Stare pravde OFF

Aktualno-politična novica
5. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

Osti jarej! Poslušate OFF dne petega kimavca leta gospodovega 2018.

O novem-starem ministru za šolstvo
 / 27. 8. 2018
Pet Šest kandidatov za ministre je uspešno prešlo skozi sito parlamentarnih odborov. Miroslav Cerar mlajši je potrjen kot knez glavar za zunanje zadeve, Tugomir Kodelja bo zadolžen za javno upravo, Jernej Pikalo za izobraževanje, Boštjan Poklukar za notranje zadeve, Dejan Prešiček za kulturo ter Aleksandra Pivec kot kneginja glavarka za kmetijstvo. Ministrske kandidate pa mora pred prevzemom funkcije potrditi še svet ljudstva ali tako imenovani parlament.

Civilni iniciativi Metlika in Bela krajina čez 90 minut pripravljata protest proti možni postavitvi območnega migrantskega centra v Metliki. Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojca Špec Potočar je ob napovedi ljudskega punta izpostavila, da naročila še ne predpostavljajo gradnje območnega migrantskega centra v Beli vojni krajini. Vlada je v obliki dolgoročnega naročila uradu zadala nalogo, da bi izpostavljeni center vzpostavili le v primeru množičnega prihoda prišlekov v Slovenijo. V tovrstnih centrih bi se migranti lahko zadrževali največ 72 ur, tam pa bi bili deležni formalnega sprejema ter osnovnih oblik oskrbe in pomoči.

V južnih obronkih dežele Štajerske, natančneje v Brežicah, je začel voziti mestni avtobus. Na pobudo občanov je Mestna občina Brežice z mesecem kimavcem prvič v poskusni dobi šestih mesecev uvedla mestni avtobusni prevoz, ki trenutno vozi po dveh linijah. Prvi mesec bo uporaba avtobusa brezplačna, pozneje pa bo subvencionirana vozovnica znašala pol goldina evra. Več o vpeljavi mestnega avtobusa nam pove župan Ivan Molan.

Izjava

Špansko obrambno ministrstvo je potrdilo prekinitev dogovora o prodaji orožja Saudovi Arabiji. Posel, sklenjen v času konzervativne vlade Mariana Rajoya ali poslovenjeno Marjana Kraljeviča leta 2015, je zajemal prodajo 400 lasersko vodenih raket v vrednosti 8,2 milijona evrov. Ta znesek bo sedaj v času socialistične vlade Pedra Sancheza ali Petra Svetnika v celoti povrnjen. Orožje bi bilo v primeru prodaje najverjetneje uporabljeno v Jemnnu, kjer vojaške sile Saudove Arabije izvajajo neselektivno letalsko obstreljevanje s številnimi civilnimi žrtvami in s tem uživajo svojo ustavno pravico do samoobrambe.

O saudski prekinitvi blokade pristanišča Hodeida in vpogled v Jemen po 1000 dnevih državljanske vojne
 / 21. 12. 2017
Po Jemnu se medtem širijo ulični protesti, ki so se začeli minuli vikend v Adenu. Visoke cene in inflacija zadajajo dodatne udarce že močno oslabeli državi, v kateri že od leta 2015 dalje poteka državljanska vojna na tleh, s prispevki iz neba v obliki zračnih napadov s strani vojaške koalicijo pod vodstvom kraljevine Saudove Arabije. Jemenski rial je od leta 2015 v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil več kot polovico vrednosti. Nadzor nad ozemljem nekdanje kraljevine Jemen je razdrobljen med številne frakcije. Zahod večinoma obvladujejo sile vlade, ki sicer zaseda v saudski prestolnici Rijad, Aden in del juga je po razdoru odnosov z vlado pod okriljem tako imenovanega Južnega tranzicijskega sveta, vzhod in pa jugozahod nadzorujejo hutijski uporniki, v kaosu vojne pa so si svoj del pogače v skladu z naravnim pravom zagotovile tudi mnoge islamistične skupine v notranjosti.

V Tripoliju, glavnem mestu moderne Libije in zgodovinske pokrajine Cirenajka, v katerem državljanska vojna traja še leto dlje, je bil pod mentorstvom odposlanca Združenih narodov Ghasaana Salameja podpisan dogovor o začasni prekinitvi spopadov med različnimi oboroženimi skupinami, ki v času pisanja tega prispevka še drži. Ob prekinitvi spopadov so poleg obeležene zaščite civilistov ter zavarovanja javne in zasebne lastnine dosegli tudi dogovor o ponovnem odprtju letališča Mitiga v Tripoliju.  

O pogojih volilne zmage Rodriga Duterteja
 / 1. 7. 2016
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki se je še včeraj mudil na tako oklicanem ‘zgodovinskem’ obisku Izraela, se je vrnil nazaj domov k ‘business as usual’ in odredil aretacijo opozicijskega senatorja Antonia Trillanesa, enega izmed vidnejših nasprotnikov predsednikovih strogih nazorov in zakonov na področju vojne proti drogami. Poleg tega je bil včeraj umorjen Mariano Blanco, župan mesta Rondo, ki je bil nedavno obtožen vpletenosti v preprodajo prepovedanih substanc, ki jo uživa tamkajšnja mladina in tako postal že enajsti umorjeni filipinski župan od Dutertevega nastopa na oblasti leta 2016. Samo še en do ducata.

Zaradi spora med Dansko nogometno zvezo in sindikatom igralcev bo enajsterica nogometašev, ki bo danes zvečer nastopila v rdeče-belih dresih, sestavljena iz množice polprofesionalnih in amaterskih nogometašev ter igralcev futsala. Za večerno bitko, in verjetno tudi tisto nedeljsko z Valežani, se bo od klopi poslovil siceršnji poveljnik Age Hareide, nadomestil pa ga bo John Jensen. Igralci so sicer ponudili kratkoročno podaljšanje sedanje marketinške pogodbe do začetka vinotoka, katere veljavnost se je iztekla ta teden, kar pa so na zvezi zavrnili in raje vpoklicali par ducatov novincev. Zaradi grožnje visoke kazni morebitna odpoved tekem in umik z bojišča s strani danske zveze ne pride v poštev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Toplo pozdravljam izvirni, tokrat starinskostno obarvani Off.
Bravo, Žiga, žagati, žagati!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.