Postani krofi

Kulturna ali glasbena novica
14. 2. 2018 - 15.10

Konec karnevalskih rajanj se je končal v sončnem jutru pepelnične srede, ki nas je pričakala skupaj s postanim krofom in novo kopico zgroženih javnih mnenj, ki podpirajo kulturo, kulturnike in umetnice. Razburjenje, ki ga je sprožila podelitev Prešernovih nagrad, se še kar ni pomirilo. Na stran linčanih umetnic je danes stopil tudi minister za kulturo, Tone Peršak, ki pravi, da takšno moraliziranje kaže le na nerazumevanje sporočil, ki jih umetniška dela posredujejo. Ob Tonetovem ogorčenju lahko torej grešno ugriznemo v tisti krof od včeraj in uživamo v nežnem pretakanju marelične marmelade, saj nam je jasno, da se je kulturni post začel že veliko prej. Društvo Asociacija je na koncu javnega pisma zapisalo:

 

“V času, ko so povsod po svetu v porastu ideologije izključevanja in sovraštva, je še toliko pomembneje, da umetnost ostaja polje svobodnega izražanja, ki daje zavetje prosti kritiki in predstavlja kompas vsem, ki ne pristajajo na logiko zatiranja. Stališča, ki jih postavljamo v bran nagrajenima umetnicama, zato niso le podpora kritičnemu umetniškemu izražanju, temveč odgovor na temeljno vprašanje, v kakšni družbi hočemo živeti.”

 

Zveza DSFU (Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev) trenutno medijsko nevihto komentira takole:

 

“Povsem očitno je, da imajo take vrste pritlehnega, hujskaškega govora v medijih in celo na političnem parketu jasen cilj: v volilnem letu naščuvati čim večji del volilnega telesa proti slovenskim umetnikom in proti javnemu financiranju kulture, hkrati pa tudi zatreti in zaustaviti kritično umetniško misel in ustvarjalnost podrediti oblasti.”

 

Danes bo v SNG Maribor ob 19.30 mogoče videti ustvarjanje še ene izmed letošnjih nagrajenk Prešernovega sklada, koreografinje Valentine Turcu. Valentina za razliko od Simone in Maje ni bila deležna javnega linčanja, saj očitno reinterpretacija baleta v sodobnejšo formo pač ne škodi oblasti. Skladno z njenim godovanjem bo danes na sporedu predstava Romeo in Julija.

 

Romantično pa bo tudi v +Kantini MSUM-ja ob 18. uri, ko bo Mohamed Abdul Munem predstavil svojo prvo objavljeno pesniško zbirko, posvečeno enaindvajsetim ženskam, ki jih je spoznal v dveh letih bivanja v Ljubljani. Pesmi so iz arabščine prevedene v slovenščino in angleščino. Mohameda sta v otroštvu inspirirala palestinski pesnik Mahmud Darwiš in očetova knjižna zbirka v Alepu. Odločil se je, da se želi ukvarjati s kulturo in v 90. letih ustanovil založniško hišo Žerjavica (Al Qabas), ki je izdajala knjige ne glede na strah, ki je ob tem postajal vedno večji. Dokler ni postal prevelik in sedaj je Mohamed tu. Med novimi jeziki, inspiriran z novimi obrazi. Poslušajmo odlomek iz zbirke.

 

“...v soboto mi je po ljubljanskih ulicah

prevajala koncept umetnosti in znanosti

svetlobe, prevajala je iz šestih jezikov, ki

sem jih raztresel z lažjo, ona pa jih je zbrala

v spominu in na novo poustvarila dogodek.

Z njo sem pozabil na resnico, pravljico, na

nauk o kinematografiji, svetlobi in zvoku,

na razposajeno prisotnost lepote.

Mira odpre svoj objektiv, da zajame sliko

svetlobe, da popravi notranji naklon moje

fotografije in projicira zvok na moje srce kot

skrivni napev za preostali del dneva.”

 

Postovala je Urška.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

mislim, takole bo to - v 10 letih je v tej državi ipak postalo splošno priznano, da čeprav se status umetniov v SLO iz dneva v dan slabša - pa NASPROTNO prepoznan umetnik ali umetnica vedno JE alfa in omega tip top bog v kulturni smetani.
če potem pogledamo tole:

“V času, ko so povsod po svetu v porastu ideologije izključevanja in sovraštva, je še toliko pomembneje, da umetnost ostaja polje svobodnega izražanja, ki daje zavetje prosti kritiki in predstavlja kompas vsem, ki ne pristajajo na logiko zatiranja.

ok - ideologija izključevanja in sovraštva - to je res! to je pač del kapitalizma samega danes. zdej UMETNOST kot polje svobodnega izražanja - pa je dokaj amatersko in ozko zastavljen koncept in ni zadosten.
da o prosti kritiki in kompasu niti ne izgubljamo besed.

NAMREČ umetnost NI sama po sebi dobra! INTELIGENTNA umetnost je diamantek in neumna umetnost je ignorantska gnojnica. SEDAJ v post-modernizmu kjer se danes celo umetniškemu kritiku z imenom in priimkom vse bolj postavlja v ospredje rek *anything goes in art* because *anything goes* even for people living in the city and the state.

DANES je žal na zahodu in v EVROPI zelo zelo zelo malo umetnosti, ki bi bila pa res kvalitetna. post-modernizem in prav ta razvrat svobode, ko danes že vsako pisano tele JE lahko umetnik - je pač naredil poplavo dreka.
tako pač je.
nekateri ljudje se odločijo za poklic umetnika ne zato, ker bi bili nadarjeni - AMPAK zaradi lastne odločitve, ker je to pač kul a ne?
jah. dvorezen meč tu.

v kakšni družbi hočemo živeti.*

TOLE DRAGI MOJI PA SPLOH NI STVAR UMETNOSTI! AMPAK POLITIKE!
IN ČEPRAV NAČELOMA ni veliko razlike pri res izvrstni umetnosti med umetnostjo in politiko - pa to še ne pomeni, da bodo kar vsa UMETNIŠKA GOVEDA po vrsti sedaj pa bila pistojna za komentiranje in tvorjenje politike ...
lepo vas prosim ... malo odrasti ni slabo v tem lajfu

ne vem no - danes res ni čas za poezijo več. preveč zajebani časi so, da bi čitali romantično poezijo. ok sirec naj pač piše - itak ima celo jebo doma, puško tudi ni vzel v roko a ne? - sam tisti ki imama pa še cele glave, imamo pa v resnici 1.000 drugih pametnejših stvari za počet v lajfu k pa pisat o človeku ali ženski svetlobe in takih bedastočah.

malo se prizemljite.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.