5 zvezd na nebu Italije

Aktualno-politična novica
9. 3. 2018 - 17.00

V nedeljo so v Italiji potekale parlamentarne volitve, na katerih so volivci izbirali člane poslanske zbornice in senata. V obeh domovih parlamenta je kot posamezna stranka največ glasov dobilo Gibanje petih zvezd. To pomeni, da bo gibanje ključno pri sestavljanju nove koalicije v Italiji. Gre za stranko, ki je priljubljenost pridobila kot družbenokritično gibanje. Njegovi člani so ljudje iz različnih družbenih skupin, skupno pa jim je to, da ne podpirajo ustaljenih političnih strank in so željni sprememb. Ravno zaradi pluralnosti članstva gibanje nima jasne programske usmeritve. Zato še ni jasno, s kom se bodo povezali in ali bodo sploh želeli sodelovati v koaliciji.

Idejni vodja gibanja je kabaretist in komik Peppe Grillo, ki je v 80. letih v nastopih na televiziji kritiziral takratne oblasti v Italiji. Več o začetkih Gibanja pove Mojca Širok, nekdanja dopisnica RTV Slovenija iz Rima.

Izjava

Družbenokritični kabareji so pritegnili določeno število podpornikov. Leta 2005 je Grillo svoje delovanje preselil na internet. S pomočjo spletne platforme Meetup, prek katere se povezujejo posamezniki s podobnimi interesi, je organiziral srečanja. Podrobneje o tem Filippo Tronconi, profesor na katedri za politične in družbene vede Univerze v Bologni.

Izjava

Gibanje je postajalo vedno bolj popularno. Vanj so se vključevali različni profili ljudi, ki jim je bil skupen kritičen odnos do oblasti in želja po spremembi. V čem je privlačnost takega gibanja, pove Širok.

Izjava

Uradno je bilo gibanje ustanovljeno leta 2009, ko sta Grillo in Gianroberto Casaleggio v Milanu predstavila program. Na regionalnih volitvah leta 2010 in lokalnih volitvah 2012 je gibanje doseglo relativno dober rezultat. Zlasti popularni so bili na severu države, v Genovi so na primer prejeli 15 odstotkov glasov.

Za gibanje so bile prelomne splošne volitve leta 2013, kandidate za katere so izbrali člani gibanja. Na ravni države so prejeli 25 odstotkov glasov in s tem postali druga največja stranka v Italiji. Več o teh volitvah pove Širok.

Izjava

Dobro se je gibanje odrezalo tudi na volitvah v Evropski parlament, kamor so poslali 17 poslancev. Na naslednjih lokalnih volitvah leta 2016 sta bili za županji izvoljeni dve članici Gibanja petih zvezd, Virginia Raggi v Rimu in Chiara Appendino v Torinu. Kako sta se županji na svojih funkcijah odrezali do sedaj, pove Širok.

Izjava

V Rimu je trenutno glavna težava slabo delovanje javnih služb. Otežen je odvoz smeti, investicije v prometno infrastrukturo so pomankljive, posledica tega pa so luknje v cestah. Prebivalci Rima so se tudi precej razburjali nad klavrnim videzom lanske božične jelke. V Torinu pa se je županja soočala s kritikami na račun slabe varnosti med prenosom finala Lige prvakov. V stampedu navijačev je en človek umrl, več kot sto pa jih je bilo poškodovanih.

Kljub slabemu vodenju Rima in Torina je Gibanje petih zvezd na parlamentarnih volitvah doseglo dober rezultat. A vodenje teh dveh mest se je kljub temu odražalo tudi na volilnem rezultatu. Tako pove Tronconi:

Izjava

Na letošnje splošne volitve se je Gibanje petih zvezd podalo pod vodstvom Luigija Di Maia. Di Maio je bil že leta 2013 pri 26 letih izvoljen za podpredsednika poslanske zbornice in je eden najvidnejših članov gibanja. Za kandidata za položaj predsednika vlade so ga izbrali člani gibanja, prejel je 82 odstotkov glasov. Širok.

Izjava

Grillo se za kandidata za premierski položaj ni potegoval. Da pri tem ni šlo za zamenjavo na vrhu stranke pojasni Širok.

Izjava

Skladna s to filozofijo je tudi ideja, da o politikah gibanja odločajo člani. Za to uporabljajo internetno platformo Rousseau. Ravno to neposredno soodločanje naj bi Gibanje petih zvezd ločevalo od ostalih političnih strank. S tem, da gre za tako imenovano neposredno demokracijo, se ne strinja Tronconi in pojasni delovanje platforme.

Izjava

Primer neposredne demokracije, ki se ni končal demokratično, je na primer glasovanje o zakonu, ki bi otrokom migrantov podelil italijansko državljanstvo. Medtem ko so člani tako ureditev podprli, je vodstvo v parlamentu glasovalo proti, da bi ustreglo bolj desno usmerjenemu delu volilne baze. Gibanje tako nima jasno definiranega mnenja o migracijah, a se v javnih nastopih bolj nagiba k njihovemu omejevanju.

Ravno diverziteta ideoloških prepričanj in razrednih pozicij podpornikov stranke je eden od razlogov, da gibanje nima jasno usmerjene politike. Tako na primer ni jasno, kakšen odnos imajo do Evropske unije. Povezavo med članstvom in pozicijami, ki jih zastopa stranka, pojasni Tronconi.

Izjava

Po volitvah v Evropski parlament leta 2014 so se izvoljeni poslanci gibanja pridružili evroskeptični poslanski skupini Evropa svobode in demokracije pod vodstvom Nigela Faragea. Kasneje so člani izglasovali, naj se poslanci pridružijo Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo, ALDE. ALDE, pod vodstvom Belgijca Guya Verhofstadta, je ena izmed najbolj proevropskih strank in jih zaradi prevelike nejasnosti glede odnosa do Evropske unije ni sprejela. Kot pa pojasni Tronconi, evroskeptičnost Gibanja petih zvezd izvira bolj iz ekonomskih kot iz nacionalističnih vzgibov.

Izjava

Nejasna je tudi njihova ekonomska politika, ki po eni strani predvideva temeljni dohodek, po drugi strani pa se zavzema za zmanjšanje javne porabe. Več o tem Tronconi.

Izjava

Gibanje, ki je na začetku svojega obstoja ostro nasprotovalo vsakemu povezovanju z drugimi strankami, je po tokratnih volitvah nakazalo, da je pripravljeno sodelovati z drugimi. Ali in s kom bodo oblikovali vlado, bo pokazal čas, današnji Kultivator zaključi Tronconi.

Izjava

Kultivirala je Pia.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

*Leta 2005 je Grillo svoje delovanje preselil na internet. S pomočjo spletne platforme Meetup, prek katere se povezujejo posamezniki s podobnimi interesi, je organiziral srečanja.*

rabimo terenske novinarje iz skvotov.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness