1/5 za kulturo

Kulturna ali glasbena novica
22. 1. 2018 - 15.10

Združenje radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije je v današnji izjavi javnosti pozvalo predsednika vlade republike, da razreši ministra za, ne boste verjeli, kulturo. Ugotavljajo, da minister Anton Peršak ni kompetenten za pripravo zakonodaje, ki bi medijem omogočala obstoj. Kot razlog navajajo izključenost stroke v pripravi ključnih dokumentov, kot sta Strategija razvoja medijev in Nacionalni program za kulturo, v katerih z izjemo RTV ostali mediji sploh niso omenjeni. S tem Peršaka obtožujejo ignorance in nepoznavanja vloge medijev v demokratični družbi, v kateri naj bi ti zagotavljali javni nadzor nad oblastjo.

 

Več o odsotnosti medijev iz dokumentov razvoja pove predsednik upravnega odbora Medijske zbornice Rajko Djordjevič:

 

Izjava

 

O trenutnem financiranju lokalnih in nacionalnih medijev ter zakaj mediji, radijski, televizijski in časopisni, izginjajo, nam Djordjevič razloži:

 

Izjava

 

Rajko Djordjevič prav tako pravi, da poleg zahteve po poenostavitvi zakona, vlado poziva, da do konca mandata vrne zmanjšana sredstva v višini 5 in pol milijona evrov.

 

Če nad razpisi na področju kulture po objavljenih negativnih rezultatih sofinanciranja tako nekaterih vrhunskih nevladnih organizacij kot tudi jezikovnega portala Fran še niste obupali in ste registrirani kot kulturno društvo, se lahko prijavite na Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, ki ga financira Javni sklad za kulturne dejavnosti. Morda pa le od razpoložljivih malo manj kot 350 tisoč dobite 3 in pol. Več na jskd.si.

 

Če pa vam kultura prijavljanja na razpise za kulturo ni po godu, se rajši pridružite Društvu ŠKUC, ki vabi ustvarjalke in ustvarjalce različnih zvrsti, neuveljavljene glasbene avtorje, gledališke produkcije in nasploh ljudi z inovativnim pristopom, da se prijavijo za sodelovanje pri projektih Teater v galeriji in Muzika na Starem trgu ter za vodstvo delavnic za otroke in mladino. Več na skuc.org.

 

Kljub temu da je večina muzejev na dan ponedeljka zaprtih, si lahko danes vseeno ogledate razstavo latvijskih umetnikov Rase Šmite in Raitisa Šmitsa [Rajtisa Šmitsa] v Galeriji Kapelica. V instalaciji Nihanja mikrosvetov, ki je del serije Biotricity, avtorja raziskujeta možnosti izkoriščanja alternativnih virov energije v prihodnosti. Iz odpadnih vod z biološkim procesom s pomočjo bakterij proizvajata električno energijo, ki jo nato transformirata v zvočno strukturo. Kako pravzaprav ozvočiš bakterije na delu, saj te proizvedejo majhne električne napetosti okoli 0,7 volta, nam razloži Voldemārs Johansons:

 

posnetek

 

 

Rezultat ozvočenih bakterij se sliši takole:

 

posnetek

 

Instalacijo si lahko ogledate in slišite vse do 23. februarja.

 

 

Nekulturno je praskala vajenka Urška.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ja, vsak pravi kulturnik in umetnik danes je mreženje znotraj kulturnega sektorja v republiki sloveniji že davno tega obesil na klin. včasih več feed-backa dobiš od varnostnika na železniški postaji, bosanke ki ti ob 5h zjutraj skuha kavo na ljubljanski tržnici in mimoidočega pozdrava človeka na motorju, ki prevaža časopise na vse zgodaj.
kva pa ti umetniki danes sploh še delajo k da furajo svoj egotrip, pojejo o miškah ki ne fafajo in podobne kretenizme. res, poden od podna.

aja no, lahko pa tudi poveličujejo hibride, si menajo barvo učkov kot Maja Smrekar in si bradavico rinejo v usta svojega psa. uau. če je to komu inovativno in v skladu s časom - ja potem mi pa to povejte, da jaz zavrtim svojo urco kakih 100 let nazaj, da vidim kdaj in kje živim, v kateri jebeni epori tega sveta.
katastrofa res.

Kako pravzaprav ozvočiš bakterije na delu, saj te proizvedejo majhne električne napetosti okoli 0,7 volta, nam razloži Voldemārs Johansons*

stari moj - jaz bi ti fuknila na glavo en hud mega velik zvočnik, pa da vidim kaka bi te ozvočila.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.