Temni / gózdič

Oddaja

A: Premer poznanega vesolja je okrog 16 milijard svetlobnih let in še se širi. A hitrost svetlobe je le 300 000 kilometrov na sekundo, kar je polžja hitrost. To pomeni, da svetloba nikoli ne more prečkati celotnega vesolja. In ker se nič ne more premikati hitreje od svetlobe, to pomeni, da nobena informacija ali motiv ne moreta prečkati celotnega vesolja. Če bi bilo vesolje oseba, potem njeni živčni signali ne bi mogli pokriti njenega telesa; njeni možgani ne bi vedel za obstoj njenih udov in njeni udi ne bi vedeli za njene možgane. Ali ni to paraplegija? Podoba v moji glavi je še hujša: vesolje je le truplo, ki zateka in se napihuje.

Pristov: Oba stvora, žuželka in stroj, sta letela drug proti drugemu in se brez napovedi, brez opozorilnih znakov, brez okolišenja in brez otipavanja spopadla v obojestransko frontalnem napadu. S tal je bilo razbrati glavno orožje kovinskega letalca, njegov vrteči se izrastek, ki ga je poleg letenja lahko uporabljal tudi kot orožje za sekanje, sesekljavanje in mrcvarjenje. In enako je bilo razbrati glavno orodje členkaste živali, želo, zabadajoče se v ranljive dele spopadajočega, v oči, v vznožje naprave za letenje in v zadek, zabadajoče se in na nepopravljivi način uničujoče. Obe bitji kot dva ostudna, ogromna, v spoprijemu združena, na pol kovinska, na pol mesena mehanizma, v podivjanem natančna in v preračunanem blazna, sta se spopadali v neznosnem, zrak in ušesa parajočem rohnenju, medtem ko so iz bojujočih se v zraku odpadali deli teles, odsekani členki in kaplje sluzi, padali s treskom, žareče in sikajoče in na tleh kot da umirali, v sikanju in cvrčanju, z ožgano travo naokoli.

C: Smartova hipoteza transcendiranja trdi, da univerzalni proces evolucijskega razvoja vse zadostno razvite civilizacije pelje v čedalje bolj notranji prostor, v območje najinfinitezimalnejših redov velikosti prostora, časa, energije in snovi vse do Planckove dožine, torej 1.61622837 × 10-35 m, kar naj bi se v primeru t. i. zemeljske civilizacije zgodilo že čez 250-600 let in kar naj bi bi bila reorganizacija teh civilizacij v snov, skoraj tako gosto ali tako gosto, kot je črna luknja. Če bi še verjeli v spekulativne potenciale filozofije, bi lahko rekli, da Descartesov cogito ergo sum vodi do cogito ergosphaera, torej od egosfere do ergosfere, tega preddverja črne luknje.

Artwork: Kladnik & Neon

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Živjo spet jaz. Js sem tisti bratranec od Pingvina, ki nastopa v Jokerju. Sej poznate tistega Pingvina, ki je malo nor in se sprašuje, ali je moralen, potem ko je nekomu z železnim orodjem zdrobil koleno? Da, da.

Prejšnjič smo se pogovarjali o spuščanju gregorčkov po Gradaščici in o juhi z vraničnimi žličnki. Danes ne bom govoril o politiki (pestra izbira, revni programi), ker je včeraj , na primer v Krškem razneslo bankomat- BUM!!!. Pa naj mi še kdo reče, da Evrovizija ne bo uspešna, imamo dobro mačko s slabim izhodiščem (njena koreografija je preveč predvidljiva), a vseeno bolje od novice, da hobotnica ameriške korporacije Standard Oil J.Uda Kepplerja spet miga!

Drugače pa je, ko poslušam Pisalne stroje. Pri njih mi je simpatično, da tudi ko obujajo mladostne spomine, ne ustvarjajo partizanskega vtisa, ampak prostodušno povejo, da je v resnici vsem dolgčas, saj se po pol deseti zvečer v Ljubljani ne dogaja nič (razen afterjev). Ker pisalnostrojni jezik ni vedno na dosegu roke, je pogosta zabava nas šaljivcev pljuvanje v strop in opazovanje, koliko časa bodo pljunki zdržali na stropu. Prav tako je z definicijo in pomenom Pisalnih strojev: izmikajo se kot cedenje tistih pljunkov s stropa. HA, ha, ha, probaj opredeliti PS, pa boš videl, da je to tako kot da bi z žeblji na desko pribijal meglo.

Boj ladjedelničarjev iz Gdanska proti edini pravi poti, ki jo je simboliziral general Wojciech Jaruzelski, je tudi slogan Pisalnih strojev: uničevati Hvalnice negibnosti! V času, ki nas sili v norost in nesmiselnost, je mogoče seči po pospeševanju. Kult hitrosti izhaja iz razmisleka: počasnost vodi v nepremičnost, v okostenelost, hitrost nas na drugi strani osvobaja nezaželenosti, razpira prostor v gozd, ki diha in v katerega vstopamo dobrodošli!

Ali pa v vesolje, kot dobro namigujete. Kdo pravi, da je konec geografije? Ste se kdaj zazrli v meglico Konjska glava, vodeno pod kataloško številko Barnard 33, ki je kot temen obris vidna na ozadju emisijske meglice IC 434? Ali pa preučili krater Endurance (tip skledastega kraterja, premer 130 metrov), ki ga je podrobno preučil Opportunity leta 2004, in v katerem je naletel na " marsovske borovnice" / na skalo Bylot? To je praktično dokaz obstoja vode na Marsu. (sklepanje iz hematita na vodo, podobno naj bi bilo na Zemlji: ta mineral na našem planetu nastaja v vročih vrelcih in jezerih).

Pohvala za odlično literaturo Marka Pristova in njegovo predstavitev.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.