daleč daleč smo zabredli.

ej LIO. ampak imam pa eno vprašanje zate. Kaj si misliš o Sorošu in Firefox-u glede na tole:
https://www.activistpost.com/2017/08/mozilla-joins-george-soross-efforts...
če vemo ob tem tudi, da PodČrto je financiran s pomočjo Soroša? kdo je zdej ta tič?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness