Pikasta detektivka

Recenzija izdelka
23. 1. 2018 - 13.00

Šapice, kožuščki, progice, smrčki, repki, krempeljčki, kopitca in še kaj. V gobcu pa smotka kadeče akacije in dežni plašč SMB barve. Z obvezno čepico, ki prekriva pogled iz teme.

Že ljubljanski golobi govorijo o daljnjih bratih iz Serengetija in njihovih visokoraslih prijateljih, na podlagi katerih naj bi bil izrisan Kosmati krimič; novi strip strip-filozofa Izarja Lunačka in njegovega bolj zaraščenega prijatelja, glasbenika-prevajalca Nejca Jurena. Paru je v lanskem letu uspel najprodornejši podvig v zgodovini slovenskega stripa - v stilu bega možganov, ne da bi ti res kam odšli. Predvsem je odletel najprej njun produkt, potem pa še avtorja - v Ameriko!

Pred domačimi brati so lahko strip, še pod imenom Animal noir, brali bratje Američani. Od tedaj pa do prevoda pri Cankarjevi založbi je strip zrasel vsaj za kak format.

Ali lahko izdelku, ki je bil najprej izdan v tujini, nato pa tudi doma, rečemo prevod?

Originalna očetnjava IDW je detektivko tako zvito zapakirala, da je bila tudi prva promocija angleške verzije v Sloveniji večkrat zamaknjena zaradi sledenja pošiljke. Izkazalo se je, da so Ljubljano umestili kar na jug Španije. Toliko na kratko, če slučajno niste vedeli, zakaj je letos tako mila zima. Detektivi so mi povedali.

Neglede na letni čas noir ostane noir, četudi mu krimič rečemo. Opremljen s klobuki in z dežnimi plašči, z bogatimi ter vplivnimi sumljivci in s siromašnimi, večno kadečimi detektivi. Oziroma -om, detektiv-om. Pa tudi s temnimi barvami v umazanem in pokvečeno grotesknem, a vendarle srčkanem živalskem svetu. Pa kaj, če sta razburjeni pavijan in jezni leopard s profila enaka! Pa kaj, če so vsi oblački umetno in neorgansko ovalni! Važno, da se ohrani miroljubna ureditev sicer nevarnega živalskega sveta, ko je vse drugo že tako skorumpirana jama skrivnosti. Čisto človeško - po živalsko. In važno, da se je Lunaček spet začel igrati z barvicami! Še hiter namig za na pot: pobarval je tudi nekaj notranjih listov decembrskega Stripburgerja ob 25. obletnici nastanka. Na še mnoga leta!

Morda so vsi štirje deli, po slovensko zbrani v enem, še ena antropomorfna živalska zgodba na vaši polici. Tale je namenjena višjim policam, po katerih se otroško znanje o svetu še brezhaskno steguje. Do kajenja ilegalne akacije ima čas preživeti še kakšno revolucijo, ko bodo plenilci morda ponovno začeli loviti štirinožne zrezke in jih jesti pri živem telesu. A to so le insinuacije, grda podtikanja po vzoru družine nilskih konjev; resnico bi mogoče lahko razkrila detektivska žirafa - mislec Immanuel ... Karo.

Potegnimo črto pod pravkar prebrano. Takšno, črno, nikoli ravno in večkrat prekinjeno, kot bi poskušali oponašati podobo savanske divjadi in plenjadi. Kajti med živalmi je ne bomo vlekli, da bi jih razdelili med kvadratke. Naj svobodno tečejo po strani! Svobodne črnih ograj!

Žal vsak stripofil kljub povedanemu slej ko prej pride do točke, ko stripa ne more več brati. Dodatki po ameriško - z izjemo ocvrtega krompirčka - prodajajo enojčke z besedami, zlistanimi v ravnih in strnjenih vrstah. Ker mora biti par strani porabljenih za ob-zgodbeni balast. Tako kot mora v stilu manufakturne politike umetnosti v Ameriki vsak strip dobiti svojega podizvajalca naslovnice. Ni pa nujno, da dobi vsak strip svoje nadaljevanje. A o tem v nadaljevanju ...

Kosmati krimič je krimič ohranil, ko krimič v mainstreamu ni bil več ohranjen. Ohranil je kontroverznost, kjer bi lahko bil ohranjen banalno. Ohranil je humor, kjer bi lahko ohranil depresijo. Ohranil je človeško, kjer ohranjajo živalsko. Ohranil je vsebino, kjer bi lahko ohranili pločevino. Ohranil je absurdno, kjer bi lahko ohranjanje pozabili. In ni ohranil meje, kjer je ni bilo potrebno.

Prvič v dvoje.

Prvič v Ameriki.

Prvič najprej v Ameriki.

Prvič barven.

In prvič je žirafa lahko tudi kletvica.

Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

men je tud blazno všeč detektivska žirafa. baje da gre sedaj na tečaj francoščine. a si to videla Pia? na vseh Jambo plakatih je. sprehodi se malo po mestu LJubljane in boš videla - copy paste tehniko. Francoski Inštitut in žirafa gor: Francoski Tečaji Že Potekajo.

sem pa poslušalo javno eter verzijo - ki se je končala - *nisam ga prvič brala pijana* -

ah Pija, da ne boš začela noro kolcati kot nora kura ali blazna krava. ti bo kdo sledil za petami, sedaj ko kokica ni šla dobro skozi, .... še vedela ne boš ko te bo spodneslo in boš obležala z glavo v povštru.
pa srečno!

Pozdravljena Ginko Biloba - javna eter verzija se je končala: "nisem ga brala prvič PiaN."

Pa lep pozdrav

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness