Off v Heliosu

Aktualno-politična novica
13. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

Svetovna banka od leta 2019 ne bo več financirala raziskav in črpanja nafte ter zemeljskega plina. Namen te odločitve je pomagati državam, da dosežejo cilje zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, kot so bili dogovorjeni v Pariškem sporazumu. Banka je sporočila še, da bo do leta 2020 28 odstotkov posojil namenila za boj proti podnebnim spremembam. Izjavo je Svetovna banka podala na podnebnem vrhu v Parizu, kjer so se ob drugi obletnici Pariškega sporazuma zbrali svetovni voditelji.

Rusija je začasno zaprla veleposlaništvo v Saani in iz Jemna umaknila vse svoje diplomatsko osebje. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo diplomati z delom nadaljevali v Riadu v Saudovi Arabiji. Razlog za začasno prekinitev diplomatske prisotnosti je vedno slabša varnostna situacija v Jemnu. Oktobra je koalicija pod vodstvom Saudove Arabije uvedla blokado in zaprla meje. Namen blokade, ki se je začela oktobra, je prekinitev dotoka orožja, ki naj bi ga Hutijem dobavljal Iran. Posledica blokade je omejen dotok goriva, hrane in zdravil, kar poglablja krizo v Jemnu. Združeni narodi opozarjajo, da je v Jemnu od začetka konflikta umrlo več kot 10 tisoč ljudi, več kot tri milijone ljudi je razseljenih. Državo sta prizadela izbruh hude lakote in epidemija kolere, ki je prizadela več kot milijon ljudi.

Facebook naj bi več prihodkov od oglaševanja začel prijavljati v državah, kjer so bili ustvarjeni. Finančni direktor podjetja Dave Wehner je povedal, da bo Facebook prihodke prenehal preusmerjati na sedež podjetja v Dublinu. V letu 2016 je Facebook na Irsko preusmeril 13 milijard evrov prihodkov, kar je sprožilo ogorčenje v Nemčiji in Franciji, kjer so bili prihodki dejansko ustvarjeni. Na Irskem ima sicer zaradi ugodnega davčnega režima sedež več velikih tehnoloških podjetij, tudi Apple in Google.

Brazilske banke so dosegle dogovor o kompenzaciji za izgubljene depozite ob reševanju hiperinflacije v 80-ih in 90-ih letih. Pet večjih brazilskih bank bo v celoti povrnilo depozite, ki so bili manjši od 5000 realov, kar trenutno znaša okrog 1500 dolarjev. Kompenzacije za izgube, višje od te vrednosti, bodo znižali za 8 do 19 odstotkov, delež teh depozitov pa znaša okrog 40 odstotkov. Pet brazilskih bank, ki so dosegle dogovor, dolguje okrog 95 odstotkov depozitnega dolga, dogovor pa predvideva poplačilo desetih milijard realov dolga, kar znaša okrog 2,5 milijarde evrov. Brazilska centralna banka je celotno vrednost v krizi izgubljenih depozitov sicer ocenila na 342 milijard realov, kar znaša okrog 88 milijard evrov. Brazilija se je v drugi polovici 80-ih in prvi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja soočala z več tisočodstotno inflacijo. Za reševanje situacije so brazilske vlade zamenjale več valut, ponovno stabilnost pa je Brazilija dosegla z agresivno izvozno politiko.

Nizozemska se bo pridružila Avstriji v tožbi proti nemškemu zakonu o cestninjenju na Sodišču Evropske unije. Nizozemsko ministrstvo za promet je v izjavi povedalo, da je zakon po njihovem mnenju diskriminatoren do tujcev in posledično krši prosti pretok prometa. Za uporabo nemških cest bodo nemški in tuji vozniki sicer plačali enak znesek, vendar bodo domači vozniki preko davčnih odbitkov in drugih olajšav večino stroškov dobili nazaj. Evropska komisija je zakon že leta 2015 označila za neskladnega z evropskim pravom in blokirala njegov sprejem. Z drugim razlogom mu nasprotuje tudi nemška opozicija, saj po njenem mnenju vzpostavlja neupravičeno razlikovanje med domačimi vozniki. Tisti, ki vozijo starejši avto, naj bi dejansko morali plačati več kot tisti, ki ceste uporabljajo pogosteje.

Ministri držav Evropske unije so se po celonočnih pogovorih dogovorili za ribolovne kvote za leto 2018. Evropski komisar za okolje Karmenu Vella je izpostavil, da je 53 staležev rib sedaj na nivoju, ki je po mnenju znanstvenikov potreben za trajnostni razvoj. To predstavlja dve tretjini vseh rib, kar je napredek v primerjavi z letom 2017, ko je bilo na tem nivoju 44 staležev. Dogovor kritizira okoljevarstvena organizacija Oceana, saj še naprej spodbuja prakso pretiranega ulova. Oceano moti tudi počasen napredek, ki ne prispeva dovolj k doseganju cilja popolne odprave prekomernega ulova do leta 2020.

V Strasbourgu poteka plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Iz tam se javlja sodelavec Žan Zupan.

Izjava

Delavci Heliosa spontano stavkajo. Ob osmih so skoraj vsi delavci prekinili z delom in ustavili proizvodnjo. Razlog za stavko je božičnica, ki bi morala biti izplačana v petek. Znesek božičnice, ki je bil predhodno dogovorjen s sindikatom, je po mnenju zaposlenih prenizek. Zaposleni, ki prejemajo nad 1500 evrov bruto osnovne plače, naj bi prejeli 200 evrov bruto, tisti, ki prejemajo manj kot 1500 evrov bruto, pa 350 evrov bruto. Komentira predsednik sindikata kemične, kovinske in gumarske industrije Tomaž Kumer.

Izjava

Uprava na očitke odgovarja, da se je s sindikatom dogovorila za 25 odstotkov višji regres, povečali so plače in zaposlili nove delavce. Izpostavila je, da je znesek božičnice enak lanskemu, zato upora zaposlenih ne razume.

Izjava

Helios je aprila od avstrijskega holdinga Ring International kupila japonska družba Kasai Paint in zanj odštela 572 milijonov evrov. Ring International je sicer leta 2014 Helios kupil za 145 milijonov evrov.

OFF sta pripravila vajenka Pia in Novelli.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Svetovna banka od leta 2019 ne bo več financirala raziskav in črpanja nafte ter zemeljskega plina.*
ja bravo res, zakaj LE bi to financirala, ce imajo to cez privatna podjetja in multi/nacionalke. tumpleki.

Nizozemska se bo pridružila Avstriji v tožbi proti nemškemu zakonu o cestninjenju na Sodišču Evropske unije.*
Nizozemska je vedno tako zelo skrbelo za svoj ugled na političnem, pravnem in gospodarskem horizontu. res. v bistvu pa jim gre sam za keš. vedno se najde način, da se izsili in domisli kako spedenat, da se služi mastno. pha.
da ne bo kdo mislil kako so ti ljudje odprti in liberalni zaradi tega ker imajo kofi šope in pa kurbe sred centra Amsterdama. to je samo in samo zaradi tega, da imajo nadzor, regulacije in pobiranje davkov omogočeno... hehehhee.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.