BURAZA: Gozd OST

Recenzija izdelka
21. 6. 2018 - 19.00

Samozaložba, 2018

Minuli vikend je bil v znamenju Burazov, saj je izšel njun težko pričakovani drugi album z naslovom Gozd OST. Vendar pa Buraza ne bi bila Buraza, če ne bi izida nove muzike pospremila s prav posebnim Facebook dogodkom, za katerega vam ni bilo treba niti zapustiti udobja stanovanja. Šlo je seveda za interaktivno Facebook igro Gozd, ki jo je zvočno pospremil album Gozd OST. Pri tem velja takoj omeniti, da dejansko to nista dva različna projekta, temveč je vse skupaj ena velika dopolnjujoča se celota, ki ji nemara še nismo videli konca, saj kreativne buraz sile obljubljajo še materiala. Vendar pa je tole le recenzija albuma, ki je na javni splet neučakano spolzel že prejšnji petek, čeprav tudi to ni bilo zares presenečenje, saj Burazoma denimo le s težavo uspeva ohraniti kako pesem brez videospota, sta pač spletno neutrudna.

Sicer pa, kdo sta Buraza, menda že veste, pa vendar naj na hitro obnovimo. Žiga Aljaž in Grega Jakhel Kolarević sta brata. Grega je sedaj že precej slaven osebni trener, nesojena košarkarska zvezda, bodoči fotr LeBrona Jamesa 2.0 in verjetno boljši plesalec od Žige, katerega trademark muvi so prežanje izza drevesa in sedenje za mizo ob pivu. V enem izmed nedavnih videospotov za pesem Evo nas kle sicer predstavi tudi nevaren manever hoje z obratom. Grega pa vendarle s svojim ekspresivnim plesom počasi postaja konkurenčen tako kralju popa kot tudi rock’n’rolla. Po drugi strani je Žiga verjetno bolje poznan kot oblikovalec, član Zek crewja, svoj čas je bil tudi član benda Loudspeaker Alliance, preden ga je želja po ustvarjanju glasbe zanesla na samostojno pot, na kateri je nato nastal bend Buraza.

Pa je Buraza res bend?

No, je, seveda je bend, a je tudi nekaj več kot le še en bend. Buraza je projekt, je kreativna platforma in je življenjski slog. Buraza je tudi nekaj, kar je bilo neizbežno. Kajti sedaj, kako leto kasneje, ko se je malce bolj izjasnilo, kdo in kaj sploh sta Buraza, in ko se v poskusu biti čimbolj legitimen recenzent lotimo brskati po preteklosti, najdemo namige, da Buraza obstajata že dlje. Konkretno je to opaziti v enem od videospotov benda Loudspeaker Alliance, v katerem nastopa Grega, močan pa je tudi glasbeni doprinos Žige, ki je bil takrat še član benda. Buraza je ob vsem tem tudi entiteta, ki vzbuja pozornost in v ljudeh izzove močan odziv. Bodisi pozitiven ali negativen oziroma “WTF?” ali “OMG!”. Ostati indiferenten ob Burazih ni opcija.

In indiferentni nismo ostali, saj se nad glasbenim udejstvovanjem Burazov navdušujemo že skoraj od čistega začetka, ko sta nam osmislila jutranji ritual pitja kave z mačkom in nas nato motivirala za nadaljevanje dneva z verjetno eno največkrat rabljenih fraz lanskega leta: no pa gremo zdej.

In tudi na novem albumu ne manjka hudih pančlajnov, še posebej v pesmi Evo ns kle, v kateri gostuje Niko Zagode, jih kar mrgoli. Res velik veš je še en komad, ki je praktično en sam velik pančlajn in ki v vsakdanjih pogovorih pride še kako prav. A za razliko od prvenca Hitovi se z albumom Gozd OST Buraza lotita tudi za odtenek resnejših tematik, predvsem je opazen njun subtilen poudarek na beucu aka kokainu, s katerim je imel še posebej buraz Grega precej temno izkušnjo, ki pa jo je uspešno premagal in mu je zdaj služila kot navdih za Facebook igro Gozd. V njej se Buraz bojuje z belimi demoni, ki so v službi bele smrti, cilj igre pa je, da Buraz enkrat in za vselej končno premaga Belo smrt. Sam album se sicer začne v precej prijetni maniri z nalezljivim komadom Ljubezen, nadaljuje s šaljivim Res velik veš, hudomušnim Nić in seveda Evo ns kle, kar verjetno lahko - vsaj do neke mere - interpretiramo kot tisti zabavni del izkušnje z drogo. Toda če nismo previdni, nas kaj hitro odnese v gozd, kjer pot ni več asfaltirana in od koder je veliko težje najti pot nazaj. A Buraza sta jo našla, album pa se zaključi s pesmijo Glej me v oči, na kateri buraz najde svojo moč in način, kako poraz spremeniti v zmago oziroma kako kanalizirati lastnega notranjega Rockyja Balboo.

Album Gozd OST uspešno nadaljuje zgodbo, ki jo pišeta Buraza, na njem je dovolj svežih hitičev, da bo zadovoljil vsakega Buraz fena. Hkrati pa sta s celotnim projektom Gozd Buraza dokazala tudi, da nista zgolj zabavljača, temveč da v svoje ustvarjanje vnašata tudi določeno globino, ki vabi k poslušanju vsakič znova in znova. Lahko bi celo rekli, da je celotna Buraz izkušnja fantastično zasvojljiva.

 

___________________

Pojdi v GOZD

Poslušaj GOZD OST

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kako lahko recenzijo napiše sodelujoči pri projektu?

sej ni sodeloval pri nastanku plate. mel je manjšo vlogo pri fb dogodku, za kar je zvedel en dan pred dogodkom. pa podkupnina sevede.

lep pozdrav

Prijateljski projekti so ratale te tolpe in intervjuji. Bezveze bezveze.

Dragi radio,

Ko bom naredu svojo plato, si bom tud napisal recenzijo. #kokfajn
#samsebspermavusta

Lp

@sodelavec #pikchurzoritdidnthappen

 

Zdravo burazi!
Pri glasbenem albumu Sofija ni imela nič in recenziran je glasbeni album.

Mislim, da se tut malo sprenevedate okoli pripadništva in pristranskosti, ki je prisotna čisto povsod, le da se drugje to skuša skrivat.

Res so napadi na sodelavko tule popolnoma neutemeljeni, vse kar se očita je preprosto fenovstvo dane muzike, le tako je namreč Kaktus "vpletena", preprosto kot podpornica. Težko je polemizirati s takim očitkom, velik del recenzij na RŠ je napisan s strani "naklonjenih" avtorjev, kar je dejansko posledica fohovske neodvisnosti in ne promocijskega pritiska.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness