OFF stavke železničarjev

Aktualno-politična novica
12. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se srečala v Singapurju, kjer sta se dogovorila za vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo ter za popolno denukleraizacijo korejskega polotoka, Trump pa je Severni Koreji v zameno obljubil varnostna zagotovila. Dogovor je ohlapen, saj ne predvideva časovnega okvira za denuklearizacijo in njeno potrditev, ne razloži pa tudi, kaj pomenijo varnostna zagotovila. Trump je sicer po današnjem vrhu napovedal konec skupnih vojaških vaj z Južno Korejo, Kim pa je obljubil uničenje poligona za testiranje raketnih motorjev. Sankcije proti Severni Koreji še vedno veljajo, si pa Trump želi, da bi bile odpravljene čim prej oziroma ko bo Severna Koreja brez jedrskega orožja.

Združene države Amerike so na Tajvanu odprle prenovljeno de facto veleposlaništvo. Tako imenovani Ameriški inštitut služi kot neuradno veleposlaništvo na Tajvanu, s katerim so ZDA leta 1979 po priznanju komunistične vlade v Pekingu uradno prekinile diplomatske odnose. Kitajska sicer Tajvan smatra kot del svojega ozemlja in obratno, slednji pa ima uradne diplomatske stike vzpostavljene le s sedemnajstimi članicami Združenih narodov ter z Vatikanom.

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je razveljavil odločitev odbora za pritožbe v prid priseljenki iz Salvadorja, ki je iskala azil zaradi nasilja v družini. Priseljenki so azil sprva zavrnili, a ji ga po pritožbi odobrili. Pravico do azila imajo tisti, ki dokažejo, da jih bodo doma preganjali zaradi rase, vere, državljanstva, politične opredelitve ali zaradi tega, ker sodijo v določeno družbeno skupino. Po novem nasilje v družini in nasilje uličnih tolp tako ne bo več utemeljen razlog za pridobitev azila v Združenih državah Amerike, kakor se je interpretiralo poprej. Po besedah Michelle Brane iz Komisije za begunke je to velik udarec prizadevanjem za zaščito zlorabljenih žensk.

Po preštetih glasovnicah za parlamentarne volitve iz tujine so končni izidi prinesli menjavo poslancev pri Stranki Alenke Bratušek, Levici in Novi Sloveniji. V Stranki Alenke Bratušek je izpadel Jožef Ribič, izvoljen je bil Andrej Rajh. V Levici je izpadel Peter Dirnbek, izvoljen je bil Primož Sitar, pri Novi Sloveniji pa je izpadel Martin Mikolič, župan občine Rogatec, ki ga bo zamenjal Aleksander Reberšek, bivši predsednik Mlade Slovenije in bivši podžupan Vranskega. Izidi parlamentarnih volitev sicer še niso uradni, Državna volilna komisija jih bo potrdila na seji v četrtek, nato pa poročilo v petek predala predsedniku Borutu Pahorju. Veljavne glasovnice iz tujine je oddalo 6685 volivcev. Ti so skoraj 21 odstotkov glasov namenili Slovenski demokratski stranki, na drugem mestu pa je Levica, ki je dobila 11 odstotkov glasov iz tujine.

Državna volilna komisija je na zahtevo Slovenske demokratske stranke pregledala 81 neveljavnih glasovnic z volišča v Buenos Airesu. Teh je bilo za 11 odstotkov, zato so pri SDS izrazili dvom o pravilnosti delovanja volilnega odbora in posledično dvom o izidu volitev. Predlagali so tudi ponovno štetje glasov na vseh 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Člani državne volilne komisije so ponovno prešteli vseh 81 neveljavnih glasovnic in ugotovili, da so vse res neveljavne. Volivci največkrat niso upoštevali navodil o izpolnjevanju prazne glasovnice, ki jo dobijo volivci zunaj Evrope. Največ volivcev je vpisalo ime predsednika SDS Janeza Janše in predsednika NSi Mateja Tonina, ki nista kandidirala v njihovem volilnem okraju.

Stavkovni odbor sindikata železničarjev Slovenije se je po neuspelih pogajanjih z vodstvom odločil za stavko na ranžirni postaji Ljubljana Zalog med 10. in 14. uro. Ustavljen je bil tovorni promet, potniški pa je potekal normalno. Stavko naj bi začeli, ker vodstvo ne zagotavlja dovolj delavcev, zaradi česar morajo zaposleni na Slovenskih železnicah delati nadure preko zakonske omejitve, nimajo možnosti koriščenja letnega dopusta, povečuje pa se tudi bolniška odsotnost zaradi izgorelosti oziroma preutrujenosti. Gre za prvo iz serije napovedanih opozorilnih stavk. Sindikat je v pogajanjih zahteval tudi enakopravno obravnavo zaposlenih ne glede na sindikalno pripadnost, izplačilo odškodnin za neizkoriščen del letnega dopusta leta 2016 in druge stvari.

Evropski parlament je odločil, da poimenuje eno od svojih dvoran po predsedniku SDSS, poprej imenovane SDS, med letoma 1990 in 1993 in vodji DEMOS-a Jožetu Pučniku. Pobudo za to poimenovanje je pred petimi leti dal evropski poslanec Milan Zver. Razloge za to pojasni kar sam.

Izjava

Pove tudi, kdo je bil proti takemu poimenovanju dvorane.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pučnik je bil v redu možakar, borec za svobodo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.