Praznik zorenja rdeče

Kulturna ali glasbena novica
7. 3. 2018 - 15.10

Leto je naokoli in ponovno je pred vrati 8. marec, dan žena. Že od leta 2000 Rdeče zore, feministični in kvirovski kolektiv, okrog tega datuma organizira istoimenski festival.

Rdeče zore niso festival ženskosti, so daleč od praznovanja in iskanja esencializma, ženskega “bistva”. So festival, ki želi preusmeriti pozornost v čisto vsakodnevne pojavnosti seksizma, podcenjevanja in izkoriščanja tako žensk kot moških, ki smo mu priča v dandanašnji patriarhiji.

O namenu festivala je spregovorila članica kolektiva Rdeče zore Anja Kocman.

Izjava

Letos bo festival potekal od danes, 7. marca, do ponedeljka, 11. marca. Podobno kot v prejšnjih letih bomo lahko spremljali pester program, od predavanj, performansov, razstav do glasbenih dogodkov, delavnic, urbanih vodstev in drugih oblik javnega izražanja. Programsko se na festivalu ne osredotočajo na neko določeno temo, temveč poskušajo prikazati širok izbor različnih tem. Prvič pa se bodo v sklopu predavanja Katarine Radaljac dotaknili teme specizma, diskriminacije na podlagi vrste znotraj glasbene in zvočne umetnosti. Letošnja novost je tudi prvi pesniški slem na temo spola.

Na otvoritvenem dogodku bodo drevi ob 20. uri v klubu Gromka na Metelkovi podelili bodečo nežo, nagrado in nečastni naziv za izjavo javne osebnosti, s katero je ta javno napadla, ponižala in žalila druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Nagrado bo eni od petih nominiranih izjav, ki so se uvrstile v ožji izbor, na dogodku dodelilo občinstvo. Vse skupaj bo potekalo v okviru kabaretsko-burleskne predstave Fem TV 4.0, torej četrte v seriji Fem TV predstav, ki se tokrat igra s parodiranjem televizijskih šovov in informativnih oddaj ter kritiko družbenih tematik, povezanih s spolom in seksualnostjo.

Dve uri pred otvoritvijo Rdečih zor pa se lahko udeležite še enega odprtja - in sicer odprtja razstave Električni avtomo slikarja Adrijana Praznika, ki bo ob 18. uri v prostorih Društva likovnih umetnikov Ljubljana.

Praznik se na razstavi predstavlja z novim valom slik, v katerih se po eni strani osredotoča na fragmentiranost podobe, razpršenost nje na številne manjše enote, ki vzvratno postanejo samostojne. Po drugi strani pa so ga zanimali bolj industrijski, manufakturni postopki izdelave: dela z valjčki, kolaže sestavlja s kosi potiskanega tekstila in papirja za cigaretne filtre. Pridih sodobnosti pa podobe dobijo z digitalno obdelavo in 3D tiskom. Kustosinja Petja Grafenauer je zapisala, da so tako nastale slike “odlagališče subjektivne slikarske misli, ki ustvarja arhiv nečiste sodobnosti”.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Rdeče zore so daleč najboljši feministični festival, ki ga imamo.
Je pa res, da pojmi kot *arhiv nečiste sodobnosti* zbujajo pomisleke. namreč pojem kot čistost-nečistost, so danes preveč pogosto uporabljeni. sploh pa se ne bi smeli uporabljati na področju kulture in umetnosti.
zakaj?
recimo prva asociacija ki jo imamo na nečistost - je kaj? akcija: *očistimo slovenijo*. to je bila prosto-voljska akcija ljudi in državljanov, ko so čistili celo državo od smeti, in to kjerkoli so jih našli. to je sicer čisto ok, ampak to ni delo državljanov.
za to bi moral nekdo biti plačan! ker pač živimo v času kapitalizma, jebi ga.
mislim, čisto tako - to je treba problematizirati, da na koncu ne bomo postali država prosto-voljcev in nas bo Juncker imel rad a ne?
gor na severu ljudem na kraj pameti ne pade, da bi se špilali prostovoljce.
prostovoljci so v času Jugoslavije, mladinci, gradili tudi ceste a ne?
mislim - sorči - ampak ti časi so pa res mimo.

v bistvu sploh ni problema. lahko cela vojska kulturnikov in umetnikov postane neformalna tajna služba. vsaj zabaval se bodo, ko bodo po državi lovil težke politične batine. res, to je lahk cel žur. sam ... odoh glava ... kar številnim ljudem. birokratki si bodo zablokiral parlamenentek, kakšne robotke nafiksiral na vrata in podobne bedarije.
ueee ueee mamica tatika, kaj sem jaz komu naredil da me te pošasti od kulturnikov lovijo. sami narkomani, same kurbe ... ueeee ueeee

ker politiki in bogatuni niso v stiku z realnostjo več. vozijo se v svojih hudih avtomobilčkih a ne? nihče se ne vozi z javnimi busi, nihče ne gazi po snegu a ne? nihče ne zmrzne pred hišo v pm nekje v sloveniji a ne?
če bi kdo to počel, potem bi mu bilo kristalno jasno, da ljudje v SLO skoraj da že životarijo. ne samo da so jezni, stvar bo počasi počila, prešla bo mejo dobrega okusa. sedaj, ko narod izgubi dober okus, ker ljudje pač niso neumni - se zadevca obrne. ti, ki vladajo so izvoljeni s strani ljudstva. to niso neki z neba poslani težki kategorniki, ki jim je ob rojstvu dano, da vladajo. na srečo še nismo nazaj v razredih plebejvec in patricijev. nekaj časa še imamo, da pridemo do tja. sedaj, ko boste imeli vojsko na vsakem koraku v mestih - bo konec čira čara igric. takrat heca ne bo več. zaenkrat ima cerarček samo vodni top. kaj ima njegov kulturni ministrček danes? bore malo.
cel parlament bi moral po vseh merilih dobrega okusa - pomesti ven na cesto. ljudje ki so državo v teh parih desetletij tako zavozili si niti ne zaslužijo kaj več kot: google ma vas rad.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.