Britoff 4 državnih udarov in 5 mandatov

Aktualno-politična novica
Velasco Ibarra
14. 2. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8.05

Sodišče v Veliki Britaniji je podprlo veljavnost naloga za aretacijo Juliana Assangea. Ta bo torej lahko aretiran v primeru, da zapusti ekvadorsko ambasado v Londonu, ki mu nudi zatočišče od leta 2012. Švedske oblasti, kjer so mu sodili zaradi obtožb o posilstvu, so preiskavo proti njemu medtem sicer že zaustavile in umaknile nalog za njegovo aretacijo.

Na izraelskem vojaškem sodišču se začenja sojenje palestinski najstnici Ahed Tamimi. Sodnik je odločil, da bo sojenje zaprto za medije. Tamimi, ki je prejšnji mesec dopolnila 17 let, je nedavno pozornost javnosti zbudila zaradi posnetka, na katerem udari in brcne dva izraelska vojaka. Kmalu po tem je član izraelske vlade povedal, da so oblasti izvedle preiskavo, s katero ugotavljajo, ali je ‘svetlolasa in modrooka’ Tamimi res prava Palestinka ali gre morda za plačano igralko, ki je incident povzročila z namenom, da bi očrnila Izrael. Izraelska kulturna ministrica Miri Regev pa je pred sojenjem dejala, citiramo: “To ni majhna deklica, ampak teroristka.”

Izrael bojkotira Izraelski filmski festival v Parizu, saj bo na njem predvajan film Foxtrot, ki prikazuje, kako izraelski vojaki prikrivajo uboje palestinskih najstnikov. Izraelska ambasada je sporočila, da se festivala ne bo udeležila, saj organizatorji niso upoštevali priporočil, naj izberejo “ustreznejši” film. Izraelska kulturna ministrica Regev je tudi sporočila, da bo poskusila preprečiti, da bi festival financirale izraelska vlada in različne judovske organizacije. Izraelske oblasti so tokrat očitno prisluhnile pozivom gibanja BDS, ki je že prej pozivalo k bojkotu festivala.

Ob 10.05

Dobrodošli v zgodovinskem Britoffu. Na današnji dan leta 1972 je ekvadorski predsednik José María Velasco Ibarra doživel četrti državni udar ter peti in poslednji konec svojega predsedovanja. Le en njegov mandat se ni predčasno končal z državnim udarom.

Svoj prvi mandat je začel leta 1934, po tem ko je na volitvah prejel okrog 80 odstotkov glasov, največ v ekvadorski zgodovini, na oblasti pa ni obstal niti leto dni. Vojska je namreč izvedla vojaški udar, Ibarra pa se je zatekel v Kolumbijo. Ko se je vrnil, je leta 1940 zopet kandidiral za predsednika, vendar ga je za las premagal Carlos Arroyo del Río. Ker ta v nasprotju z Ibarro ni bil priljubljen, so mnogi sklepali, da so bili rezultati volitev ponarejeni. Ibarra je nato proti Arroyu del Ríu načrtoval državni udar s pomočjo letalstva, vendar je bil aretiran in izgnan, preden ga je uspel uresničiti.

Leta 1942 je Ekvador pod Arroyevo vladavino s Perujem sklenil dogovor o določitvi meje, imenovan Protokol iz Ria, ki je končal dveletno vojno med državama. Sporazum pa je predstavljal trn v peti ekvadorskim nacionalistom, kar je izkoristil Ibarra, ki se je vrnil v državo in se pridružil vstajam, ki so maja 1944 prerasle v tako imenovano Veličastno revolucijo in dosegle padec vlade. Politični zmagovalec in junak vstaj je bil Ibarra, ki se je vzpostavil kot borec proti korumpirani liberalni buržoaziji. Vendar je tudi njegova priljubljenost zaradi vse večje ekonomske krize in financiranja sumljivih projektov svojih znancev kmalu upadla. Po treh letih vladanja ga je tako brez nasprotovanja ljudstva odstavil notranji minister.

Pet let kasneje je zopet zmagal na volitvah za predsednika, in ker gre v tretje rado, je tokrat svoj mandat uspel tudi zaključiti, k čemur je zlasti pripomogla splošna blaginja v času banana booma. Leta 1960 je bil za predsednika izvoljen četrtič, predvsem zaradi obljube, da bo izničil osovraženi Protokol iz Ria, kar je začasno tudi storil, to pa je zaostrilo odnose s Perujem. V tem času so se začele napetosti na Kubi, na kar se je Ibarra odzval s protiameriško retoriko. To je stopnjevalo politična nesoglasja tudi znotraj koalicije, leta 1961 pa je vojska zopet izvedla državni udar. 1968-ega leta je bil Ibarra izvoljen še zadnjič, tudi takrat pa ga je predčasno odstavila vojska.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

evo vam - začetek korporativne diktature v Izraelu osebno:
“To ni majhna deklica, ampak teroristka.” (??????)

seveda Izrael se druži na Davosu s Hrvaško a ne? hrvaška ima lepe punce, pa kurbice ki se poleti v času krize in brezposelnosti na polno prodajajo kakim nemškim ali pa angleškim bogatunom a ne? mislim, čist tako mimogrede, poleg krščanstva pa križa na hrvaškem pa mi vsi molimo v naše rdeče kvadratke pa to - obstoji tudi radikalno nasprotna zgodbica a ne? punce iz Splita so lepe a ne? zagorele in dolgonoge a ne? al pa punce iz Zadra tudi a ne?

mislim , ne bit naivni z digitalizacijo a ne? al pa z ne-obstojem kurbiš portalov, kjer se punce snema (brez njihovega vedenja in znanja) in preprodaja pornografske vsebine moškim pičketinam ki gledajo v ekrane a ne? a la ... xHamster pa to ...
mislim kaj pa millet da je sploh smisel vseh tek nezih jebenih nadzornih security pripomočkov a la očala ki snemajo ali pa kamerce v takih in drugačnih oblikah? da se vohuni za ljudmi in se jih snema ... bolj so kočljive zadeve bolje je ... potem lahko to pošlješ komu a ne? ali pa izsiljuješ človeka .... ali z prisluškovanjem telefona, mobitela, ali posnameš kaj, preko kamere, al pa recimo ... še pomnite Severino in njen fuk, ki je zaokrožil po spletu ... jah dragi moji seveda je to bila politična stvar. ona je hrvatica a ne? on je pa srb.

mislim - ne bit naivni!!!! seveda ima nekdo prste vmes in globoko v teh rečeh. to je zahrbtnost in nevarnost danes spremljanja politike in novinarskega posla !!!!!
novinar ni Pia NIkolič ki čita stripe - novinar mora biti danes jebemti na pol vohun, če hoče odnest celo kožo in pri tem še točno vedeti kaj govori in kaj piše. tako pač to je. dobrodošli.
v poplar fake news in v poplar holywuda in pa botexa - je novinarsko delo, danes delo podlasice in lisjaka, potem pa moraš še furat ježa in bodice ... pa še volk moraš bit občasno pa meedeed. ampak včasih pa uleti tud grizli pa raztrga vse.
hahahhahahaha

meedeed = medved !!!!!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness