Britoff brez konkurence

Aktualno-politična novica
Facebook
21. 12. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Na dvojni tapeti se je znašlo socialno omrežje brez konkurence Facebook. V Nemčiji ga je pod drobnogled vzel varuh konkurence, v Franciji pa informacijski pooblaščenec oziroma varuh zasebnosti na spletu.

Začenjamo v Nemčiji, kjer je varuh konkurence podal predčasno mnenje, da Facebook s tem, ko od svojih hčerinskih podjetij neomejeno kopiči podatke in jih povezuje z računi na socialnem omrežju Facebook, zlorablja svoj monopolni položaj na trgu. Facebook namreč z računi na socialnem omrežju povezuje podatke iz sporočilne storitve WhatsApp, Instagrama in vgrajenimi API-ji, kakršen je na primer gumb za všečkanje na drugih spletnih straneh. Če spletna stran vsebuje slednjega, o vašem obisku te spletne strani izve tudi Facebook.

Socialno omrežje ima v 80-milijonski Nemčiji kar 30 milijonov uporabnikov, od teh pa več kot dve tretjini vsakodnevnih. Nemški varuh konkurence je sicer priznal, da obstajajo tudi druga socialna omrežja in storitve, konkurenčne Facebooku, a omrežni učinek uporabnike sili v uporabo Facebooka.

Nemški varuh konkurence se je obregnil tudi ob to, da uporabniki niso dovolj seznanjeni z načini uporabe podatkov, ki jih ustvarijo s surfanjem po širokem svetovnem spletu, in tako njihovo soglasje ni popolno. Na predčasno mnenje bo zdaj moral svoj odgovor podati še Facebook, končnega razpleta pa po poročanju portala The Register ni pričakovati pred poletjem 2018.

Mnogo prej pa bo do razpleta prišlo v sosednji Franciji. Tam je, sicer po nasvetu Delovne skupine iz člena 29, telesa Evropske unije, ki varuje zasebnost, Facebookovo politiko glede zasebnosti nase prevzel urad informacijskega pooblaščenca. Skupina iz 29. člena je opozorila na ohlapne pogoje, po katerih lahko Facebook povezuje podatke med računi drugih podjetij, ki si jih lasti. Ti so bili spremenjeni lansko poletje in zajemajo ciljno oglaševanje, varnost in zbiranje poslovnih informacij. Skupina iz člena 29 se je na spremenjeno Facebookovo politiko glede zasebnosti pritožila in ta jo je v EU za nekaj časa zamrznil.

Francoski varuh zasebnosti se je zapičil v posredovanje podatkov iz storitve WhatsApp v Facebookovi lasti. Trdijo, da Facebook ne more pridobiti soglasja za zbiranje poslovnih informacij niti za to ne more izkazati legitimnega interesa. Prav tako trdi, da uporabniki ne morejo podati soglasja glede načina uporabe podatkov, saj je edina alternativa, ki jim preostane, da zbrišejo določeno storitev.

WhatsApp ima tako en mesec časa, da Facebooku preneha pošiljati podatke iz nelegitimnih razlogov. Če bo opomin upoštevala, bo francoski varuh zasebnosti proti njej opustil postopek, sicer pa jo lahko doleti kazen. Facebook je 110 milijonov dolarjev težka kazen že doletela v maju, ko je Evropska komisija ugotovila, da je podjetje lagalo, da ne more avtomatično povezovati računov med obema platformama.

 

ob 8.06

Švedski parlament bo danes glasoval o spremembi zakona o posilstvu, ki bi breme dokaza z žrtve prenesel na obtoženca. Do sedaj je bil nekdo lahko obsojen posilstva zgolj ob dokazu, da je uporabil grožnje ali nasilje. Po novem bi to veljalo že, če žrtev ni dala izrecnega privoljenja ali očitno izrazila želje za spolni odnos. Če bo parlament zakon potrdil, bo ta prišel v veljavo z začetkom julija prihodnje leto.

Alaska national wildlife refugeeV ameriški zvezni državi Aljaska bo v delu rezervata Arktično narodno zavetje za divje živali po novem dovoljeno črpanje nafte in plina. Kongres je namreč s predlogom zakona odločil dati v zakup dele rezervata. Ta obsega 600 hektarjev, v njem pa med drugim prebivajo polarni medvedi in grizliji ter okrog 200 vrst ptic. Predlog zakona, ki ga je pripravila senatorka Lisa Murkowski, bo predsednik Donald Trump po vsej verjetnosti kmalu potrdil. Njegovi zagovorniki trdijo, da bo črpanje nafte v rezervatu ustvarilo službe in pripomoglo k zagonu Transaljaškega naftovoda. Slednji je vir nafte za ameriško zahodno obalo, trenutno pa deluje zgolj s četrtino svojih kapacitet.

Slovenija pa se je včeraj vpisala v zgodovino. Na njeno pobudo je namreč Generalna skupščina Združenih narodov 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Glavni pobudnik dneva čebel, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je v sledenju tega cilja deloval tri leta. Vendar napori še niso končani. Potekajo že priprave na proslavo ob prvem svetovnem dnevu čebel, ki bo v Breznici, rojstnem kraju očeta modernega čebelarstva Antona Janše. Vlada pa je pred dobrim tednom tudi sprejela novelo zakona o kmetijstvu, ki med drugim predvideva ustanovitev slovenske čebelarske akademije.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

no, ne mislit, da je ideja za sodni pregon s strani Nemčije in Francije zrastla na njihovem zeljniku. ne, seveda v tem prednjači Amerika, ampak z drugimi argumenti.
Na srečo imajo ljudje v Nemčiji in Franciji še nekaj pameti. medtem ko Nemčijo zanima bolj trgovinska plat, Francijo zanima bolj intimna plat zbiranja podatkov. ampak v osnovi ... ajde, počakajmo kako se bo razvilo ko bodo začeli mahat z GDPR-jem in predlagali, da so odkrili rešitev za celoten problem. No, GDPR v Nemčiji že nemoteno deluje, da ne bo pomote.

je pa zanimivo vprašanje kaj počne v tem trenutku naša informacijska pooblaščenka. nedavno je bil objavljen članek na MMC RTV SLO, da gospa Pirc-Musar vodi proces proti omalaževanju javnega imena Karin Erjavec, če se ne motim. TOOOO pa je res zanimivo. pade mi na pamet rek, ki sem gla slišala pred dnevi: Once a lawyer, always a lawyer.
Seveda ima Karin Erjavec renome, je doktorirana komunikologinja, ne glede na vsebino in kvaliteto lastne kariere in eksistence.
Enkrat ko smo bili še študenti, nam je gospodična doktorica zabičala, Karmen Šterk če se ne motim, rekla nam je: poglejte, če tečeš nag okoli hiše imaš dve možnosti. če ne boš izobražen, te bodo imeli za norca. če boš imel doktorat, te bodo imeli samo za malce posebnega.
zdej v primeru Erjavčeve nihče ne bo rekel na glas, da je neumna in izkoriščevalska. to kar počne ona, je pravzaprav dolgoletna praksa vseh univerzitetnih mentorjev po svetu. imam frenda, ki je v Kongu raziskoval koruptivne prakse med učitelji in profesorji. kar zanimivo je to.
slej ko prej - se bo razvedelo.

vsaj za vodo in čebele so poskrbel.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness