Bibi gre na sever

Oddaja
26. 12. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Zunanja politika izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je te dni obrodila sadove v dveh skandinavskih državah. V petek, 22. decembra, je dansko zunanje ministrstvo sporočilo, da bo prekinilo s financiranjem nekaterih nevladnih organizacij, ki podpirajo gibanje za bojkot, dezinvestiranje in sankcije Izraela, krajše BDS, ter zaostrilo pogoje za pridobitev oziroma ohranjanje državne pomoči. V ponedeljek ji je sledila podobna odločitev norveške vlade z utemeljitvijo, da je taktika bojkota Izraela nezdružljiva z vladnimi zunanjepolitičnimi usmeritvami za leto 2018, v katerih se nameravajo zavzemati za “dialog in sodelovanje” sprtih strani ter, da “bojkoti ustvarjajo oddaljenost”.

Potezi sta se zgodili po koncu danske vladne preiskave seznama izraelu nevšečnih nevladnih organizacij, ki ga je danski vladi ob majskem uradnem obisku predal izraelski premier Netanjahu. Markos Pizarro iz organizacije BDS Norge predstavi odločitev norveške vlade:

Izjava

Organizacije, kot so BDS Norge, pa že sedaj ne prejemajo veliko vladnih sredstev.

Izjava

Nova politika norveške vlade, da odtegne finančno podporo nekaterim propalestinskim organizacijam, pa utegne vplivati na druge organizacije, ki so bolj odvisne od vladne podpore. Pizarro pri tem še izpostavi, da je nova politika zastavljena precej široko in kljub temu, da omogoča odtegljaj financiranja propalestinskih organizacij, njen namen leži predvsem v sporočilu izraelski vladi.

Izjava

Najaktivnejša norveška organizacija v Palestini je Norwegian Refugee Council.

Izjava

Gibanje BDS se zavzema za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu. Norveški pokojninski sklad pa ima v tej državi za približno 5 in pol milijarde evrov investicij.

Izjava

Pizarro izpostavi, da je danska vlada sprejela določena prizadevanja BDS gibanja, kot je denimo označevanje izdelkov z okupiranega ozemlja, česar Norveška ni storila.

Izjava

Veliko vlogo pri tem, do kakšne mere bo norveška vlada izvajala sprejete ukrepe, igra tudi sindikalno gibanje. Krovna sindikalna organizacija na Norveškem je namreč izglasovala popolno podporo taktiki bojkota in se na vladno potezo sploh še ni odzvala. Od tega odziva pa je, kot zaključi Pizarro, v veliki meri odvisna tudi širša taktika gibanja na Norveškem.

Izjava

DODATEK: Povezava do portala Danwatch, neodvisnega medijskega in raziskovalnega centra, ki je objavil izčrpno raziskavo odsega gospodarskega sodelovanja med skandinavskimi državami in izraelskimi podjetji v okupiranem ozemlju.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

to je pa res zanimivo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness