Na sledi orožju

Oddaja
Trgovina z orožjem
18. 12. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Organizacija Conflict Armament Research, ki ima mandat Evropske unije za sledenje orožju na konfliktnih območjih, je objavila poročilo z naslovom Weapons of the Islamic State. Poročilo temelji na triletni preiskavi okrog 40.000 kosov orožja in streliva Islamske države, do katerih so člani preiskovalne skupine pridobili dostop. Poročilo ugotavlja, da 50 odstokov orožja in večina municije islamske države prihaja s Kitajske in iz Rusije ter 30 odstotkov orožja iz vzhodnoevropskih držav, predvsem Bolgarije, Romunije in Srbije. Ključne ugotovitve preiskave povzame Damien Spleeters, vodja operacij za Irak in Sirijo v organizaciji Conflict Armament Research.

Izjava

Večina orožja Islamske države je bila izdelana v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, razloži Spleeters.

Izjava

Večina sestavin za eksplozive v nasprotju s tem prihaja iz Turčije.

Izjava

Orožje iz vzhodnoevropskih držav v roke Islamske države pade iz rok sirskih upornikov. Tem so ga večinoma priskrbele Združene države Amerike in Saudova Arabija, ki ga odkupujejo od vzhodnoevropskih držav. Kot v svojem poročilu iz septembra letos ugotavljata novinarja Balkan Investigative Reporting Network Ivan Angelovski in Lawrence Marzouk, se je dotok orožja Islamski državi močno povečal septembra 2015, ko je ameriški Pentagon spremenil svojo taktiko v boju proti njej. Ko je leta 2014 Islamska država prevzela velik del Sirije, je Pentagon začel izvajati tako imenovani program treniranja in oborožitve, ki naj bi vzpostavil novo vojsko sirskih upornikov za boj proti Islamski državi, oboroženo z modernim ameriškim orožjem. Vendar je čez devet mesecev program propadel, saj je le nekaj rekrutov dejansko končalo na bojnem polju. Takrat je Pentagon začel oboroževati že obstoječe uporniške skupine, predvsem z orožjem iz Vzhodne Evrope. Od takrat so ZDA v to orožje vložile 2,2 milijardi dolarjev. Kot ugotavlja poročilo Conflict Armament Researcha, je bila večina tega orožja narejena še v Sovjetski zvezi.

Združene države Amerike in Saudova Arabija, ki orožje kupujeta od vzhodnoevropskih držav, le-tega torej prenašata naprej sirskim upornikom. Veliko ga pristane tudi v rokah Islamske države. ZDA in Saudova Arabija sicer o prenosu orožja v Sirijo ne obveščata vzhodnoevropskih držav, s katerimi imata sklenjene tako imenovane dogovore o končnem uporabniku. Glede na slednje sme orožje uporabljati zgolj država, ki je kot taka navedena v dogovorih, v tem primeru ZDA in Saudova Arabija sami. Prenos orožja upornikom je torej očitna kršitev dogovorov in zavajanje držav izvoznic, meni Spleeters.

Izjava

Države članice Evropske unije morajo sicer spoštovati pogodbo Združenih narodov o trgovanju z orožjem in evropsko skupno pozicijo o izvozu orožja. Ta predvideva, da morajo države izvoznice orožja pretehtati tveganje, da bo orožje uporabljano za vojne zločine. A to je nemogoče, če države ne poznajo končnega cilja orožja.

Izjava

Členi v dobavni verigi skušajo poti, po katerih orožje prihaja v Sirijo, na različnih nivojih zabrisovati. Kakšne taktike za to uporabljajo, razloži Spleeters.

Izjava

Sledenje izbrisom sledi izvora orožja je preiskovalce pripeljalo do povezav med sicer nepovezanimi konflikti, celo med spopadi nekaterih afriških držav in držav Bližnjega vzhoda.

Izjava

Poročilo sklene, da je mednarodna dostava orožja skupinam, udeleženim v vojni v Siriji, omogočila bistveno širši dostop do orožja Islamski državi. Današnji Offsajd zaključi Spleeters.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

zalica. zdaj se boš morala pa malo umiriti. jaz ne vem, če se zavedate, ampak takih informaciji ni v nobenih drugih medijih. če bi šli koga spraševat, o tem kar vi pišete in želeli naj se opredeli, vas bodo gledali kot da ste padli z marsa. morda ne bi bilo slabo, se usmeriti v bolj poglobljene in raziskovalne vode, ker ČASI se spreminjajo. ne živimo več v free press society ...
http://www.mladina.si/183310/novinarsko-castno-razsodisce-obsodilo-novin...

»Strašljivo: Na seznamu Sorosovih plačancev v fundaciji Open Society, ki načrtno destabilizira Evropo, sta tudi Ivo Vajgl in Tanja Fajon«
...
ni več preveč jasno kdo je kdo in kdo koga plačuje za skakljanje v ringl špilu. mislim, da si NE želite postati samo telo novičarskih informacij, torej delati in iskati za nekaj par evrov - medtem ko bodo drugi vlekli težke pare in se oklicevali za težke novinarske batine. a ne?
zato - kot bi rekla moja babica!!! - PAMET v glavo!

no, časa imamo ravno do maja 2018 - potem bo padla kocka!

kužiš zdej mojo ZMAGO?
novinarji v SLO: isto sranje drugo pakovanje :-)

zanima me recimo - kje je sedaj velika novinarska batina Mladine - mladi up velikega nenadjebljivega Staša Zgonika? poznam tipčka, paralelka smo bli na Bežigradu, vem od koga je bil sošolec, vem tudi da je delal KOMUNIKOLOGIJO na fdv-ju. in potem hopla konoplja velik novinar Mladine. od malaga. čopa čopa. fletek na K4, luksuz bi človek rekel. ampak vedno sem se spraševal(a) zakaj jaz tega človeka nikjer nikoli nisem videla zvečer zunaj. čekiral(a) sem malo kaj piše, dobro plačan mladi novinar, dobro je delal, zanimive tudi perspektive vlekel ven - take znanstvene, človek bi rekel zdravo razumske ... in potem ... PRVA STRAN Mladine - Angelina Jolie si je fuknla ven ne samo joške ampak tudi medenica sledi.
takrat sem bil(a) v Amsterdamu.
takrat sem si rekla: če ti ne bade glavica na tla, potem ne bom spala mirno.

KUŽIŠ SEDAJ HIPOKRIZIJO?
tiči bodo vedno obili tiči. poznam poznam. tudi Izaka KOširja poznam.
VEm vem vem ... vem kam psi tačko molijo. phahahahhahaahhaahahahahha

ampak zato pa imamo mlade novinarske UPE a ne?
https://www.youtube.com/watch?v=VXYIePeNc3c

čas je. imama veliko dela - maj 2018 je blizu.
čistko smo opravili. delo nas čaka.

hočete moje mnenje? še Rise.up mi je crknil. hehehe. matr so počasni.
TOREJ.
imamo dve možnosti: dve izbiri: MICROSOFT in pa TUV AUSTRIA.
JAZ glasujem za TUV AUSTRIA. logično! pokrivajo super trge: grčija, ciper, turčija, jordan, egipt, albanija, pakistan, qatar, UAE.

jaz bi se začela na primer družiti z glavcami a la ...
uncle BOB - ROBERT C.Martin
in pa BRUCE SCHNEIER.

a me kdo kuži? al sem mal prehitra?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness