Misterij 55. glasu in neuradne opozicije

Mnenje, kolumna ali komentar
22. 8. 2018 - 16.00

Marjan Šarec je bil kot do sedaj najmlajši kandidat in novinec na državnozborski ravni domače notranje politike za še svežega mandatarja 13. slovenske koalicije in Vlade, ki ministrsko ekipo te dni še oblikuje, izvoljen s 55 glasovi podpore, kar pomeni, da je 1 nepričakovani poslanski glas za koalicijo petih strank - LMŠ, SMC, SD Desus in SAB - ter neuradno opozicijske Levice na uradno tajnem glasovanju morala prispevati roka poslanca ali poslanke povsem uradno opozicijskih strank SDS, Nove Slovenije ali Jelinčičeve SNS. Kdo to je, ta čas tudi politično vzdrževana občila iz samooklicano levega ali v praksi preverjeno desnega pola ne poročajo, ampak zgolj in predvsem veliko špekulirajo. Da sam osebno ni ne pro bono in ne za plačilo oddal 55. uradno opozicijskega glasu podpore Marjanu Šarcu, je danes zatrdil nesojeni kulturni minister in predsednik državnozborske in uradno opozicijske SNS Zmago Jelinčič. Še bolj dramatično pa se je na tovrstna podtikanja kar na svojem Facebook profilu odzvala prejšnja predsednica Nove Slovenije in ponovno suvereno izvoljena poslanka Ljudmila Novak, pišoč, da jo očitno nekdo želi narediti za grešnega kozla in ji naprtiti izdajstvo.

Sam 55. glas za koalicijo peterice strank, ki bodo prispevale ministre in s tem prevzele tudi kadrovsko odgovornost na posameznih področjih upravljanja z državo, kar je osnovna naloga vsakega predsednika vlade in vsake Vlade kot nosilcev izvršilne demokratične oblasti, in samo še neuradno opozicijske Levice pa ima ob tem, da le gre za misterij, kdo je ta poslanec ali poslanka bil, tudi povsem konkretne politične implikacije. Nekdanji ustavni sodnik in pravnik dr. Ciril Ribičič sicer za državotvorna trobila medijskega diskurza razlaga, da poslanci še kako dobro vedo, kdo je ta Ciril toda Pucko v tem primeru bil. Toda konkretna politična posledica tega 55. glasu tokrat je, da ima peterica strank s podporo za zdaj neznanega poslanca ali poslanke iz uradne opozicije z glasovoma poslancev manjšin skupaj za sprejemanje zakonov in drugih odločitev zadostnih 46 glasov podpore in, v vsaj najbolj politično občutljivih zadevah, kot je recimo področje stroškov obrambne varnosti in nadaljnje privatizacije gospodarstva, pravzaprav ne potrebuje več 9 glasov poslancev Levice.

Koalicija peterice strank in Levice, ki je - po potrditvi uradno opozicijske večine strank SDS, NSi in SNS v državnozborskih komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb, ki v vsaki parlamentarni demokraciji tradicionalno pripadeta opoziciji - lahko le neuradna opozicija, je z misterijem 55. glasu, ki je bil sicer oddan na vsaj domnevno tajnem glasovanju za mandatarja, bistveno drugačna, kot bi bila, če bi imel Marjan Šarec samo vnaprej javno dogovorjenih 54 glasov podpore. Levica bo del politik te Vlade tudi kadar njeni poslanci ne bodo podprli rešitev, ki jih bo ta brez njihovih glasov sprejemala. Vlade, ki bi brez posebne koalicijske partnerice, ki bo izvršno oblast bolj opazovala in nadzorovala, čeprav se je le nadejala, da ji bo predvsem pogojevala, dobila potrebnih 46 glasov, pa kar tako le ne moremo imeti za manjšinsko, in to je tudi bistvena razlika, ki ta čas loči portugalski in domači model projektnega sodelovanja v izvajanju izvršne in zakonodajne oblasti.

Kljub temu bo domača trobila državotvornega diskurza z obeh polov istega političnega prostora še vsaj nekaj dni in tednov zaposlovalo tudi vprašanje, kdo bi lahko bil ta Ciril Pucko iz vrst NSi, SDS in SNS? Res je, da prav Ljudmili Novak javno zabeleženo ni bilo blizu, da njena stranka pod novim in bistveno pomlajenim vodstvom zdaj pa tudi zares začasnega predsednika Državnega zbora in s tem zakonodajne veje oblasti Mateja Tonina ponovno rine pod okrilje Janeza Janše in SDS. Toda njej bi to v vsakem primeru poskušali podtakniti. Med Janševimi je nov primer poslanca v kazenskem postopku, ki denar vsaj za sodne stroške gotovo potrebuje. Zmago Jelinčič pa je zanikal le, da sam osebno usodnega 55. glasu ni prispeval, toda nenazadnje bi ga lahko tudi kak drug poslanec in poslanka iz njegove stranke. Toda tako to gre. Kdorkoli je oddal ta nepričakovani 55. poslanski glas je v režiji Marjana Šarca ali celo koga drugega vsekakor poskrbel za to, da se je v sestavljanju koalicije peterice in samo še neuradno opozicijske Levice politična moč njenih devetih glasov pravzaprav nekako izničila.

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem z misterijem 55. glasu in zgolj še neuradno opozicijske Levice v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

evo zaniuk, v zadnjem stavku si povedal. vse. princ ni po zupi priplaval. ni se fertik, trdim.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.