#časjezakulturo in predvolilne obljube

Kulturna ali glasbena novica
31. 5. 2018 - 15.05

V zadnjih dneh ni vrag, da vas ni v najmanj pričakovanem trenutku nekje zasačila volilna propaganda. Mediji so prepolni besed o nekulturi politične retorike, preobremenjena pa so tudi plakatna mesta, od koder strašijo slabi generični slogani z neinovativno grafično obliko. Kultura nesprejemanja veje z desnih linij, odbija »njihove« tujce in domov vabi »naše« tujce, na primer iz Turčije. Kultura, brez katere se desni ne morejo opirati na »slovenstvo« - karkoli že to pomeni – in levi na spremembe v družbi, na letošnjih volitvah ponovno ostaja v ozadju. Na področju kulture ne bomo letos našli ničesar tako senzacionalnega, kot so turški vpadi in sorodne laži. Še najbližje prvim in rumenim stranem je prišla novica o vpadu skupine neonacistov na predstavo Vaše nasilje in naše nasilje v češkem Brnu.

Največ se s kulturo, tj. kulturo izražanja, v predvolilnem času ukvarjajo na spletu. Večinoma se srečujemo z nekulturo izražanja, kar bodo med drugim naslovili na današnjem protestu Brez strahu. Proti sovraštvu ob 17. uri na Trgu republike. Pred današnjim protestom spomnimo, da je tudi kultura govora ali odsotnost le-te lahko kazensko preganjana. 135. člen Kazenskega zakonika pravi sledeče:

»Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti, ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.«

 

Poleg odsotnosti kulture izražanja se vedno več medijev sprašuje tudi o tem, zakaj vprašanje kulture ni bilo izpostavljeno oziroma zastavljeno na nobenem od televizijskih soočenj. Ker morajo biti tudi vprašanja iz tega miljeja naslovljena, ste lahko danes med 11. in 13. uro na Radiu Študent prisluhnili prenosu srečanja #časjezakulturoinumetnost. Prisluhnimo nekaterim povzetkom tega namenskega srečanja politikov v organizaciji kulturnikov, natančneje društva Asociacija. Kdo in zakaj je danes v Kinu Šiška debati prisostvoval?

Izjava.

Zahteve kulturnikov so, da mora biti novi kulturni minister človek, ki bo strokoven, neideološki in bo delal za, in ne proti kulturi ter bo v vladi kulturne zahteve tudi temeljito predstavljal in aktivno skrbel za njihovo udejanjenje. Glede na pozive po odstopu preteklega ministra za kulturo Antona Peršaka so ga vprašali, ali si predstavlja, da bi ministrstvo vodil še naprej.

Izjava.

Končno smo slišali tudi odziv stranke Levica, ki področja kulture prej ni posebej naslavljala. Violeta Tomič:

Izjava.

 

O sferah, ki jih želi v kulturi naslavljati Nova Slovenija, je spregovorila Ljudmila Novak:

 

Izjava.

Za Piratsko stranko je odgovarjal Igor Brlek, ki je na srečanju požel aplavz občinstva:

Izjava.

Gibanje za Zedinjeno Slovenijo je v svojem programu navedlo drugačne kulturne interese oziroma, po besedah predsednika, “prave kulturne spremembe”. Stranko je predstavljal Andrej Šiško.

Izjava.

Obljube o proračunu so seveda visokoleteče. Nekaj jih je povzela Violeta Tomič:

Izjava.

Kako na te številke odgovarja dosedanji minister Peršak?

Izjava.

Spremembe ali pač predvolilna kampanja se je danes vendarle zgodila na področju nevladnih organizacij v kulturi. Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je prerazporedila milijon evrov za sodelovanje z nevladnimi organizacijami, kar bo podlaga za razpis sofinanciranja evropskih projektov za nevladne organizacije. Za pridobivanje evropskih sredstev morajo biti sredstva najprej pridobljena v domači državi. Asociacija ob tem sporoča, da, citiramo: »Bo šlo za prvi celostni mehanizem v Sloveniji, ki bo zagotavljal visok odstotek sofinanciranja pridobljenih projektov, ki v državo prinašajo tako dodatna sredstva iz Evrope kot delovna mesta. Vsi dosedanji mehanizmi so bili namreč razdrobljeni in niso zagotavljali celostne podpore.« Konec citata. Po podatkih Zavoda Motovila so domače nevladne organizacije zgolj iz programa Ustvarjalna Evropa samo v zadnjih treh letih pridobile dobrih 6,9 milijonov evrov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

težka bo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.